Coronavirus

Sådan klarer tre børnefamilier sig i det lukkede Danmark

Skemaer, hjemmelavet Nutella og huslige børn. Der er forskellige måder at beskæftige børnene på under karantænen. Privatfoto

Tre forældre fortæller, hvordan de klarer hverdagen, imens skoler og dagtilbud er lukket.

Lad os være ærlige. Det kan være en mundfuld at have sine børn hjemme hele tiden, nu hvor skoler og daginstitutioner er lukket for at forhindre coronasmitte.

Børn skal aktiveres, have hjælp til deres skolearbejde og ikke sidde klistret til deres iPads.

Du har måske selv et job, der skal passes, samtidig med at dine børn løber rundt om benene på dig.

Så hvordan får du din hverdag til at hænge sammen i disse uger? Og hvordan undgår du sure og trætte miner, lidt for høje stemmer, gråd og skænderier?

Her får du tre forældres do's and don'ts.

Sisse Sejr Nørgaard

radiovært på Radio 100, har en datter på fem år og bor i et kollektiv sammen med sin kæreste på Nørrebro i København

Sisse Sejr Nørgaard og hendes femårige datter.

Hvordan får du hverdagen med et hjemmebarn til at køre?

Vi har en masse små projekter. Vi har lavet mælkekartoner til karseæsker. Lavet bål og bagt snobrød. Vi har tørret blomster til gækkebreve – det skal der jo også holdes styr på. I dag har vi lavet Nutella. Vi har også prøvet at skemalægge, at vi bruger et par timer på at lære bogstaver og tal og være udenfor. Vi leger i sandkassen og øver os i at cykle.

Vi er heldigvis to voksne, og vi kan på mange måder selv bestemme over vores arbejdstid, så vi har det ikke hårdt i forhold til andre. Når den ene arbejder, kan den anden tage over, og hun kan sidde og lege selv.

Sisse Sejr Nørgaard har lavet en aktivitetsliste.

Hvilke tre aktiviteter har du haft størst succes med?

Sofaskolen, der tilbyder gratis virtuel undervisning i dansk og matematik til alle elever i grundskolen. Det fungerer meget fint.

Så er vores datter et nørklebarn, så hvis vi stiller en klippe-klister-kasse frem med fjer, palietter og limpistol, kan hun få timer til at gå med det.

Og så er det noget med at sætte gang i en leg, og på et tidspunkt overtager hun selv legen.

Marc Walther Hansen

advokat, gift og far til en søn på seks år og en datter på ti år, bor i Brønshøj

Marc Walther Hansen sammen med sin kone og to børn.

Hvordan får du hverdagen med hjemmebørn til at køre?

Den største udfordring er at aktivere børnene. Der skal helst ikke gå badeferie i den, så vi har lavet et skema. Det ligner et skoleskema med lidt overordnede aktiviteter. Blandt andet at høre lydbog og lave matematik med matematikfessor, der er nogle onlineøvelser for børn.

Familien Hansen har lavet et skema til børnene.

Hvad vil du ikke anbefale andre at gøre?

De første par dage var lidt feriestemning, hvor børnene fik lov til at se meget Netflix og spille PlayStation. De blev lidt lade af det. Det fungerer bedst for os at følge et skema og have noget struktur.

Jeg arbejder som advokat og lavede et hjemmekontor i spisestuen. Men det var svært at få fred og ro, fordi vi bor i et lille rækkehus, så nu har jeg rykket hjemmekontoret ind i soveværelset.

Marc Walther Hansens hjemmestation.

Hvilke tre aktiviteter har du haft størst succes med?

Vi har haft glæde af at lave et skema og på den måde få nogle aftaler med børnene.

Vi har også dyrket 'idræt', som vi kalder det på skemaet. Altså gået ture eller spillet Pokémon GO udenfor.

Lydbøger fungerer også for os. Så sidder børnene med hver deres telefoner og lytter. Børnene har fået lydbøger via skolen og Aula.

Nina Gry Lindholm Klingenberg

skolepædagog, bor sammen med sin mand og søn på 17 måneder i Arrild, nær Toftlund i Sønderjylland

Nina Gry Lindholm Klingenberg sammen med sin søn.

Hvordan får du hverdagen i karantæne til at køre?

Dagen starter som normalt med morgenmad, og i stedet for at tage afsted på arbejde og vuggestue, så går vi en tur eller går ud i haven. Min mand arbejder fra klokken 05.00-17.00 hver dag, så jeg er alene en stor del af dagen. Jeg prøver at lave nogle rutiner for at gøre det nemmere.

Hvornår er det sværest at være forælder til et hjemmebarn?

Om eftermiddagen begynder tiden at blive lang. Vi går måske ud igen og laver nogle af de samme ting. Jeg kan godt mærke, at han mangler stimuli fra andre børn. Så begynder han at blive mere frustreret. Jeg prøver at aflede ham og finde på et eller andet aktivt med ham.

Hvad vil du ikke anbefale andre at gøre?

I begyndelsen, da vi var i karantæne, tændte jeg fjernsynet og lod ham blive opslugt af det, men det efterlod ham med en masse indestængt energi. Så det er en dum cirkel. I stedet har vi lavet noget, han bliver naturligt træt af, så han ikke sidder og sumper. Jeg prøver så vidt muligt at undgå fjernsyn. Der er jo gang i sådan en lille størrelse.

Hvilke aktiviteter har du haft størst succes med?

Nina Gry Lindholm Klingenbergs søn i gang med vasketøjet.

De bedste aktiviteter herhjemme har været at være udenfor.

Jeg har også inddraget ham i huslige pligter. Så kan det godt være, man skal lægge tøjet om igen, men så har jeg aktiveret ham.