Fra 1-værelses til strandvejsvilla

En investering i en lille lejlighed blev til en grund på Strandvejen – sådan gjorde de

Se hvordan de to boligeksperter i 'Fra 1-værelses til strandvejsvilla' mere end fordoblede deres investering gennem fem boligprojekter.

En "nærmest umulig" og "direkte hjernedød" opgave.

Sådan beskrev makkerparret Lars Elbæk og Rasmus Larsson det boligeksperiment, de satte i gang for nu to år siden.

Liebhaverejendomsmægleren og den anerkendte designer bag firmaet Design by us ville gå fra en investering på 1,5 millioner kroner i en lille lejlighed til - et år senere - at købe en bolig med udsigt til vandet. På en eftertragtet adresse på Strandvejen i Nordsjælland vel at mærke.

Ved at købe boliger, sætte dem i stand og sælge igen, skulle overskuddet akkumulere, så de gennem bare seks handler kunne nå målet.

Projektet, som tv-seerne har kunnet følge i 'Fra 1-værelses til strandvejsvilla' viste sig at være en del sværere, end de to havde regnet med. I stedet for et år tog det to - og de er stadig ikke helt i mål.

De ejer nu en grund på Strandvejen, men huset mangler. Det kommer, forsikrer de dog.

Se alle boligerne i eksperimentet herunder - og hør, hvor tæt de er på at opfylde drømmen om en strandvejsvilla i dag.

1. Bolig: Lille lejlighed i Valby, København

Bolig 1 før
Bolig 1 efter
Bolig 1 før
Bolig 1 efter
Bolig 1 før
Bolig 1 efter

Eksperimentets første bolig var faktisk ikke en etværelses, men en toværelses lejlighed. Der var tale om et dødsbo i Valby ved København, som på trods af det ekstra værelse var indenfor budgettet.

- Alt skal ud. Den væg, den og den, pegede designer Rasmus Larsson og dirigerede håndværkerne.

Efter renoveringen var det nærmest ikke til at genkende.

Det lille badeværelse blev udvidet med en brusekabine, og der blev sat en sort "new yorker"-glasvæg op mellem køkken-alrummet og soveværelset for at skabe masser af lys og rummelighed. Og så bejdsede designeren de afslebne gulve sorte.

- Så rammer man de rigtige købere. Dem, der har øje for kvalitet, sagde designeren.

Da lejligheden kom på markedet, var den dog ikke så eftertragtet, som makkerparret håbede. De personer, der så lejligheden, tøvede, fordi lejligheden lå så langt fra centrum af København. Til sidst lykkedes det dog at sælge - dog næsten 100.000 under udbudsprisen.

Tid fra køb til salg: Cirka seks uger på renovering og seks uger på salg

2. bolig: Lille lejlighed på Vesterbro, København

Bolig 2 før
Bolig 2 efter
Bolig 2 før
Bolig 2 efter
Bolig 2 før
Bolig 2 efter

Rasmus Larsson var mildest talt skeptisk, da Lars Elbæk fremviste den underskrevne købsaftale på en lille stuelejlighed på Vesterbro. Bad i kælderen, et "nedrivningsparat" køkken og grafittimalede vægge lignede ikke ligefrem en god investering.

Men ejendomsmægleren skulle vise sig at få ret i sin forudsigelse.

Håndværkerne skrabede stort set alt ud af lejligheden, bankede hul i væggen for at få en dør direkte ud til den hyggelige gård, og badet blev integreret på det lille badeværelse.

Der skulle heller ikke mange fremvisninger til, før en køber bed på. En køber, som var villig til at betale næsten 550.000 kroner mere, end de to eksperter havde givet for den i første omgang.

- Det er den typiske 'beliggenhed, beliggenhed, beliggenhed', sagde Lars Elbæk om lejligheden i den populære bydel.

Tid fra køb til salg: Cirka ti uger til renoveringen og en uge på salg

3. bolig: Hus i Brøndby Strand

Bolig 3 før
Bolig 3 efter
Bolig 3 før
Bolig 3 efter
Bolig 3 før
Bolig 3 efter
Bolig 3 før
Bolig 3 efter

Med to lejligheder solgt var det tid til at give sig i kast med en endnu større investering: Et hus lidt syd for København i Brøndby Strand.

Boligeksperterne fik forhandlet boligen 200.000 kroner ned til to millioner kroner - blandt andet ved at påpege huset årelange misvedligeholdelse og den ikke-eksisterende tilstandsrapport.

Totalrenoveringen viste sig da også at være en del mere omfattende end de tidligere boliger, da der både skulle lægges nye gulve, sættes nye vinduer i, et spritnyt køkken og meget mere.

Lars Elbæk var meget i tvivl om udbudsprisen på 3.488.000 kroner var for høj. Men allerede efter første fremvisning stod det klart, at det var "den helt rigtige pris". Boligen blev solgt.

