Fra 1-værelses til strandvejsvilla

Har de overhovedet betalt skat? Og 20 andre spørgsmål til 'Fra 1-værelses til strandvejsvilla'-eksperterne

Har Lars Elbæk og Rasmus Larsson nogensinde tabt penge på en bolighandel? Og har de betalt skat? Se alt det, seerne fik svar på om programmet.

Der var tilsyneladende særligt én ting, seerne af 'Fra 1-værelses til strandvejsvilla' interesserede sig for efter sæsonfinalen onsdag aften:

De ville vide hver en detalje om den grund på Strandvejen, som liebhavermægler Lars Elbæk og designer Rasmus Larsson netop har købt.

- Vi er kun lige ved at tegne det hus, der skal bygges på grunden, kunne Rasmus Larsson blandt andet fortælle.

Sammen med sin makker gennem programserien sad han nemlig klar til at besvare spørgsmål.

- Så vi kan desværre ikke vise så meget endnu, men I skal nok få det at se, sagde han og afslørede samtidig, at der kommer en ny sæson i 2021, hvor man kan følge hele byggeriet.

Fra 1-værelses til strandvejsvilla

Liebhavermægler Lars Elbæk fra Elbæks Ejendomsmægler og designer Rasmus Larsson fra Design by Us står bag boligeksperimentet i TV 2-programmet 'Fra 1-værelses til strandvejsvilla'. 

For to år siden startede de med at købe en lille lejlighed, sætte den i stand og sælge med et overskud. Ved at købe dyrere og dyrere boliger, sætte dem i stand og sælge igen, lykkedes det dem at handle fem boliger.

Og i slutningen af 2019 købte de en grund på Strandvejen med plads til en villa.

Selvom en stor del af spørgsmålene gik på deres nye status som grundejere, var der også spørgsmål til både eksperternes økonomi samt mange søgte råd til, hvordan man kan efterligne boligeksperternes vilde eksperiment fra programserien.

Se spørgsmålene her:

21 spørgsmål om 'Fra 1-værelses til strandvejsvilla'

Hvad er jeres bedste råd, hvis man vil forhandle prisen ned på et hus?

Lars Elbæk: Det er et meget bredt spørgsmål. Alle boliger er unikke, så det er svært at sige generelt. 

Hvis man kan se, at der er meget run på en bolig, så er det nok bedst bare at forsøge at lukke til udbudsprisen. Ellers kan man blive rigtig skuffet, når den ryger for næsen af en.

Det bedste råd, jeg kan give, er at have en tæt og god dialog med mægleren om, hvad man vil give. Og sige, hvad man kan mærke, at den ejendom er værd for en selv. 

Drop at snakke om kvadratmeterpriser i området eller lignende, for det virker ikke. 

Hvor langt er I kommet med huset på Strandvejen?

Rasmus Larsson: Vi er ikke så langt, men vi er begyndt at rydde grunden nu. Byggeprojektet kan man følge til næste år i den nye sæson.

Derudover kan jeg sige, at huset bliver mellem 100 og 130 kvadratmeter.

 

Regner I med at beholde huset?

Rasmus Larsson: Vi beholder det ikke. Vi vil gerne vise, hvor mange penge vi kan tjene - det er hele ideen med programmet, så der er ingen grund til selv at beholde det.

Lars Elbæk: Hvis vi er rigtig heldige, så rammer vi et tocifret millionbeløb.

Hvad er den vildeste bolighandel, I selv har lavet?

Lars Elbæk: Jeg købte engang en villa til nedrivning. Jeg købte den for 3 millioner kroner, byggede et nyt hus for 700.000 kroner, og efterfølgende var den 16 millioner kroner værd. Det var i Charlottenlund, og jeg ejer den stadig. Den er lejet ud i dag.

Og jeg kan også svare for Rasmus. Han begyndte for nogle år siden at købe boliger i Nordvest (Københavns Nordvestkvarter, red.), og de er steget helt vildt. 

