Sponsoreret

Sådan kan du spare penge, mens du gør noget godt for klimaet

. Unsplash
Hyundai logo
Betalt partnerskab med Hyundai

Annoncørbetalt indhold: Det er både godt for klimaet og pengepungen, når vi tager mere hensyn til miljøet. Her får du fem tips, der batter i længden.

Hensynet til klimaet er vigtigt for mange danskerne - også når det gælder vores forbrug.

Om samarbejdet

Denne artikel er en del af et betalt partnerskab med Hyundai.

Gennem en række artikler sætter TV 2 og Hyundai fokus på bæredygtighed i hverdagen, og hvordan der er penge at spare i flere fasetter af dagligdagens gøremål. Vi møder danskere, der har taget en beslutning om at gøre en forskel for klimaet såvel som privatøkonomien. Samtidig får vi inspiration og gode råd til en mere bæredygtig livsstil i hverdagen.

Hele 85 procent af danskerne siger, at de godt kunne finde på at ændre adfærd eller vaner af hensyn til klima, miljø eller bæredygtighed, viser en undersøgelse fra december 2019 foretaget af Epinion for Landbrug & Fødevarer.

Og faktisk kan der også være en del penge at spare på de klimavenlige tiltag – både de store og de små.

Hyundai IONIQ

Hyundai IONIQ electric og IONIQ plug-in hybrid placeres på en førsteplads i hver sin kategori, når det gælder totaløkonomi, viser en analyse fra Bilpriser.dk fra oktober 2019. IONIQ electric koster 2,74 kr. pr. km. IONIQ plug-in hybrid koster 2,65 kr. pr. km.

Læs mere om IONIQ electric her.

Det fortæller Trine Baadsgaard, der er ekspert i sparetips og forfatter til bogen “Nøjsom – hundredvis af veje til bæredygtighed og luft i budgettet.”

Flere lommepenge

Det handler om at prioritere og vælge løsninger, der giver luft i budgettet til de ting, der er sjovere at bruge penge på end eksempelvis strøm, vand og afgifter.

Madspild er et af de områder, hvor der er store besparelser at hente for en gennemsnitlig familie i Danmark.

Det er også her, man finder motivationen til at lave ændringerne i sit forbrug, fortæller hun.

- Bare ved at undgå madspild, kan en almindelige familie spare op til 12.000 kroner om året. Penge, der kan bruges på noget, der er meget sjovere, siger hun.

Hyundai IONIQ electric

Udover at være den elbil, der leverer den laveste kilometerpris på blot 2,74 pr. km, når det gælder totaløkonomi, er Hyundai IONIQ electric også kåret som den reneste bil på markedet af tyske ADAX i 2019.

Læs mere om IONIQ electric her

Om det er udsigten til en ekstra ferie eller andet, der motiverer hjemme hos den enkelte, skal man selv finde ud af.

- I en familie er man sammen om at spare, og for nogle børn hjælper det måske på motivationen, hvis de bytter kortere bade ud med flere lommepenge, siger hun.

Produktionen af alle de ting, vi egentligt godt kan undvære, belaster klimaet, og det samme gør de ting, vi bruger mere af, end vi behøver.

Genbrug er enormt godt for klimaet, og der er store penge at spare ved at gå efter genbrug frem for at købe nyt, hvadenten det drejer sig om elektronik, tøj eller møbler.

- Og det man ikke bruger, betaler man ikke for, siger hun.

I sidste ende er det netop kombination af flere små ændringer, der giver en besparelse, der er til at føle på.

Her får du fem gode råd lavet i samarbejde med Trine Baadsgaard til, hvordan du kan spare penge og passe på klimaet på samme tid.

5 tips til bæredygtighed, der betaler sig

 1. Spar på vandet

  Vand er en sparsom ressource og en stor udgiftspost i det daglige husholdningsforbrug.

  Ved at halvere sin badetid eller skifte til en sparebruser, kan man få en besparelse på op til 1.200 kroner om året per person afhængigt af, hvor længe man bader, og hvor varmt vandet er.

  For at spare yderligere på vandet, anbefaler Trine Baadsgaard desuden, at man fylder det kolde vand fra bruseren, inden det bliver varmt, i en vandkande og bruger det til blomsterne i haven.

 2. Vælg en miljøvenlig bil

  Det kan godt betale sig at vælge en miljøvenlig model, næste gang familien skal have ny bil.

  Ifølge SKAT koster en ny bil, der kører 20 km/l, blot 1.160 kroner om året i grøn ejerafgift, mens man for en ny bil, der kun kører 15 km/l, skal betale 3.640 kroner.

  Det er en forskel på 2480 kroner om året, og dertil kommer naturligvis, at man sparer penge i brændstof med en nyere og mere miljøvenlig model samt ved hybrid- og elbiler.

 3. Skift pærerne ud

  .

  Strøm er dyrt, og skifter man alle sine gløde- og halogenpærer i hjemmet ud med LED-pærer, kan man spare mange penge.

  Regner man strømforbruget og den lange levetid på LED-lyspærer med, kan man ifølge Videnscentret Bolius spare omkring 400 kroner om året ved at skifte tre lyspærer, der er tændt fem timer om dagen, ud med LED-pærer.

  Derudover kan man også spare penge på el, hvis man slukker helt for sit tv og andre apparater, når man ikke bruger dem.

 4. Vælg genbrug

  Uanset, om du skal have tøj, haveplanter eller elektronik, kan du overveje at starte med at lede efter noget brugt. Den Blå Avis og andre genbrugssider er fyldt med gode produkter, der sagtens kan leve videre hjemme hos dig.

  Og så er det slet ikke sikkert, at du behøver købe det, du søger.

  - Vi ser for tiden et skifte, hvor folk ændrer fokus fra at eje til blot at have adgang til det, de skal bruge, siger Trine Baadsgaard.

  Er det eksempelvis en havefræser eller græsslåmaskine, man skal bruge, kan de ofte lejes eller lånes i de mange bytte- og lånegrupper, der findes på sider som eksempelvis Facebook.

 5. Stop madspild

  I gennemsnit smider hver dansker 47 kilo spiseligt mad ud om året, hvilket er en unødvendig miljøbelastning og penge lige ned i skraldespanden.

  Trine Baadsgaard anbefaler derfor, at man i stedet for at se det som en sur pligt, at spise rester - eller blot det, der er i køleskabet - i familien gør det til en sport at finde på kreative løsninger.

  - Hjemme hos os er mine børn blevet utroligt opfindsomme til at lave mad af det, vi har. Man kan lave mange lækre ting, når blot man bruger sin fantasi og tør prøve noget nyt, siger hun.

Kilde: Trine Baadsgaard