Mad

Michelin-uddelingen 2020

Rasmus Munk fra restauranten Alchemist.

Hvad sker der? I dag offentliggør Michelin dette års guide for de nordiske lande.

 

Livedækningen er slut

Livedækningen af uddelingen af Michelin-stjerner er slut. Vi lukker bloggen nu. Tak, fordi I fulgte med.

Her er alle de danske stjerner

Der er status quo, hvad angår antallet af michelinstjerner i Danmark - inklusiv Færøerne.

Danmark har nemlig ligesom sidste år 35 michelinstjerner, men stjernerne er i 2020 fordelt på 26 restauranter i stedet for 28.

Se her, hvordan de eftertragtede stjerner er fordelt:

Tre stjerner

  • Geranium, København.

To stjerner

  • AOC, København.
  • Alchemist, København (fra nul til to).
  • Jordnær, Gentofte (fra en til to).
  • Kadeau København.
  • Noma, København.
  • Koks, Færøerne.
  • Henne Kirkeby Kro, Henne.

En stjerne

  • Domestic, Aarhus.
  • Frederikshøj, Aarhus.
  • Gastromé, Aarhus.
  • Kadeau Bornholm, Bornholm.
  • Alouette, København.
  • Clou, København.
  • Formel B, København.
  • Kiin Kiin, København.
  • Kokkeriet, København.
  • Kong Hans Kælder, København.
  • Marchal, København.
  • 108, København.
  • Relæ, København.
  • Søllerød Kro, Holte.
  • Ti Trin ned, Fredericia.
  • Dragsholm Slot Gourmet, Hørve.
  • Frederiksminde, Præstø.
  • MeMu, Vejle.
  • * Mistede stjerner:
  • Substans, Aarhus (restauranten er lukket på grund af flytning).
  • Era Ora, København (fra en til nul stjerner).
  • Studio, København (fra en til nul stjerner).

Kilde: Michelin.

Geranium beholder tre stjerner

Geranium beholder sine tre stjerner. Restauranten er én ud af kun to trestjernede restauranter i Norden. Den anden er i Sverige.

Par, forældre og ejere af Michelin-restaurant

Eric Vildgaard og Tina Kragh Vildgaard fra restaurant Jordnær. Trondheim 20200217. Michelin-guidens gjeve stjerner for de Nordiske landene deles ut i Olavshallen i Trondheim mandag ettermiddag. Foto: Ole Martin Wold / NTB scanpix

Jordnær havde i forvejen en stjerne. Eric Vildgaard og Tina Kragh Vildgaard, der ejer restauranten Jordnær, er på scenen. Udover en restaurant har de også seks børn.

Jordnær får to Michelin-stjerner

Som flere har spået, har Jordnær fået Michelin-stjerner.

Rasmus Munk er på scenen

Manden bag Alchemist, Rasmus Munk, er på scenen.

- Det er vildt. Jeg er helt tør i halsen. Jeg ved, der er 50 kokke, der kigger med. Den her pris er til jer, siger Rasmus Munk.

Årets vært spørger med et smil, hvad er ideen med Rasmus Munks 'slikke på tallerken'-ret.

- Vi eksperimenterer med, hvordan måden vi spiser på, påvirker, hvordan vi smager maden. Jeg er virkelig taknemmelig for, at Michelin-guiden værdsætter, at vi eksperimenterer med oplevelse, siger kokken.

 

Alchemist går fra nul til to stjerner

Den danske restaurant vinder to stjerner.

Geranium-kok Rasmus Kofoed vinder særpris

Mentor-prisen går til Rasmus Kofoed.

I 2011 vandt han guldmedalje ved Bocuse d'Or. Han er desuden medejer af den trestjernede Restaurant Geranium.

Rasmus Kofoed fortæller, han er glad for at kunne inspirere andre.

 

Madanmelder forudser, at to danske restauranter vil miste deres stjerne

Studio på The Standard i Havnegade, København.

Madanmelder Svend Rasmussen forudser, at to danske restauranter vil miste deres stjerne.

En af dem er Substans, som lukkede i april sidste år for at genåbne i spritnye lokaler på Aarhus Ø. Derfor har de i samme ombæring mistet deres stjerne.

Den anden er Studio i København, der har skiftet køkkenchef to gange inden for tre år. 

- Det kan Michelin ikke lide, de vil gerne have stabilitet og vedholdenhed, og at man ved, at man får samme høje oplevelse, siger Svend Rasmussen.

Fokus på danske vindere

Vi vil fremover primært fokusere på de danske og færøske restauranter, som får stjerner. 

Indtil videre har en svenk, norsk og islandsk restaurant fået en stjerne hver.

Etoile får én stjerne

Tiden er kommet til uddeling af stjernerne. Der lægges ud med de spisesteder, som får én stjerne. 

Den første restaurant, der bliver hædret, er svenske Etoile.

Med stjernen får de to kokke en hvid kokkejakke med Michelins logo på brystet.

 

Service-pris til dansker

Årets Service-pris går til Tina Kragh Vildgaard, der har den danske restaurant Jordnær.

Prisen tildeles for "ekstraordinær service".

Kokke modtager grønt emblem

Kokken Rasmus Munk fotograferet i sin restaurant Alchemist på Refshaleøen. Han kan i dag få en Michelin-stjerne.

Her er nogle af vinderne af den nye grønne kløver:

Rasmus Munk, Alchemist

Nick Curtin, Alouette

Jonas Mikkelsen, Hotel Frederiksminde

Steffen Villadsen, Molskroen

Grønt emblem

Nu fortæller Gwendal Poullennec om det nye grønne emblem, grøn kløver, der gives til restauranter, som fremmer bæredygtighed. Det nye emblem skal uddeles for første gang i Norden.

Om lidt offentligøres det, hvem der modtager emblemet.

Bæredygtighedspris til Magnus Ek

Årets bæredygtigspris går til Magnus Ek, der er en svensk kok.

Gwendal Poullennec fremhæver, at Magnus Ek har brugt bæredygtige råvarer i mange år, og at han "respekt på økosystemet".

Gwendal Poullennec: - Måske gode nyheder til Norge

Gwendal Poullennec, den internationale chef for Michelin, fremhæver Trondheim, hvor der sidste år blev givet Michelin-stjerner til to nye restauranter: Credo og Fagn.

- Måske vil vi have flere gode nyheder for Norge, siger Gwendal Poullennec.

 

Den internationale chef for Michelin, Gwendal Poullennec, er gået på scenen.

Den internationale chef for Michelin, Gwendal Poullennec, er gået på scenen.

Minister for handel: De nordiske land har gode råvarer

Iselin Nybø, der er norsk minister for blandt andet handel, har indtaget scenen.

Hun fremhæver, at de nordiske lande har gode muligheder for at producere gode råvarer.

- Folk der besøger de nordiske lande, ønsker at opleve nordisk mad. Lad os give folk, hvad de vil have, siger Iselin Nybø.

Hvordan foregår bedømmelsen?

Inspektørerne er anonyme og besøger hvert år mere end 30.000 restauranter i hele verden. De kommer altid uanmeldt, og bedømmelserne foregår altid over flere besøg, så man sikrer, at vurderingen bygger på mere end én persons oplevelse.

For at en restaurant kan få en stjerne, skal det have haft mindst tre besøg af michelininspektører det seneste år. 

Inspektørerne uddeler fra nul til maksimalt tre stjerner.