Jul

Udlændinge prøver danske juletraditioner: - Det må selvfølgelig være en joke

Brunede kartofler, risalamande og juletræsdans er faste ingredienser i de fleste danske juleaftener. Vi testede traditionerne på tre udlændinge.

- Det er lidt akavet, hvis jeg skal tage den ud af munden.

Normalt er det med en triumferende mine, at man juleaften kan tage mandlen ud af munden og ombytte den til en mandelgave.

Det var dog nærmere væmmelse, der strålede ud af kinesiske Junping Zhang, da hun for første gang prøvede kræfter med den danske juledessert.

For mens de brunede kartofler, risalamanden, den tilhørende mandelgave og dansen om juletræet er en fast del af juleaften i mange danske hjem, er det traditioner, der kommer bag på mange udlændinge.

Og Junping Zhang fra Kina, Alex Cochran fra Skotland og Patrice Breger fra Frankrig var bestemt ikke undtagelser, da TV 2's juleudsendelse ’Go’ jul Danmark’ inviterede dem på traditionel julemiddag og sang omkring juletræet.

TV 2 sender 'Go' jul Danmark' den 24. december

'Go' jul Danmark' er TV 2's juleudsendelse, der sendes 24. december fra klokken 9.00 til 14.00.

Hører chips hjemme på tallerknen?

Da den klassiske julemiddag med and, to slags kartofler, rødkål og sovs blev sat på bordet foran de tre udenlandske gæster, var de umiddelbart godt tilfredse.

En ting sprang dog i øjnene på især skotske Alex Cochran.

- Jeg har aldrig før set chips på en tallerken. Det er en mærkelig blanding af ting, sagde han.

Lige præcis chipsene er da heller ikke en fast tradition i alle danske hjem.

I 2017 viste Coops Mad-O-meter, at 15 procent af danskerne spiser chips juleaften.

Holdningen til chips afhænger dog meget af, hvor man bor. Det er især i de jyske hjem, de sprøde kartofler bliver sat på julebordet, mens det er helt uset i Nordsjælland.

Afstemning

Hører chips til på julebordet?

Resten af den danske julemad faldt dog i god jord hos de tre udlændinge, ’Go’ jul Danmark’ havde sat i stævne.

- Det er meget sødt, sagde Junping Zhang, da hun havde smagt de brunede kartofler.

- Det er anderledes, men godt.

Svær mandel at sluge

Efter en veloverstået andesteg var turen kommet til risalamanden, som ni ud af ti danskere spiser juleaften.

Bare det at udtale det ellers franskklingende navn, voldte udlændingene problemer, så i stedet gik de tre gæster i gang med jagten på den hele mandel.

Selve desserten smagte dem, men mandellegen var lidt sværere for dem at forstå.

For kinesiske Junping Zhang blev det næsten grænseoverskridende, da hun til sidst sad og gemte mandel i mundhulen.

Bare tanken om at skulle spytte noget ud igen, som hun havde haft i munden, havde hun det svært med.

- Det er lidt akavet, hvis jeg skal tage den ud af munden, sagde hun og blev pinligt berørt.

Hendes to sidekammerater endte dog med at presse hende til at vise mandlen frem, så hun kunne få sin gave.

De tre nationaliteter, der skulle teste danske juletraditioner.

Hverken skotten, kineseren eller franskmanden kendte til fænomenet med den hele mandel, men faktisk stammer den tradition oprindeligt fra Frankrig, selvom risalamanden ikke gør det.

Det er dog ikke juleaften, men 13 dage senere – på helligtrekongersaften – at franskmændene leder efter en bønne eller en lille figur i maden. Præmien er ikke en fysisk gave som herhjemme, men i stedet retten til at være konge for en aften og bestemme alting resten af dagen.

”Det må være en joke”

Når den tunge julemad har lagt sig, er det tid til at danse om juletræet. Den tradition skulle de tre udlændinge selvfølgelig også udsættes for.

- Det må selvfølgelig være en joke, udbrød franske Patrice Breger, da han fik at vide, at de skulle gå rundt om træet med hinanden i hånden, mens de sang.

Dansen om juletræet.

Men det var selvsagt ikke en joke, og faktisk er dansen om juletræet ikke en skør tradition, som kun vi danskere har taget til os. Også i de andre nordiske lande tager man hinanden i hænderne og danser rundt om træet juleaften.

Hvordan og hvornår traditionen kom til Danmark vides ikke med sikkerhed, men første gang, dansen blev beskrevet, var i ’Højt fra træets grønne top’, som Peter Faber skrev som festsang til familiens juleaften i 1847.

Selvom traditionen altså har mindst 170 år på bagen, var det bestemt ikke naturligt for de tre udlændinge.

- Jeg ved ikke, hvordan jeg har det med at skulle danse, sagde skotske Alex Cochran, som dog alligevel stillede sig hen til træet.

Fra akavet til amazing

Først stod de tre gæster bumstille og sang, mens de så en smule forvirrede ud.

Efterhånden gik det dog op for dem, at der ikke forventedes, at de dansede i klassisk forstand, men nærmere at de gik rundt i ring omkring træet.

Da der først kom gang i fødderne, bredte der sig smil på læberne, og julestemningen begyndte lige så stille at sprede sig i tv-studiet.

Og selvom de undervejs havde været lidt skeptiske, var der bestemt optimisme at spore hos de tre udlændinge, som for første gang havde prøvet kræfter med et par af de danske juletraditioner.

Kød, sovs og... chips?

- Det var min første danske jul, og det var fantastisk, sagde franske Patrice Breger.

- Det var smukt, mente Junping Zhang fra Kina.

Og skotske Alex Cochran var i den grad enig.

- Alting var virkelig godt, lød det.

Se mere i 'Go' jul Danmark', der sendes den 24. december på TV 2 fra klokken 9.00, eller på TV 2 PLAY