 

Hvor nemt tror I, det bliver at få solgt boligen på Strandvejen, når I er færdige med projektet?

Lars Elbæk: Hvis jeg selv sælger det, tror jeg det bliver rimelig nemt. Jeg har beskæftiget mig med mange mæglere i Ålsgårde, og de var ikke gode (slår stor latter op, red.), så jeg må nok selv gøre det.

Rasmus Larsson: Vi siger det lidt i sjov, men jo, det skal nok gå stærkt. 

 

Har I betalt skat og regnet mæglerhonorar af jeres fortjeneste?

Lars Elbæk: Der er ikke regnet mæglerhonorar.

Rasmus Larsson: Og der er selvfølgelig betalt skat. Selskabsskat.

Der er mange flere penge at tjene, hvis man gør det som privat og er villig til at gøre en del af arbejdet selv. Hvis man gider køre materialer på genbrugspladsen og alt det sure arbejde, som vi får nogle til. Og hvis man ikke sætter i stand med salg for øje, men bor i huset, så skal man heller ikke betale skat af gevinsten.  

 

Hvordan er I nået dertil, hvor I er?

Rasmus Larsson: Jeg er uddannet designer og arbejdede i et lysfirma, men jeg synes, det er sjovere at være selvstændig. Og så har jeg arbejdet hårdt - og måske også været det rigtige sted på det rigtige tidspunkt.

Da jeg gik på Designskolen, købte jeg eksempelvis en bolig på tvangsauktion, og det viste sig at være en rigtig god handel, da jeg solgte den.  

Lars Elbæk: Jeg startede med at købe knallerter og biler, og så endte det med huse et sted på vejen. Jeg er god til at købe det rigtige og sælge. Og villig til at tage chancer.

Hvad tænker I om forskellen på boligpriserne i storbyen og så eksempelvis Jylland?

Lars Elbæk: Jeg kan sige én ting. En villa i Rungsted, som for 12 år siden kostede 14 millioner, koster i dag 8 millioner. I dag er det Hellerup, der er steget. 

Med det vil jeg sige, at det handler om trend, og hvor flest gerne vil bo. Hvis man siger, at priserne er skyhøje i hovedstaden, så spørger jeg: i forhold til hvad? Paris, London? 

Mine tanker er ikke, at priserne er specielt høje i forhold til andre storbyer.

 

Er arbejdsløn til håndværkere med i jeres udgifter?

Rasmus Larsson: Ja, både løn til håndværkere og moms. Vi har brugt handymen - altså ikke faglærte håndværkere - til de opgaver, som ikke krævede specialviden, eksempelvis oprydning. Til elinstallationer og den slags er det selvfølgelig nødvendigt med en faglært.

 

Har I nogensinde tabt penge på en bolighandel?

Rasmus Larsson: Nej, det har jeg faktisk aldrig.

Lars Elbæk: Jeg blev engang tvunget af banken til at sælge nogle rækkehuse, jeg havde købt. Det var under finanskrisen, og jeg tabte 2 millioner per hus. (Kan ikke huske hvor mange huse, der var tale om, i dag). 

 

Er det stadig et hvidt hus med rullegræs, sand ved vandet og spot på huset om aftenen, I vil have på Strandvejsgrunden?

Rasmus Larsson: Ja, det er sådan, vi stadig forestiller os. Det bliver i hvert fald hvidt. Vi er lige nu i gang med at tegne det, men det er ikke helt på plads endnu.

 

Hvad er jeres bedste råd til at få solgt et hus?

Lars Elbæk: En dygtig mægler. Og så skal man gøre sig umage med de mindste detaljer. De første 40 sekunder er afgørende, når en potentiel køber ser boligen, så der skal ikke lugte af kælder og sur hund. Fjern alt overflødigt, ryd op, og gør rent, så der dufter. Så har man lagt 200.000 kroner oven i prisen og skåret to måneder af liggetiden. 

Rasmus Larsson: Det må gerne se lækkert ud. Og jeg giver ham fuldstændig ret. 

