Sponsoreret

På med skoene: Kom godt i gang med løb - uanset form og alder

Løb er en populær motionsform, men det er en god ide at starte blidt ud. Adidas
adidas logo
Betalt partnerskab med adidas

Løb er både sjovt og sundt, og alle kan være med. En af Danmarks bedste løbeeksperter guider her dig til en god løbestart.

Over alt i landet ser man løbere i alle aldre i fuld fart eller let joggende suse forbi på stier, gader og i parker. Løb er da også blandt danskernes foretrukne motionsformer.

OM PARTNERSKABET

Denne artikel er en del af et betalt partnerskab, der præsenteres i samarbejde med adidas

Gennem en række artikler sætter TV 2 og adidas fokus på det gode fællesskab i en løbeklub og fordelene ved at komme ud at løbe uanset alder og form.

En af årsagerne til den store popularitet er, at langt de fleste kan deltage i løb, uanset hvor gamle de er, og hvilken form, de er i. Det kræver blot et par sko.

Men selv om løb er nemt at gå til, er det ikke altid helt nemt at komme godt i gang.

Musik i ørene og en vandflaske kan være en god ide på din løbetur. Og så er de rigtige sko også et 'must'.

MENTALE FORDELE VED LØB

Videnskaben bakker ikke kun op om de fysiske fordele ved løb, men også de mentale. Et studie, der blev udgivet i Medicine & Science in Sports & Exercise, viste, at selv noget så enkelt som en 30-minutters gåtur forbedrer humøret og hjælper med at bekæmpe depression.

Et andet studie fra 2012, udgivet i Journal of Adolescent Health, viste, at én 30-minutters løbetur om ugen i tre uger forbedrer kvaliteten af søvn, humør og koncentration i løbet af dagen.

Læs endnu mere om de mange mentale fordele her.

Det fortæller den professionelle løbeekspert Henrik Them, der til dagligt underviser i løb og selv har været dansk mester i alle distancer mellem fem kilometer og en maraton.

- En af de store udfordringer i løbesporten er, at mange tror, det er sjovt lige fra begyndelsen. Men har du ikke løbet før, er det ikke kun lutter lagkage, og du skal træne lidt, før det bliver behageligt, siger Henrik Them.

Find din egen motivation

For at komme godt i gang er det derfor afgørende, at du finder din egen personlige motivation. Henrik Thems erfaring er, at det er individuelt, hvad der motiverer folk og giver dem merværdi ved løbetræningen.

Det kan eksempelvis være det sociale i at løbe med andre, at du kommer ud i naturen, at du vil tabe dig eller måske drømmer om at gennemføre et fem-kilometers løb.

Det kan give god motivation at løbe sammen i en lille gruppe, men husk, at det er individuelt, hvad der fungerer bedst for dig.

- Men grundlæggende er det sjovt at løbe, og det bliver det også, som du gradvist kommer i form, siger Henrik Them og uddyber, at folk kan blive helt afhængige af at løbe.

DEN GODE LØBESKO

adidas' SL20-sko er et godt bud på en all-round-løbesko til at få dig løbet godt i gang – eller holde dit allerede stærke løbegame kørende.

Det ultralette og behagelige design sørger for, at skoene ikke føles tyngende, mens Lightstrike-mellemsålen sikrer en optimal balance af spændstige afsæt og stødabsorberende landinger, så du er sikret så behagelig en omgang løb som muligt.

De kommer i mange forskellige farver, så der med (stor) garanti er noget for enhver smag. Tjek dem ud her – eller se hele Adidas' brede udvalg af løbesko til alle slags niveauer og terræn her.

Udover at det for mange er sjovt, er der også flere sundhedsfordele ved løb. Eksempelvis styrker løb hjerte og kredsløb, sænker blodtrykket og forbedrer ens almene sundhed over en bred kam.

Som en ekstra bonus danner kroppen under løb også endorfiner, der gør, at du efter en løbetur får det dejligt og afslappet i hele kroppen.

HENRIK THEMS 4 GODE RÅD TIL AT KOMME I GANG MED AT LØBE

 1. Vælg de rigtige sko

  De rigtige sko er afgørende for, at du kommer på den bedst mulige rejse rent løbemæssigt.

  På en enkelt kilometer lander du mere end 700 gange på fødderne, og langt de fleste løbeskader opstår, fordi du lander forkert.

  Derfor er det vigtigt, at dine sko passer til din fod, og du kan med fordel gå ned i en løbebutik og få en løbestils-analyse.

  På baggrund af den kan du få sko, der passer til, om du lander fladt eller på yder- eller indersiden af foden, hvilket mindsker risikoen for overbelastningsskader betragteligt.

 2. Fokuser på dig selv

  Det er nemt at komme til at kigge på andre løbere og tænke, du skal være lige så hurtig som dem. Men folks udgangspunkt for at løbe er forskelligt, og du kender ikke de andres baggrund.

  Hav i stedet fokus på dine egne mål og på at blive bedre. Af samme årsag er det ikke en god idé at sætte en bestemt tid på en distance som langsigtet mål. Du risikerer bare at blive skuffet, hvis ikke du når det eller træner for hårdt.

  Hvis fokus i stedet er på, at du skal løbe hurtigere end sidst eller blot gennemføre løbet, handler målet om at blive bedre, hvilket ofte er mere motiverende.

  Som ældre vil du måske forsøge at løbe lige så hurtigt, som du kunne i dine unge dage. Det kan de fleste dog ikke, og i stedet kan de med fordel have fokus på glæden ved, at de faktisk stadig er i stand til at løbe.

 3. Indhent aldrig tabt træning

  For at komme i bedre løbeform skal du helst træne to til tre gange om ugen, og som begynder skal der være mindst én hviledag mellem løbeturene. 

  Mange løbere har derfor en fast ugeplan, hvor de eksempelvis løber mandag, onsdag og fredag.

  For at undgå overbelastningsskader er det vigtigt, at du ikke presser dig selv for hårdt i forsøget på at indhente tabt træning. Det kan ske, hvis du bliver forhindret i at løbe eksempelvis onsdag og derfor både løber torsdag og fredag.

  Det skal du ikke. I stedet skal du fokusere på at være så klar til den næste løbetur som muligt.

 4. Vær tålmodig – det tager tid

  At begynde at løbe er som at starte i skole. Det tager tid at blive bedre, og det kræver kontinuitet i træningen. Hvis du ikke respekterer det, og pludselig hopper ’et par klassetrin over’, risikerer du at blive skadet.

  En god huskeregel er, at du aldrig skal træne hårdere, end du føler, at du ville være i stand til at gentage træningen dagen efter.

  Modsat anden kredsløbsmotion som cykling og svømning, er løb nemlig belastningstungt, det er også derfor, du bliver øm.

  Du skal derfor respektere kroppens behov for at vænne sig til den nye belastning og restituere. Men bare rolig, du skal nok opnå fremgang, det tager blot lidt tid.

Ekspertkilde: Henrik Them