GO'

Familie sørgede over mandens død, mens han levede

Thomas Nybos familie begyndte at sørge, mens han stadig levede, og konen fortryder ikke noget.

- Alle burde have lov til at overvære deres egen begravelse.

Sådan lød ordene fra 45-årige Thomas Nybo, der blev læst op i kirken efter hans død. I foråret 2019 mistede han livet til knoglemarvskræft og efterlod sig tre børn og sin kone, Mette Nybo.

Thomas Nybo kom ikke til at overvære sin egen begravelse, men han planlagde den, valgte gravsted og byggede kisten.

Og vigtigst af alt talte han med familien om sin sygdom og døden, fortæller Mette Nybo i 'Go' morgen Danmark'.

- Vi lader hinanden i stikken, hvis vi ikke tør se døden i øjnene. Vi har alle vidst, at han skulle dø, og vi skal turde tale om det og ikke gå alene med det, siger hun.

Familiens måde at tage forskud på sorgen har gjort det lettere for dem, efter Thomas Nybo gik bort, mener Mette Nybo. Det har hun delt i bogen 'Lev stærkt - dø smukt', som hendes mand også har bidraget til.

Mette Nybo har gjort meget ud af at fortælle sønnerne, at de ikke skal have dårlig samvittighed over at være glade efter deres fars død, men at der også er plads til sorgen.

Sorgen på forskud

For selvom alle kender ordsproget med, at man ikke skal tage sorgerne på forskud, så gjorde familien det bevidst.

- Det var selvfølgelig svært at fortælle børnene, at deres far var syg, og det var farligt og livstruende. Men selvfølgelig skulle de vide det, for vi var stærkt påvirkede, så de skulle også være klar over, hvad vi gik igennem, siger Mette Nybo.

Åbenheden har givet dem en følelse af at være meget tætte og afklarede samt sørget for, at der ikke er noget, der står usagt, fortæller Mette Nybo. Selv børnenes taler, der var tiltænkt begravelsen, fik Thomas Nybo læst op.

"Selve ritualet er vigtigt for mig, da det her bliver så tydeligt, at jeg ikke længere vil være iblandt jer. Det er selvfølgelig ikke rart for mig at tænke på. Men hvis jeg kunne gå rundt og se jer alle, ville jeg samtidig blive fyldt med så meget glæde og kærlighed, og det gør det samtidig til en helt unik og RIGTIG dejlig følelse for mig. Derfor burde alle mennesker vel et eller andet sted have krav på at kunne være til stede til deres egen begravelse (i en eller anden form), men min naturvidenskabelige og lidt nøgterne tilgang til livet og døden gør, at jeg ikke levner det store håb på det område. Så jeg vil hellere se det hele for mig, mens jeg stadig lever!" - Thomas Nybos tekst, der blev læst op til begravelsen.

Thomas døde af en knoglemarvskræft. Her ses kisten til begravelsen.

For familien har det været en god måde at begynde på de ting, imens faren stadig var der. Det har gjort det lettere at håndtere tabet, mener Mette Nybo.

- Det var også det, jeg håbede, alle de gange hvor jeg græd i årene op til. Det er ikke, fordi jeg ikke har grædt bagefter, men jeg har virkelig mærket, at man kunne forberede det, og at man kan tage sorgen på forskud sammen, fordi vi kunne gå ind i det, mens han stadig var her. Det har været den største gave, han har kunne give mig og børnene, siger hun.

Eksamen dagen efter farens død

Samtalen om døden holdt de ikke kun i familien. Under sygdomsforløbet besøgte forældrene også alle drengenes klasser.

- Thomas viste et billede af sit kommende gravsted med den kommende gravsten og fortalte også, at han ønskede, at jeg skulle finde en ny mand, når han en dag ikke var der længere, siger hun.

Thomas Nybo havde været inde over stort set alt med sin egen begravelse.

Mette Nybo er overbevist om, at åbenheden har været afgørende for, hvordan hende og børnene er kommet videre. De tre sønner, der går i henholdvis folkeskole og på gymnasiet, tog i skole og til eksamen dagen efter deres fars død, og det ser deres mor som et tegn på, at de har været afklarede omkring forløbet.

- Det vil vise sig på længere sigt, hvad det har givet dem, men de ved, at de har sagt og gjort det, de kunne på det tidspunkt, siger hun.

Mette Nybo og sønnerne, hvor den ældste blev student en måned efter sin fars død.

Fødselsdagsbreve venter på børnene

Den afdøde familiefar har heller ikke kun sørget for sin egen begravelse. For selvom det snart er et år siden, han gik bort, har Thoms Nybo sikret sig, at han er lidt med i de kommende år, når hans tre børn har fødselsdag.

Der er nemlig skrevet breve til flere år frem i tiden.

- I 2017 begyndte han at skrive og skrive og skrive, fordi han var i tvivl, om han ville overleve en transplantation, siger Mette Nybo.

Det gjorde han, men nu har hans mellemste søn fået det første brev på sin første fødselsdag uden sin far.

Thomas Nybo på stranden med sine tre sønner.