GO'

Mor har hikket konstant i ni år - lægerne har givet op

Det første hik kom ud af det blå for ni år siden.

De fleste kender frustrationen ved at være ramt af hikke. Forestil dig, at de små krampetrækninger stod på uendeligt.

Det har Pia Helgart levet med i ni år.

- Det kom bare ud af den blå luft, siger hun i 'Go' Morgen Danmark', hvor hun lørdag var i studiet med sin datter for at fortælle om ni års uafbrudt hikken.

Dengang gik hun til lægen, fordi hendes forældre syntes, at hendes hikke havde stået på længe. Det skulle vise sig kun at være begyndelsen.

- Jeg har vænnet mig til det nu. Det er træls, når jeg er ude at handle og folk spørger, om jeg ikke vil have et glas vand. Men det virker jo ikke, siger hun.

Kollegaerne gemmer sig

50-årige Pia Helgart har i mange år arbejdet på Humlum tarteletfabrik, og her har kollegaerne efterhånden vænnet sig til, at der aldrig er stille, når hun er på arbejde.

- De kan altid høre, hvor jeg er, siger hun.

TIl gengæld forsøger de stadig med jævne mellemrum at gemme sig for hende for så at springe frem og forskrække deres hikkende kollega.

- Men det virker altså ikke, siger Pia Helgart.

Hikke kan bedst beskrives som en pludselig, ufrivillig vejrtrækning forårsaget af en sammentrækning, en slags krampe, i mellemgulvet. Når vi bliver ramt af kortere hikkeanfald, bliver det ofte udløst af et hurtigt indtag af mad, kolde drikke, alkohol eller af stress, skriver Sundhed.dk.

CT-skanning viste intet

Hikker man i mere end to dage, er der tale om 'vedvarende hikke', og så opfordres man til at søge læge. For så kan det være et symptom på mere alvorlige sygdomme som slagtilfælde, blodprop eller blødning i hjernen, hjernesvulst, epilepsi eller læsioner i hjernen.

Pia Helgarts mangeårige hikke er blevet undersøgt og forsøgt behandlet på mange forskellige måder. Hun har både prøvet massevis af husmoderråd, astmamedicin, kostomlængninger, en CT-skanning, der intet viste, og behandling hos en speciallæge.

Hikken er ikke alvorlig, men umulig at kurere.

- Lægen gav op og sagde, at jeg måtte lære at leve med det, siger hun.

Hvis Pia Helgarth skal slå verdensrekorden som den person, der har hikket længst, er der stadig lang vej endnu. Det er den amerikanske landmand Charles Osborne, der har titlen. Han hikkede i 68 år, fra 1922 til sin død i 1990, og man vurderer, at det i alt blev til 430 millioner hik. Hvis Pia Helgart har hikket med samme frekvens som Osborne, vil hun - indtil videre - have hikket næsten 57 millioner gange.

Og det er der en stor sandsynlighed for, for hun hikker konstant. Selv når hun sover, fortæller Pia Helgarts datter, Mette Frøkjær Pedersen.

Der findes en lang række husmoderråd mod hikke - og selv om der ikke er videnskabelig evidens for, at de virker, så er der heller ikke bevis for, at de ikke virker. Se fem af dem i listen her:

Råd mod hikke

  1. Drik et glas vand

    Der findes en del versioner af husmoderrådet med at drikke et glas vand for at stoppe hikke. Bland andet, at man presser fingrene mod øregangen, skal drikke af den modsatte side af glasset eller stå på hovedet imens. 

  2. Hold vejret

    Træk vejret dybt ind, hold det - og voila! Så skulle hikken stoppe. Når man ændrer sin vejrtrækning, kan man måske forstyrre de små krampetrækninger, der forårsager hikken.

  3. Bliv forskrækket

    Forskrækkelsesrådet mod hikke er et af de mest udbredte. Hvis det virker, er det, fordi chokket får den hikkende person til at tænke på noget andet end hikken. 

  4. Medicin

    Der er intet bevis for, at medicinsk behandling af hikke har en effekt, men langvarig hikke forsøges somme tider behandlet med Gabapentin, Baclofen eller Carbamazepin.

  5. Spis en skefuld sukker

    En skefuld sukker eller syltetøj er også en kur, der skulle stoppe hikke. I virkeligheden er det ikke så vigtigt, at der er tale om netop noget sødt, for hvis skefulden virker, er det, fordi det at spise noget fotstyrrer krampetrækningerne i mellemgulvet.