 

Hvad er de bedste råd, hvis man gerne vil "kopiere" jeres idéer og tanker til køb, renovering og salg?

Lars Elbæk: 'Tag det bedste fra de bedste, så kan det være, du bliver en lille smule bedre', er mit mantra.  

Rasmus Larsson: Det der med at få "lette penge" skal man glemme. Vi er ikke kommet dertil, hvor vi er, ved at gå hjem klokken 16. Så det kræver virkelig meget arbejde.

 

Hvordan ville et eksperiment som jeres fungere andre steder - eksempelvis Vestkysten?

Lars Elbæk: På Vestkysten tror jeg faktisk, at det ville gå endnu bedre. Det ville det, fordi der er endnu mere til salg.

Rasmus Larsson: Jeg kommer nok ikke til at gøre det derovre. Jeg tror ikke, beløbene er så store, og det ville nok ikke gå så stærkt (at opnå store afkast, red.). Men der er masser af boliger derovre, som er værd at sætte i stand.

Lars Elbæk: Ja, det er nok mest omkring storbyerne i Jylland, at det ville give mening.

Eksempelvis: Hvis man har et hus på Lolland, som har kostet 250.000 kroner, og et nyt tag koster 250.000 kroner, så skal man ikke regne med at få den investering hjem. Så man skal investere klogt. Et køkken koster også det samme alle steder i Danmark, men det er nok mest omkring storbyerne, at man kan få 300.000 kroner mere for boligen ved at lave et nyt køkken.

Hvor ringe skal et hus være, før det skal rives ned?

Lars Elbæk: Det kommer an på beliggenheden og meget andet.

Rasmus Larsson: Hvis de store investeringer - tag, gulve, fundament - er i orden, så synes jeg, at man er langt og altså ikke behøver tænke på nedrivning med det samme.

Vinduer og bad kan også gøres forholdsvist billigt i dag. Men det er meget individuelt fra hus til hus og kræver derfor en individuel vurdering.

Er det jeres egne midler, I har taget med i "projektet", og har I beholdt overskuddet personligt?

Lars Elbæk: Ja, det er vores egne penge, men de ligger i et selskab, vi har sammen, så overskuddet er ikke vores private penge, men firmaets.

Kommer der flere underholdende programmer med jer to i fremtiden?

Lars Elbæk: Ja, helt sikkert. Vi vil gerne fortsætte, og i sæson to tror jeg, at vi kommer til at tjene endnu mere.

 

Hvornår er det nye hus færdigt?

Rasmus Larsson: Vi regner med, at det står færdigt om 9-12 måneder. Vi er, som nævnt, kun begyndt at tegne det og grave ud på grunden, så der er stadig meget, der skal gøres.

 

Har I fået tilladelse til at bygge det hus på grunden, som I gerne vil? Eller er der nogle krav, I skal overholde?

Lars Elbæk: Ja, vi skal overholde lokalplanen, ellers skal der gives dispensation, hvilket der oftest bliver. Der forelægger en byggetilladelse på et hus i halvanden plan. Vi ønsker at bygge i ét plan og har ikke søgt om dette endnu.

 

Har I samarbejdet før programmet, og vil I samarbejde igen efter?

Rasmus Larsson: Vi blev sat op i programmet 'Flyt eller forny' for seks-syv år siden. Men det er først i forbindelse med dette program, at vi er blevet forretningspartnere.

Vi har også talt om, at vi kommer til at lave noget med boliger eller ejendomme, når dette program er slut.

 

Kan man hyre jer, hvis man har brug for hjælp til indretning, salg eller et boligprojekt?

Rasmus Larsson: Du kan sagtens skrive til mig på min firmamail, der kan jeg måske godt hjælpe med indretning.

Lars Elbæk: Ja, det kan man godt. Jeg driver en ejendomsmæglerforretning, så man er mere end velkommen. Men jeg arbejder mest med unikke boliger.

 

Se 'Fra 1-værelses til strandvejsvilla' på TV 2 PLAY.