Livsstil

Fire børn og pladsmangel: Børnefamilie erstattede storby med strand, skov og 225 kvadratmeter

Annoncørbetalt indhold: Savnet af natur og kvalitetstid fik forældrepar med base i København til at flytte til Nordvestkysten med deres fire børn.

Køjesenge i dagligstuen, hoppemadras ved siden af skrivebordet og hylder fyldt til randen.

Sådan så virkeligheden ud for Rebecca Finberg Rasch, Mathias Krogsgaard Nielsen og deres fire børn.

Ligegyldigt hvor meget, der blev ryddet op og organiseret, flød lejligheden på Østerbro i København over med for mange ting og alt for lidt plads.

Da det bare var forældreparret og deres førstefødte datter, Asta, fungerede hverdagen ellers fint.

Men rammerne for dagligdagen forandrede sig i 2013, hvor familien ventede trillinger.

Om samarbejdet (Destination Nordvestkysten)

Denne artikel er en del af en artikelserie, der præsenteres i samarbejde med Destination Nordvestkysten.

I serien sætter TV 2 og Destination Nordvestkysten fokus på den danske natur og alle de muligheder, den bringer med sig både for outdoormennesket og børnefamilien. Vi møder danskere med en passion for udelivet og bliver inspireret til aktiviteter i det fri, der er gode for krop og sind. 

Efter at Vigga, Villum og Agnes kom til verden, blev dagligstuen blev inddraget til børneværelse, og lejligheden forvandlede sig langsomt til en jungle af legetøj, køjesenge og tøj. Pladsen i den 86 kvadratmeter store lejlighed føltes mere og mere trang for hver dag, der gik.

Badeværelset var på størrelse med et kosteskab, og der var ikke meget samtalekøkken over det lille sammenklemte rum, der dagligt leverede mad til familiens nu i alt seks medlemmer.

- Der var liv og glade dage, og men også larm og støj, fordi vi var så tætte hele tiden, fortæller Rebecca Finberg Rasch, der kunne have svært ved at overskue pladsmanglen, når hun kom hjem fra arbejde.

Forældreparret savnede at kunne sætte sig ned i en sofa, men det var umuligt, for der var fyldt med ting alle vegne.

- Vi forsøgte hele tiden at imødekomme vores forandrede behov ved at rykke rundt i det uendelige, men måtte sande, at vi var vokset ud af lejligheden og ingen kreative påfund kunne skjule det faktum, at vi behøvede meget mere plads, siger hun.

Det blev Rebecca Finberg Raschs overraskende forslag, der forandrede alt for familien.

En drøm om plads, natur og vind i håret

41-årige Rebecca Finberg Rasch og 42-årige Mathias Krogsgaard Nielsen, der begge er psykologer, har altid prioriteret udelivet højt og forsøgte at få børnene ud i den friske luft hver dag.

Men til sidst var der ikke den krog, det buskads eller den legeplads parret manglede at udforske med trillingerne Vigga, Villum og Agnes, der i dag er syv år og storesøster Asta, der nu er fyldt 13.

I sensommeren 2018 indviede Rebecca Finberg Rasch derfor sin mand i sine tanker om, hvordan de kunne få adgang til den plads og natur, de savnede.

I flere år havde de overvejet at købe sommerhus på hans barndomsegn, men måske det i virkeligheden ikke var sommerhusdrømme, de gik med.

- Vi havde jo begge en drøm om, at naturen blev en meget større del af vores liv, og at vi fik mere tid sammen med vores børn. Thy var oplagt, fordi vi har tilknytning til området og er kommet her på ferie i mange år, forklarer Rebecca Finberg Rasch.

Selvom Mathias Krogsgaard Nielsen selv er født og opvokset i Thy, blev han noget forbløffet over forslaget.

Det krævede grundig overvejelse, for det ville være en stor forandring både for dem selv, men også for børnene. Særligt for Asta, som skulle væk fra sine venner og skolekammerater.

- Når man hiver børn op med rode, kan man som forældre ikke undgå at holde vejret, mens børnene knokler på med at slå nye rødder.

Men efter nogle gode snakke var forældreparret ikke i tvivl. De skulle afsted.

Flere sanser i spil

Det er langt fra alle børn, der som Asta, Vigga, Villum og Agnes, kommer ud at boltre sig på daglig basis.

En undersøgelse lavet af Kantar Gallup for Danmarks Naturfredningsforening i 2018, viser, at hvert fjerde barn ikke kommer ud i naturen på hverdage. Til sammenligning kom nutidens generation af bedsteforældre dobbelt så meget ud, da de var børn.

Janne Press Andersen er familieterapeut med en kandidatgrad i pædagogisk psykologi og mange års erfaring som pædagog. Hun forklarer, at udeliv er essentielt, når det gælder børns udvikling og læringsproces.

- Det handler ikke bare om at lære at læse og stave. Børn lærer også ved at komme ud at kigge på en myretue eller erfare, hvordan de bevæger sig på en gynge eller kravler i et træ, lyder det fra familieterapeuten.

Der bliver altså tilføjet nogle ekstra dynamiske dimensioner, når børn opholder sig i naturen, fordi de sjældent sidder stille.

- De leger, går, bevæger sig, kravler og hopper, og alle sanser kommer i spil. Her er der skyer, fuglefløjt og vindens susen, imens den ofte står på fjernsyn og computer, når man er indenfor, siger Janne Press Andersen.

