Coronavirus

Er rejsen aflyst? Sådan kan du se Danmark og verden fra din sofa

Det kan nok ikke erstatte følelsen af bare fødder i vand og sand eller summen af storby, men måske det kan tage toppen af rejsefeberen.

Selvom Danmark efter påske begynder at lukke langsomt op, så står det endnu ikke klart, hvor meget frihed, der bliver til at rejse ud og opleve andet end indersiden af ens hjem på grund af covid-19-pandemien.

Og det kan være svært for dem, som har ventet forventningsfyldte, forklarer Jane Widtfeldt Meged, som forsker i turisme på Roskilde Universitet.

- Mange ser det som en trædesten ud af hverdagens trummerum og de lyspunkter, der får os igennem de her lidt tunge perioder, siger hun.

Behovet for rejser kan sagtens udskydes, mens vores blik er rettet mod coronavirus, men behovet vil unægteligt vokse, jo længere tid samfundet er lukket ned. Derfor må man få det stillet på en anden måde end storbyferien i Rom eller backpackturen til Vietnam.

- Folk kan indstille sig på en sommer i Danmark og få det bedste ud af det. Andre ting er vigtigere nu, siger Jane Widtfeldt Meged.

Men der findes faktisk nogle muligheder for at opleve lidt af verden via sin computer.

Læs om dem her:

1. Opdag dyreriget overalt i verden - live

Det kræver enten et besøg i de - nu lukkede - zoologiske haver i Danmark eller en meget lang flyvetur, hvis man vil se eksotiske dyr.

Men flere steder i verden er der sat kameraer op, hvorfra man live kan følge med i dyrenes naturlige liv. Det gælder blandt andet gorilla-reservatet Grace i Den Demokratiske Republik Congo. Her bor en del af de bare 300 lavlandsgorillaer, som er tilbage i det fri, og du vil hurtigt kunne spotte en af de store menneskeaber.

Og gorillaernes hjem er ikke det eneste, du kan følge med i. På siden explore.org er der masser af videoer fra forskelige reservater eller overvågninger fra naturen. Du kan blandt andet lige nu se en ørn og dens nyudklækkede unge eller elefanternes liv omkring et vandhul i Afrika - altsammen live.

2. Tag en tur med Bergen-banen i Norge

Turen fra den norske hovedstad Oslo til Bergen med tog er en lang billedskøn scene.

Selvom man måske ikke kan sætte sig til rette i toget denne sommer, så kan man følge det gennem de norske landskaber på videoen herover.

Videoen er ikke direkte, men er optagelser fra de fjorde, bjerge og tuneller, man kommer igennem på den seks timer og 40 minutter lange togtur.

Andre naturoplevelser, du kan se, er nordlys i Island og et levende koralrev ved Palau i Stillehavet.

3. Se kunst på Louvre

Louvre i Paris

Flere af verdens mest kendte og besøgte kunstmuseer har også måttet finde alternative måder at invitere gæsterne indenfor, efter de er blevet lukket flere steder.

Det gælder blandt andre Louvre i Paris, hvor man via deres hjemmeside kan tage på virtuelle besøg i forskellige udstillinger.

Museet med den karakteristiske glaspyramide som indgang byder blandt andet på Davincis Mona Lisa og den antikke græske statue Venus fra Milo.

Udover Louvre tilbydes der lignende guidede ture på Guggenheim Museum i New York, Vaticanmuseet i Italien - og på Danmarks eget Nationalmuseet.

4. Besøg romantiske Venedig

Storbyen Venedig i Italien er normalt et yndet rejsemål med sine kanaler, gondolture og italienske mad.

Via en livestream kan du nyde synet af byen - omend der ikke er så meget gang i den i dag, som der plejede at være, da Italien endnu er lukket ned på grund af coronavirus.

Et lille sneak peak fra andre storbyferier kan du også se via den direkte forbindelse fra Tokyo eller farverigeTimes Square i New York. Sidstnævnte er dog langt fra "sig selv" i øjeblikket. Det pulserende liv og tusindvis af mennesker, som normalt befinder sig ved pladsens lysende billboards, er helt væk som følge af nedlukningen under covid-19-pandemien.

5. Kom indenfor hos NASA og CERN

NASAs forskningslaboratorier åbner op via virtuelle ture.

Hvis jorden ikke er helt interessant nok, så kan du fra din sofa komme tættere på nogle af dem, som udforsker det, der er udenfor vores atmosfære.

Den amerikanske rumadministration NASA har åbnet op for virtuelle ture i deres Langley Research Center i Virginia, USA, der er det ældste rumlaboratorium helt tilbage fra 1917. Derudover kan du tage turen til Ohio, hvor Glenn Research Center ligger. Her udvikler de den teknologi, der skal til for, at vi mennesker kan udforske universet.

Du kan også kigge indenfor på det enorme laboratorium CERN ved Geneve i Schweiz, som er den Europæiske Organisation for Højenergifysik. Forskningen i partikelfysik bidrager blandt andet til at forstå, hvordan universet er opstået, og selvom det kan virke en smule abstrakt, så taler de enorme maskiner, laboratoriet indeholder, for sig selv.