Guide: Her kan du tage ud i naturen - uden at komme for tæt på andre

Naturvejleder guider til alternative destinationer og giver tips til den gode coronaudflugt.
Det gode vejr har lokket mange danskere udenfor for at nyde solen. For mange danskere.
Risikoen for yderligere spredning af coronasmitten har fået politiet til at opfordre folk til at holde sig fra bestemte steder i landet, der er såkaldte hotspots.
Men hvis trangen til frisk luft og sol på kinderne vokser, skal man ikke fortvivle.
For ifølge Jes Aagard, naturvejleder og biolog i Naturstyrelsen Hovedstaden, er det fint, at vi er udenfor, så længe vi følger myndighedernes anbefalinger. Det handler bare om at undgå de mest proppede områder.
Vores vaner øger smitten
En af måderne at holde sig fra de steder, der virker som fluepapir, er ved at ændre vores vaner, siger Jes Aagard.
- Vi er nogle frygtelige traditionsbundne væsner, der gør det, vi plejer, og går den rute, som vi er vant til. Men måske - og særligt i den her tid - skal man tage andre steder hen, siger han.
Herunder er anbefalinger til naturområder i nærheden af landets fem største byer, der er et besøg værd:
Vestskoven: Der er masser af plads i skoven vest for København, som med sine 1400 hektar er landets største nye skov. Blandt andet kan man bestige Herstedhøje, en kunstigt skabt bakke, der er bygget på murbrokker fra København. Fra toppen er der god udsigt over Vestskoven og hovedstadens tårne.
Pinseskoven: På den sydlige del af Vestamager finder man græsland, enge og Pinseskoven – selvsået birkeskov af frø, der er blæst hertil fra Sverige. Der er både sjældne fugle og blomster i området, og en fjerdedel af skoven er vildskov, som får lov til at vokse på egne præmisser.
Jægersborg Hegn: Hvis man tager toget et stop længere end Klampenborg og Dyrehaven, som mange Københavnere valfarter til, kommer man til Skodsborg og det mindre kendte Jægersborg Hegn. Der er en stor skov med picnicpladser, skovlegeplads og en stille oase ved Bøllemosen, hvor mange slår sig ned på den ny gangbro over hængesækken.
True Skov: I skoven vest for Aarhus kan børn og barnlige sjæle blandt andet teste en såkaldt Trojaborglabyrint, verdens ældste type labyrint. Der er også et område med amerikanske træarter, 'Lille Amerika', og et kunstværk i midten af skoven.
Bærmose Skov og Himmerigsskov: De to skove er nye skove, og deres areal udvider sig stadig. Bærmoseskov er gennemkrydset af et net af grøfter og bække med urtebevoksede skrænter, hvor der udfolder sig et rigt insektliv. Det rige insekt- og dyreliv gør, at man kan være heldig at se rovfugle som tårnfalke hænge i luften over området.
Solbjerg Skov: Skovens hovedtræarter er bøg og eg, men der er også grupper af nåletræer og løvtræarter, der spreder frø, så der er en fin variation til glæde for publikum og dyreliv. I sydenden af skoven er der anlagt en indhegnet hundeskov med en naturlegeplads til hundene.
Elmelund Skov: I 2014 blev der plantet 600.000 træer sydvest for Odense, og dermed blev Odenses største skov en realitet. Der er 15 kilometer snoede stier i skoven og 30 forskellige træarter. Elmelund Skov er plantet blandt andet for at beskytte grundvandet i jorden under skoven, og man kan smage på vandet i vandposter i skoven. Der er også god mulighed for at smage på vilde urter, der vokser i skoven.
Kohaveskoven: Kohaveskoven er med omliggende småskove, nyplantninger og græssede enge et af Odenses største naturområder. Navnet stammer fra dengang, der gik græssende køer i skoven. Skoven huser også Danmarks første skovbegravelsesplads.
Kirkendrup skov: I Kirkendrup Skov er der legeplads, hundeskove, bålhytter, en primitiv overnatningsplads og afmærkede ruter. Nogle steder i skoven er der lavet stier, som går gennem meget fugtige moseområder. Besøgende kan også nyde udsigten fra Ravnebakken, hvor man kan se ud over store dele af skoven og Odense.
Hammer Bakker: De store områder i Hammer Bakker ligger nordøst for Aalborg og består af kridt, sand og grus, der er formet i istiden. I dag er landskabet præget af små lysninger, heder eller tætte nåleskove og enkelte søer, vandløb og moser. Rundt om i bakkerne er der også 62 gravhøje.
Drastrup Skov: Tager man seks kilometer væk fra centrum af Allborg til Drastruo skov, kan man blandt andet se en gravbygning fra 3.200 år før vor tidsregning, Jættestuen. Den består af et gravkammer og en gang bygget af store sten og dækket af en cirka to meter høj og 12 meter bred høj. Der er også en skovlegeplads, en primitiv lejrplads og en 10 hektar stor hundeskov.
Lundby Bakker: 10 kilometer fra Danmarks fjerdestørste by ligger Lundby Bakker. De højeste punkter er Alsbjerg og Risbjerg på henholdsvis 73 og 83 meter, og der er masser af stier og ruter af forskellige længder. Der er flere bålpladser i bakkerne, som også har flere sheltere.
Marbæk Plantage: Der er både skov, hede, strand, stier, løberuter og mountainbikestier i Marbæk-området 12 kilometer nordvest for Esbjerg. Her kan man blandt andet se rester fra jernalderen og sove i shelter.
Krondyrreservatet: Danmarks eneste krondyrsreservat omfatter næsten 20.000 hektar hede-, sø- og skovarealer. Bestanden er størst i maj-juni, hvor dyrene yngler, og der vil den være på omkring 1600 dyr. Det er god idé at medbringe en kikkert.
Sneum Digesø: Sneum Digesø er en kunstig sø, hvor store kolonier af hættemåger bor på øerne, og grågås, skeand, troland og klyder yngler.
Ud over de alternative destinationer har Jes Aagaard også fem tips til den gode tur i coronatiden: