16-årig blev udnyttet til at stjæle fra vennerne uden at vide det
Ukendte hackere fik adgang til Oliver Taylors sociale medier. Se nederst i artiklen, hvordan du sikrer dig mod hacking.
- Hej kan du give mig dit mobiltelefonnummer?
Den besked modtog en række af 16-årige Oliver Taylors Facebook-venner i oktober.
Men det var ikke Oliver Taylor, der havde sendt den. Det var ukendte gerningsmænd, som havde fået adgang til hans Facebook- og Instagram-profil.
Da gerningsmændene havde lokket telefonnumrene ud af hans venner, forsøgte de at få vennerne til at videregive en bekræftelseskode, som blev sendt til dem i en sms.
En håndfuld af vennerne blev narret så langt, at det lykkedes hackerne at trække penge fra deres mobilabonnementer. Først da opdagede Oliver Taylor og hans mor, at den var helt gal.
- Det strømmede bare ind med beskeder. Det var ubehageligt, fortæller den 16-årige skoleelev i 'Go’ morgen Danmark'.
”Din søn har taget mine penge”
En veninde mistede 250 kroner i svindelnummeret, som hun i første omgang troede, Oliver Taylor stod bag.
Derfor ringede hun til hans mor, Pia Jensen.
- Hun sagde, at Oliver havde taget penge fra hendes konto. Jeg kunne ikke forstå, hvordan det kunne lade sig gøre, siger Pia Jensen.
Hun fandt dog ud af, at det ikke var hendes søn, der stod bag tyveriet, og så handlede hun hurtigt.
Hun lukkede hans Instagram-profil og forsøgte at ændre koden på hans Facebook-profil. Inden længe havde hackerne dog ændret både kode og den mailadresse, der var tilknyttet, og så var der ikke meget at stille op.
I stedet forsøgte hun at advare sønnens venner ved at skrive om den hackede profil på både sin egen, Olivers og hans skoles Facebook-sider.
Ifølge Ulla Malling, der er projektchef hos Forbrugerrådet Tænk, gjorde Pia Jensen det helt rigtige.
- Men det skal også meldes til politiet, for det er kriminalitet, ligesom når man ellers får stjålet penge, siger hun.
Et åbent netværk
Oliver Taylor og hans mor er ikke sikre på, hvordan gerningsmændene har fået adgang til hans konto, men de har en fornemmelse af, at det skete under en ferie på Rhodos.
Her ville Oliver Taylor gerne på nettet, så han kunne komme i kontakt med sine venner, og derfor loggede han på internettet via en wifi-forbindelse på en restaurant.
- Der stod, at det ikke var et sikkert netværk, men jeg tænkte, at der ikke kunne ske noget ved det. Men det gjorde der desværre, fortæller han.
I Ulla Mallings ører lyder det ikke som en urealistisk forklaring.
- Hackere kan overvåge den trafik, der er på wifi-netværk, som ikke er sikret med kodeord. Når de gør det, kan de se de kodeord, du taster ind, forklarer hun.
Kun unge mennesker
Flere af Oliver Taylors venner svarede på morens opslag og fortalte, at de var røget i fælden.
For at gøre bod har hans forældre betalt nogle af dem deres penge tilbage. Hvor mange af Oliver Taylors venner, der reelt er blevet narret af svindlerne, har hverken han ellers hans mor dog overblik over.
Og særligt én ting går fortsat moren på.
- De har slet ikke kontaktet hans voksne venner. Det er kun unge mennesker, det er gået ud over. De udvalgt dem. Det gør mig gal og harm. Og jeg er fuld af afmagt og frustration, siger Pia Jensen og fortæller, at det har været en kamp at få adgangen til sønnens Facebook-profil tilbage.
Først efter to måneder og et fysisk brev adresseret til Facebooks hovedkontor i Irland fik Oliver Taylor for få uger siden adgangen tilbage.
Selvom han har måttet klare sig uden den sociale Facebook-kontakt i månedsvis, har han dog også fået noget positivt ud af oplevelsen.
- Jeg er blevet mere opmærksom på, hvem jeg siger ja til på Facebook og Instagram. Jeg er blevet meget klogere nu, siger han.
Få Ulla Mallings råd til at undgå at ende i Olivers situation her:
Hør hele Oliver Taylors historie i ’Go’ morgen Danmark’ på TV 2 PLAY.