Tid fra køb til salg: Cirka tre måneder på renovering og en uge på salg

4. bolig: Hus i Greve med tilknyttet strand

Bolig 4 før
Bolig 4 efter
Bolig 4 før
Bolig 4 efter
Bolig 4 før
Bolig 4 efter
Bolig 4 før
Bolig 4 efter

Nøglerne var knapt afleveret til boligen i Brøndby Strand, før næste bolig - eksperimentets nok største udfordring - var købt.

Med grunden i Greve fulgte ikke bare et hus på 135 kvadratmeter, men også et lille stykke strand bare to minutter derfra, som var ejet af husets ejerforening. De charmerende omgivelser hjalp dog ikke meget på husets stand.

Over de følgende måneder fik boligen både nyt el, vinduer, ny farve både ind- og udvendigt, og der blev lagt naturgas som varmekilde i hele huset. Særligt naturgassen blev en udfordring, da det alene tog fire måneder, før varmeomlægningen var godkendt af kommunen.

Deadlinen på et år var dermed overskredet.

Renoveringen endte også med at koste over en million kroner, hvilket betød, at Lars Elbæk og Rasmus Larsson måtte sætte prisen en smule højere end forventet for at opnå et stort overskud. Og det var altså for højt for de fleste potentielle købere.

Først efter tre måneder - og med et prisnedslag på næsten 200.000 kroner - blev boligen solgt til et ungt par.

Tid fra køb til salg: Cirka seks måneder på renovering og tre måneder på salg

5. bolig: Hus på hovedgaden i Tisvildeleje

Under en dag.

Så lang tid tog det Lars Elbæk at videresælge den bolig, han erhvervede sig i Tisvildeleje som eksperimentets femte bolig. Uden så meget som at male en væg eller slå et søm i.

Dødsboet var til salg for 4,1 millioner kroner, men liebhavermægleren fik den forhandlet ned til 3,5 millioner kroner. En anden køber, som var interesseret i en bolig i den hippe nordsjællandske by, stod nærmest allerede klar til at give den oprindelige udbudspris.

Boligeksperterne kunne dermed inkassere fortjenesten på næsten 600.000 kroner.

Tid fra køb til salg: Ingen renovering og under en uge på salg.

Bolig 6: Strandvejsgrund i Ålsgårde

Eksperimentet var ved at være nået til vejs ende.

De 1,5 millioner kroner, som Lars Elbæk og Rasmus Larsson skød i projektet, var vokset til over det dobbelte.

Men en bolig på Strandvejen er ikke billig.

På trods af det store overskud, så måtte de hurtigt sande, at de ikke fik det, de drømte om, for den samlede pulje på lidt over 3,7 millioner. Alle de boliger, de så, krævede enorme prisnedslag for at være indenfor budgettet og de lå ikke på første parket til vandet.

Så boligeksperterne valgte at gå en helt anden vej.

For 2,5 millioner kroner købte de en grund helt ned til vandet i Ålsgårde. Grunden havde oprindeligt været udbudt til næsten den dobbelte pris, og været til salg i mere end fem år. Og åbenbart ramte boligeksperterne det helt rigtige tidspunkt at byde.

Ny sæson på vej

De sidste optagelser, som onsdag blev vist i 'Fra 1-værelses til strandvejsvilla', er fra februar 2020. Her var de er begyndt at rydde grunden for træer. Og nu - en måned senere - er de ved at være klar til at grave grunden op.

- Eksperimentet virkede ikke 100 procent, indrømmer Rasmus Larsson.

- Men inden for de næste måneder kan vi gå igang med byggeriet af huset, så vi kan sætte det endelige flueben.

Med overskuddet fra de mange salg havde de omkring 1,2 millioner til at bygge et nyt hus for. Men det hus, designeren ser for sig, koster 2 millioner.

Derfor starter makkerparret forfra.

Med de 1,2 millioner vil de igen få pengene til at vokse ved at købe, sætte i stand og sælge boliger. Den proces kan seerne følge med i til næste år, når en ny sæson af 'Fra 1-værelses til strandvejsvilla' vil løbe over skærmen på TV 2.

Her vil det også være muligt at følge byggeriet af den strandvejsvilla, de er blevet lovet.

Selvom boligeksperterne ikke har kunnet nå i fuldstændig i mål, så synes de, at de har vist det, de gerne ville: At det er muligt at sætte sin bolig i stand - og tjene stort på det - hvis man er villig til at tage nogle chancer og tænke ud af boksen.

- Mange vil gerne kunne forudsige alt. De undersøger og regner og vil gerne vide alt, men så kommer man aldrig i gang, siger Rasmus Larsson.

- Men det er jo dem, der tør løbe en risiko og satser, der tjener penge, siger han.

Fordi eksperterne har udført eksperimentet professionelt og via et fælles firma, har de betalt selskabsskat af deres fortjeneste. Hvis man som privat gør det i sit eget hjem, man bor i, skal man ikke betale skat af fortjenesten.

Se eller gense 'Fra 1-værelses til strandvejsvilla' på TV 2 PLAY.