Coronavirus

Her er fire lyspunkter affødt af coronakrisen

Et kram, en gåtur og kolleger - vi savner ting, vi plejer at tage for givet. TV 2 Grafik

To filosoffer, en klimaprofessor og en mor til fire fortæller, hvad de har oplevet af lyspunkter midt i coronakrisen.

Udbruddet af coronavirus er alvorligt. Folk er blevet syge, og flere er døde.

Også økonomien er hårdt ramt af virussen, og flere er blevet fyret, mens andre er gået konkurs.

Overalt kan man se konsekvenserne af den krise, vi står i nu, hvor fremtiden er blevet mere uforudsigelig.

Men der er også små lyspunkter midt i al alvoren.

TV 2 har talt med to filosoffer, en klimaprofessor og en mor til fire, og bedt dem om at fortælle om lyspunkter midt i coronakrisen.

Finn Janning har en ph.d. i filosofi og har skrevet flere bøger om mindfulness og nærvær. Vincent Hendricks er professor i filosofi og har blandt andet skrevet om samfundssind i en artikel i Berlingske. Eigil Kaas er professor i klima ved Københavns Universitet, og Christina Ørskov er arbejdssøgende og bor tæt på Horsens med sin mand og børn, der alle er hjemme på grund af lukningen af samfundet.

1) Mere tid til børn og dybe samtaler

Skoler, dagtilbud og hundredvis af arbejdspladser er lukket. Derfor er forældre sammen med deres børn hele tiden.

Og selvom skole, arbejde og huslige pligter stadig skal nås, er der også blevet mere tid til samvær i familien.

- Vi har fået mere tid til at tale sammen, og coronavirussen har medført, at vi har andre samtaler. Vi taler ikke om den nye iPhone, men om en dødelig sygdom, og hvilke ting der betyder noget. For eksempel hvor dejligt det er at være sammen med venner og bedsteforældre, siger Vincent Hendricks, professor i filosofi ved Københavns Universitet.

Sofia og Frederik.

Det genkender Christina Ørskov, der er mor til tre drenge og en pige.

- Der bliver sagt coronavirus i hver anden sætning herhjemme, siger hun.

Hos Christina Ørskov bliver der også brugt meget mere tid med børnene i øjeblikket, fordi både hun, hendes mand og deres børn går hjemme.

- Vi har fået mere kvalitetstid. Vi spiller spil, finder udklædningskassen frem og er udenfor. Det er lidt ligesom sommerferie, hvor vi hygger os, selvom der også har været sammenstød og konflikter mellem børnene, siger Christina Ørskov, der bor i Rask Mølle i nærheden af Horsens.

Afstemning

Hvad savner du mest?

2) Spirende samfundssind

Fællessang ud ad vinduerne og frivillige, der leverer mad og medicin til ældre og syge og tilbyder hjælp med havearbejde, hundeluftning og børnepasning.

I mellemtiden på Østerbro...

Posted by Veronica Mortensen on Sunday, March 15, 2020

Har man fulgt med på sociale medier, har man kunnet se, hvordan fællesskabet har manifesteret sig, og hvor meget folk har hjulpet hinanden.

- Samfundssindet har bedre kår lige nu, og krisen viser, at danskerne vil strække sig langt for at passe på hinanden, siger Vincent Hendricks.

- Vi ser, at de fleste følger de instrukser, som er blevet givet, selvom det er forbundet med omkostninger, siger han. Blandt andet at folk bliver hjemme, passer deres børn selv og har god hygiejne.

Indbyggerne på Bornholm har lyttet til myndighedernes opfordring om at blive hjemme.

Vincent Hendricks forklarer, at det blandt andet skyldes, at vi i øjeblikket oplever, at vi er afhængige af hinanden. Vi har simpelthen opdaget, at vi kun kan komme igennem en udfordring af denne type ved samarbejde.

3) Værdsætte de små ting

Coronavirussen betyder, at der er mange ting, vi ikke længere kan. Vi kan ikke tage på café med vores venner, gå på legepladsen med vores børn og tage på romantisk weekendophold til Paris med vores kæreste. Vi er nødt til at lade være med at gøre en lang række ting for at komme covid-19 til livs.

Det betyder også, at vi værdsætter andre ting mere, vurderer Finn Janning, der har en ph.d. i filosofi fra Copenhagen Business School.

For eksempel værdsætter vi i højere grad, at vi kan give et kram, gå en tur og tage på arbejde og mødes med kolleger, siger Finn Janning.

- Når du går på café og sidder sammen med venner og familie, er det også alle de andre gæsters kroppe, stemmer og gestik, du lægger mærke til. Alle sådan nogle ting kommer vi til at savne i den situation, vi er i nu, siger han:

- Vi bliver simpelthen bevidste om, at vi er sociale væsener. At andre mennesker er vigtige for os, og derfor værdsætter vi mere at være sammen med andre.

4) Plus på klimakontoen

Byer er lukket ned, fly holdes på jorden og flere fabrikker er stoppet for en periode.

De nye omstændigheder er skabt af nød, men set fra et bæredygtigt perspektiv kan der rejse sig en positiv effekt.

- Helt isoleret set er det godt for klimaet lige nu, for det betyder, at vi udsender færre drivhusgasser end normalt. Vi vil formentlig kunne se et betydeligt dyk, siger klimaprofessor og debattør Eigil Kaas.

Norwegian har parkeret mange deres fly på jorden i forbindelse med coronaudbruddet.

Vejdirektoratets nyeste måling viser, at der både er færre personbiler og små lastbiler, men antallet af store lastbiler er nogenlunde det samme, som det plejer.

Eigil Kaas og andre forskere indvender dog også, at det kun på kort sigt er godt nyt for klimaet.

- Min tanke er, at vi hurtigt indhenter "det tabte". Vi vil gerne rejse, besøge venner, bruge internettet og forbruge. Der er ikke nogen, der vil tilbage til en anden tid, siger han.

En lektie

Vincent Hendricks vurderer også, at vi vil rejse, besøge venner, bruge internettet og forbruge, når samfundet åbner op igen.

- Men lige nu har vi mulighed for at sætte os ned og tænke over, hvad der er vigtigt. Det håber jeg er en lektie, vi tager med os videre, siger Vincent Hendricks.

Afstemning

Hvilken forandring mærker du særligt?