Strand, skov og 225 kvadratmeter

Derfra gik det hurtigt. Allerede i december 2018, et par dage før juleaften, flyttede forældre, børn og ejendele ind i deres nye hjem i Klitmøller – og her bor de nu i et 225 kvadratmeter stort, hvidkalket murstenshus fra 1928.

Derudover har de et anneks med plads til overnattende gæster, og så er der den endeløse, rå natur, der venter lige uden foran hoveddøren. Huset ligger nemlig bare 600 meter fra Vesterhavet og en halv kilometer fra skoven.

- Det er som en stor legeplads, og vi bruger den hver dag. Vi hopper i klitter, kører på mountainbikes, går lange ture eller bygger huler, og vores ældste datter, Asta, er begyndt på surf-skole, fortæller 42-årige Mathias Krogsgaard Nielsen begejstret.

Bekymringen for børnenes håndtering af den nye virkelighed blev hurtigt gjort til skamme.

- Hvor trillingerne havde hinanden, skulle Asta starte helt forfra og finde nye venner. Men hun har været supersej. Hun er glad for sin nye skole og har fået gode venner, så hun er faldet så godt til, siger Rebecca Finberg Rasch.

Bruger naturen til at stresse af

Moren til fire så ikke sig selv som det helt store udendørsmenneske, før familien flyttede, men lynhurtigt mærkede hele familien, hvordan de store vidder, og pladsen omkring dem har en effekt, der var svær at finde i storbyen.

- Det her med at blive blæst igennem, mærke solen og havet, finde sand i hovedbunden og smage saltvandet – det er vidunderligt, siger Rebecca Finberg Rasch, som gerne går lange ture, hvis hun skal koble af.

Mathias Krogsgaard Nielsen bruger også naturen til at finde ro. Efter en presset dag på jobbet, hjælper en løbe-eller cykeltur ham med at genfinde overskuddet, så det er en gladere far, der træder ind ad døren. Selv en lille udflugt i det fri kan vende alt.

- Det samme gælder for børnene. Hvis de er småsure og kommer ud og bevæge sig, glemmer de lynhurtigt det dårlige humør. Så på en halv time kan man faktisk vende en hel dag til noget positivt, siger han.

Fokuseret samvær med færre konflikter

Ifølge familieterapeut Janne Press Andersen er der flere grunde til, at konflikterne bliver færre og humøret højere, når vi begiver os ud under åben himmel. De fleste af os slapper bedre af, når der er mere plads omkring os, og vi kan suge det naturlige dagslys til os.

Men hun understreger, at samvær mellem forældre og børn er vigtigt, hvad enten det foregår inden- eller udendørs.

Indenfor handler samværet dog ofte om at udføre konkrete ting. Det kan være man gør rent eller bager sammen. Det er også en vigtig måde at være sammen på, for her kan børnene mærke, de er til nytte.

- Men når man er sammen udendørs, mærker de, at det er et tilvalg. At forældrene ønsker at være tilstede. Dertil kommer, at der gerne er færre forstyrrende telefoner og e-mails, og det får børn til at føle sig værdifulde og elsket, siger Janne Press Andersen.

Barsk natur fyldt med oplevelser

Både Mathias Krogsgaard Nielsen og Rebecca Finberg Rasch kan have travlt i det daglige, og som mange andre familier bliver de også udfordret af, at børnene nogle gange bare vil sidde med en iPad eller spille computerspil.

- Naturen er besværlig, for man skal først derud, før de gode oplevelser viser sig. Så det kræver også et overskud fra os voksne at komme afsted. Men når ungerne først er ude, kan de eventyr, der venter, sagtens vinde over skærmen, fastslår Mathias Krogsgaard Nielsen.

Eventyrene kan være alt fra at finde svampe til at hoppe i klitterne, opdage en kæmpe myretue, springe over en å eller spotte en springende hare. Eller favoritten – at jage bølger på stranden.

Familiens længerevarende udflugter inkluderer gerne overnatning i shelters med mad over bål, og netop fællesskabet omkring bålet er noget familien Krogsgaard-Rasch holder af. ”Indianer-tv”, kalder de det for, når de sidder og kigger ind i gløderne.

- Det er så fedt at se børn snitte pinde til deres snobrød, og det er også godt, at de bliver mindet om, at man ikke bare altid lige kan hente shawarma. Ting tager tid, siger Rebecca Finberg Rasch.

Savner vennerne, men ikke byen

Parret er ikke i tvivl om, at deres store flytning fra den ene del af landet til den anden, har givet familien det, de drømte om. Det eneste, de savner ved livet i hovedstaden, er deres familie og venner.

Men de har allerede skabt et spirende netværk i deres nye rammer, og de har ofte overnattende gæster i annekset. Alene det første års tid kiggede mere end 100 besøgende forbi.

- Det er virkelig dejligt, at vi har slået os ned et sted, folk gerne vil besøge, for vi er jo næsten flyttet så langt væk, som vi overhovedet kan, siger Rebecca Finberg Rasch med et smil.

Sponsoreret indhold

Denne artikel er en del af et betalt partnerskab med en virksomhed eller organisation. Indhold af denne slags er markeret som 'Sponsoreret indhold', ligesom det fremgår, hvem indholdet er sponsoreret af.

Sponsoreret indhold produceres af den selvstændige afdeling TV 2 Branded Content uafhængigt af TV 2s øvrige redaktioner.