Ingemann og hovedstaden

Peter Ingemann får skældud på københavnsk cykelsti: - Tonen er lige skarp nok

Den ærkejyske tv-vært kører hovedstaden tynd på sin gamle Puch Monza i en ny programserie. Han møder venlighed alle steder. Undtagen i trafikken.

I programserien ’Ingemann og hovedstaden’, som har premiere tirsdag aften på TV 2, tager Peter Ingemann på knallert-odyssé rundt i København og omegn.

For tv-værten, som i sit forrige program kørte langs den jyske vestkyst, har det været lidt af et kulturchok at skifte de øde, støvede landeveje ud med den kaotiske københavnertrafik.

På sin rubinrøde Puch Monza og med sin knaldgule cykelhjelm vækker han opsigt og genkendende smil overalt. Men i den travle trafik i Indre By følte han sig ikke just velkommen.

- Når man kører på en langsom knallert i myldretiden, oplever man virkelig, hvor dårligt folk egentlig agerer i trafikken. Cyklisterne i København kører helt ad helvedes til, og det er med livet som indsats, når man bevæger sig rundt i Indre By, siger Peter Ingemann til TV 2.

Som knallertkører med en hastighed på omkring 30 kilometer i timen skulle tv-værten - ifølge færdselsreglerne - køre på cykelstien. Det var dog ikke lige populært hos alle cyklister.

Det svarer lidt til at skælde ud over en veteranbil og sige, at den ikke må få lov til at køre, fordi den forurener

Peter Ingemann

Om 'Ingemann og hovedstaden'

I fem reportageprogrammer tager Peter Ingemann på dannelsesrejse i Storkøbenhavn.

Efter knallertrejsen langs Vestkysten er turen nu kommet til hovedstaden, hvor ærkejyden Peter skal møde storkøbenhavnerne på godt og ondt - og blive klogere på sig selv, på danskerne, og på hvad hele hovedstadsområdet har at byde på.

Han tager turen fra whiskybæltet i Nordsjælland, til brokvartererne, til den hippe Indre By og 'Lorteøen' og videre over Vestegnen og forstaderne.

- Jeg blev skældt ud af en mand i et lyskryds tæt på hovedbanegården. Han syntes ikke, jeg måtte køre på cykelstien. Og så blev han sur over, at knallerten forurenede, fortæller den midtjyske tv-vært med et lille grin og fortsætter:

- Det har han selvfølgelig ret i. Puch Monzaen, som i øvrigt ikke er min egen, er jo en ældre sag fra 1979. Så det svarer lidt til at skælde ud over en veteranbil og sige, at den ikke må få lov til at køre, fordi den forurener mere end en elbil.

Kunne trænge til et kursus i høflighed

Peter Ingemanns jyske sindighed blev flere gange sat på prøve under hans sightseeing i indre København. Især cyklisternes kontante omgangstone chokerede ham.

- Hvis jeg skal sige én negativ ting om københavnerne, så synes jeg, at de er lidt for hurtige på aftrækkeren, og at tonen er lige skarp nok. Der er mange, der kunne trænge til et par måneders kursus i almindelig høflighed og pli, lyder det fra Peter Ingemann.

Så er det, jeg siger: "Slap nu lige af, og tal ordentligt!"

Peter Ingemann

Blandt andet oplevede han en episode, hvor et ældre ægtepar blev råbt ad, fordi de stod stille på en bro og kiggede på tv-optagelserne.

- Der sker det, at et pænt, ældre ægtepar står helt ude ved rækværket på broen og bare lige kigger ned, for at se hvad der sker. Så kommer en mand blæsende afsted på cykel og råber, at det ikke er et sted, man skal tage ophold. Og da der så kommer endnu en råbende cyklist, så er det, jeg siger: "Slap nu lige af, og tal ordentligt!". Se videoklip fra programmet øverst.

Lige så højt til loftet i provinsen

Selvom Peter Ingemann har oplevet et par sammenstød i den travle hovedstadstrafik, er han meget glad for København og dens indbyggere, som generelt har taget godt imod ham under hans rundtur i efteråret.

Udover det højere tempo i hovedstaden synes han heller ikke, at der er nogen egentlig forskel på københavnerne og provinsboerne.

- Når vi snakker frisind og tolerance, er det ofte hovedstaden, vi hiver frem som det gode eksempel. Mange mener, at der er "højere til loftet" i København. Men i virkeligheden er der mindst lige så højt til loftet ude i provinsen. Det bliver der nødt til at være. For der er færre mennesker, og man er tvunget til at få det til at fungere med hinanden, siger Peter Ingemann.

Efter turen i hovedstadsområdet er den 47-årige tv-vært nu tilbage i den lille by Svejbæk ved Silkeborg, hvor han og familien netop har bygget nyt hus.

- For sådan en indfødt jyde som mig er det sjovt at opleve hovedstaden, men det er nu også dejligt, at man kan tage hjem igen og nyde stilheden i skoven, siger han.

Se premieren på 'Ingemann og hovedstaden' lige nu på TV 2 PLAY eller tirsdag klokken 20.00 på TV 2.