Først til verdens ende

10 danskere rejste Jorden rundt uden mobil og kreditkort: Her er, hvad de lærte

Hvad sker der, når vi lægger mobilen og bare er sammen? Få svaret fra fem par, der tog på en meget anderledes rejse.

I efteråret sagde ti rejselystne danskere ja til en særlig udfordring:

Kom først fra Odense til Singapore uden at flyve - og med kun et verdenskort og et beskedent kontantbeløb på lommen. Rejsen endte med at tage cirka 50 dage og bliver nu vist i TV 2-programmet 'Først til verdens ende'.

Under rejsen måtte parrene ikke bruge deres mobiltelefoner. Og netop det benspænd tvang dem til at bryde med nogle vaner. Læs hvad de lærte herunder:

Josefine, 22 år og Johanne, 19 år

Johanne og Josefine Chappell er søstre og oprindeligt fra Aalborg. De gled fra hinanden, efter deres forældre blev skilt. Nu bor de sammen på Østerbro i København, men har stadig ikke fået talt om mange ting i deres fortid. Derfor tog de ud på rejsen sammen.

Livskvaliteten steg, og stressniveauet faldt

Vi bombarderede ikke hele tiden os selv med billeder af andres portrætterede liv fra Instagram. Så i stedet for at sammenligne os med andre, kunne vi i fokusere på hinanden, og hvor vi var.

Det betød, at vi var meget mere til stede i nuet, var mindre stressede og kom tættere på os selv og på hinanden.

Oplevelserne bliver større

Det var en helt speciel oplevelse ikke lige at kunne benytte sin mobil som redskab til at finde billetter til transport, vejvisning eller overnatning. Men det var egentlig overraskende let og gjorde oplevelserne større, fordi vi rent faktisk skulle snakke med mennesker og tage kontakt til de lokale.

Fordi vi heller ikke havde et kreditkort, lærte vi også at finde billigere alternativer og rejse uden at bruge uanede mængder af penge.

Det har givet os mere mod på at lære endnu mere om den verden, vi lever i.

Marco, 23 år og Claus, 57 år

Claus og Marco Bentsen er far og søn. Indtil Marco var 16 år, boede han hovedsageligt hos sin mor, mens han var ved sin far i nogle weekender. Med rejsen håbede Claus og Marco at få et tættere forhold og lære hinanden bedre at kende, før Marco skulle flytte fra Hørsholm til Aarhus og studere.

Roen gav plads til snak og eftertænksomhed

Ofte hiver vi vores smartphone frem, når vi keder os. Men fordi vi ikke havde den med, sad vi bare og kiggede ud af vinduet i toget eller snakkede sammen. Det gav ro, og roen gav plads til eftertænksomhed og dybe tanker som: Hvad vil jeg med mit liv, og hvem betyder virkelig noget?

Det gjorde os også mere modtagelige overfor indtryk og for at snakke med de mennesker, der var omkring os. I dag forsøger vi derfor begge at se mobilen som et redskab og ikke som underholdning.

At rejse langt og langsomt booster selvtilliden

Vi stod selv for at planlægge ruten og økonomien, og det giver et kæmpe selvtillidsboost at transportere sig til Singapore på egen hånd. Vi har frosset på en stor ødemark, hvor intet liv befandt sig, og alligevel fandt vi en løsning. Vi har været trætte, mentalt pressede og mødt en masse modgang. Men vi kom igennem det, og det gav en større tro på egne evner.

Stephanie, 30 år og Nicolaj, 27 år

Nicolaj Halberg og Stephanie Schwartzbach er kærester og bor i Hillerød. De købte for halvandet år siden et hus, og efter et år med renovering og byggerod følte de sig mere som kolleger end kærester. De tog derfor ud på rejsen for at få gnisten tilbage.

Telefonerne er ikke særligt vigtige

I virkeligheden er de med til at skabe afstand mellem os og forstyrre nærværet. Vi ved godt, at man ikke kan undvære en mobiltelefon i dagens samfund, men vi skal tænke over, hvornår og hvordan vi bruger dem. Derfor har vi nu lavet mobilfri zoner i hjemmet, så vi ikke har mobiltelefonerne med i blandt andet soveværelset, men i stedet bruger et almindeligt vækkeur.

Arbejde er ikke alt

Det var fantastisk at opleve, hvordan verden bare kører videre, selvom man ikke er en del af sin normale hverdag i knap to måneder. Der er ingen af os, der er uundværlige, og der er ingen, der ikke kan undvære os et par måneder. Den gevinst, vi selv har fået ud af at være afsted, overstiger det savn, som andre har haft. Så tag bare springet og træk stikket!

Lars, 60 år og Ulla, 61 år

Lars og Ulla Gjedde er gift og bor lidt nord for København. De nærmer sig pensionsalderen, men selvom Lars længe har lovet Ulla at drosle ned i firmaet, arbejder han mere end nogensinde. De tog derfor ud på rejsen for at få mere tid sammen.

Det er ikke umuligt at rejse uden mobiltelefon

Det har vi gjort masser af gange, da vi jo også er fra den tid, hvor "vejviseren" var et landkort, og telefonen var fastnet på hotel eller i en boks, og i øvrigt spurgte man jo bare om vej.

Vi fik masser af hjælp fra andre til at finde transport. Og det var glædeligt at opdage, at den isolation, folk ser ud til at være i med deres smartphone, faktisk er let at bryde.

At rejse uden kreditkort kan snildt lade sig gøre

Vi elsker friluftslivet, at tage på tur i vores kajakker, at ligge i telt og lave vores egen mad, så det med at rejse med få penge på lommen, tog vi i strakt arm. Generelt er det en rigtig god udfordring at se, hvor langt man i øvrigt kan komme, når man bliver tvunget til at spare på mad, transport og overnatninger.

Kim, 38 år og Carsten, 35 år

Kim Thygesen og Carsten Christophersen var udstationeret sammen i Afghanistan og bor begge på Bornholm. De blev bedste venner i Forsvaret, men da Kim blev diagnosticeret med posttraumatisk stress syndrom (PTSD), måtte han forlade Forsvaret.

Mobilen stjæler tid med familien

Det var et stort afsavn ikke at kunne komme i kontakt med sin familie på rejsen. Samtidig gjorde det en opmærksom på, hvor meget dyrebar tid mobilen stjæler, og hvor unødvendig stress den skaber.

Jeg (Kim) har brugt min telefon til at søge tilflugt i - en flugt fra den stress, der er i mit hoved. Men når man flygter, går man også glip af mange ting - som at sidde i en bus og bare kigge ud af vinduet eller snakke med andre. Altså at være til stede.

Verden er et bedre sted, end man lige tror

Der er rigtig mange mennesker ude i verden, der vil hinanden det godt og gerne åbner deres hjem for andre, der har mindre end dem. Det oplevede vi flere gange på vores rejse. Folk ønsker hinanden succes og hjælper gerne hinanden på vej, selvom man er fremmed.

Programserien 'Først til verdens ende' blev optaget i efteråret 2019. Programmet sendes på TV 2 tirsdag klokken 20 og på TV 2 PLAY.