Min sindssygt sunde familie

Par tabte sig 85 kilo – men på et tidspunkt gik det for stærkt

Trine og Heine Kaas jagter begge den perfekte krop. Det kræver en særlig livsstil at opnå - og nogle gange kan det også gå for stærkt.

42-årige Heine Kaas vejer ananas-ringene på en køkkenvægt i hjemmet i Odder. 121 gram, siger den. 1 gram for meget. Det går nok, bliver han enig med sig selv om.

Ved siden af vejer hans hustru 30-årige Trine Kaas en portion hytteost. Lige nu følger de begge en udprintet kostplan, der fortæller, hvad de skal spise i løbet af dagen. På skemaet står der blandt andet kalkun, ris, æggehvide, agurk, broccoli og riskager.

Havde nogen for syv år siden spurgt Trine Kaas, om hun ville leve sådan, havde svaret været klokkeklart: Nej!

Alligevel giver det mening for både hende og Heine Kaas nu. Fordi de har det bedre end nogensinde.

Vejen dertil har dog ikke været helt uden bump for familien fra Odder, der medvirker i programserien 'Min sindssygt sunde familie'.

Et andet spejlbillede

Deres historie begyndte med et ønske om at smide nogle kilo.

Ingen af dem kunne længere genkende eller identificere sig med deres eget spejlbillede. Derfor tog de en beslutning om at ændre billedet selv. Markant.

I dag er de begge bodybuildere.

Heine Kaas træner over 20 timer om ugen, mens Trine Kaas træner omkring 10 timer om ugen.

Ved at veje deres mad ved de nøjagtig, hvor mange kalorier, og hvor meget protein og kulhydrat de får. Så de kan skabe helt særlige resultater med deres kroppe.

Deres historie handler dog ikke kun om store muskler. For vejen til det perfekte ydre kan blive forkert og gå for hurtigt, har de erfaret.

Hvorfor blev jeg ved med at spise?

Trine og Heine Kaas kæmpede hver især med overvægt, før de mødte hinanden.

Trine vejede 98 kilo, da hun var størst. Hun havde i flere år forsøgt at tabe sig med hurtige genveje som suppekure, vandkure og andre slankekure. Men hver gang faldt hun i igen, og ofte endte det med, at hun spiste endnu større mængder slik, kage og chokolade.

Til sidst nåede hun et punkt, hvor hun indimellem stod op om natten for at spise et glas Nutella med en ske. Fordi hun bare måtte have det – måske netop fordi det var forbudt.

Samtidig så hun billeder af veltrænede kvinder fylde de sociale medier. Hun var flov over sig selv og sikker på, at man kun kunne blive tilfreds med sin krop, hvis man lignede dem.

- Hvorfor bliver jeg ved med at spise? Hvad er der i vejen med mig?, tænkte hun.

Til sidst begyndte Trine selv at undersøge, hvorfor hun overspiste.

Da hendes far døde efter længere tids sygdom i 2016, fik hun tilbudt en psykolog. Det lærte hende at mærke sine følelser i stedet for at pakke dem væk. Og netop den strategi gav hende senere redskaberne til at tackle svære følelser i stedet for at spise på dem.

I årene efter begyndte hun at løbe og styrketræne og tabte sig 25 kilo. Uden at tage dem på igen.

Badevægten meldte "error"

Hos Heine Kaas kom kiloene snigende over tid. Som 22-årig havde han været involveret i et trafikuheld, og med årene var det blevet en undskyldning for at spille computerspil og spise is og chips.

Først da badevægten en dag meldte “error”, tænkte han selv over det.

Vægten havde en maxgrænse på 130 kilo – og det var ikke muskelmasse, der fik den på overarbejde.

- Der sagde jeg til mig selv, at det var nok, siger Heine Kaas.

Han tømte sine skabe for usunde ting. Meldte sig ind i fitnesscenteret og begyndte at løbe.

Først 5 kilometer. Så 10 kilometer. Derefter flere halvmaratoner.

Kiloene raslede af ham. I alt 60 kilo tabte han. Men så begyndte løb at kede ham.

Derfor blev han i stedet optaget af styrketræning. Og med tiden kunne han både mærke og se, at det passede bedre til ham at være en "stærk mand" fremfor en "tynd mand".

Han fokuserede sin styrketræning og begyndte at leve meget striks efter kostplaner. Mens hans muskler blev større og større, blev han også en del af bodybuilderverdenen. Når han trænede, havde han filmstjerner som Sylvester Stallone og Arnold Schwarzenegger i hovedet.

Han ville være som dem.

Stærk mand og kvinde

Heine Kaas mærkede, at det gav ham et kick at opnå ekstreme resultater, som andre ikke kunne.

Kun iført små trusser og smurt ind i brun farve begyndte han derfor at stille op i konkurrencer som bodybuilder.

Efter nogle år krydsede han veje med Trine Kaas, der også var fascineret af bodybuilder-verdenen.

Hun havde lagt mærke til Heine på scenen flere gange, og i december 2018 begyndte de at snakke mere sammen.

Derfra blev de kærester og samtidig hinandens træningspartnere og faste støtter.

Deres fælles forhistorie med overvægt og senere vægttab blev en ramme for deres liv. Et liv, hvor de begge var fast besluttet på, at de aldrig nogensinde ville se ud, som de gjorde førhen.

De havde dog også begge oplevet, hvordan jagten på det perfekte ydre og de store muskler kunne gå for hurtig.

Da Heine Kaas var 36 år, blev han fristet til at eksperimentere med steroider. "Du opnår aldrig resultater uden det", husker han, at flere i bodybuilder-miljøet havde sagt.

- Jeg var yngre, pressede mig selv hårdere og mente, at jeg var udødelig. Derfor gjorde jeg nogle dumme ting, siger Heine Kaas.

Bivirkninger ved steroider kan ifølge Antidoping Danmark blandt andet være hjerteproblemer, leverskader, nedsat sædkvalitet og psykiske bivirkninger som depression.

I dag fortryder Heine Kaas, at han gik ned ad den vej. Derfor er steroiderne skiftet ud med udelukkende sund kost og motion. Men hans valg har stadig konsekvenser og vil altid have det.

- Mit testosteron-tal er så langt nede, så jeg skal tage medicin resten af mit liv. Det er virkelig en lærestreg, siger Heine Kaas, der derfor fraråder andre at eksperimentere med den slags.

Både han og Trine Kaas har lært, at en flot krop ikke kan opnås ved et quickfix. Om det så er steroider eller lyn-slankekure.

- Jeg har lært, hvor vigtigt det er, at jeg har mig selv og det mentale fokus med. Ellers kan jeg ikke holde et vægttab og have det godt med mig selv, siger Trine Kaas.

Netop den læring tog hun med sig sidste år, da hun besluttede sig for at forfølge en drøm om at stå på en scene som bodybuilder.

En drøm, hvor hun kunne bevise over for sig selv, at hun godt kunne nå dertil. At hun ikke længere var den overvægtige pige på billedet.

Er lykken på scenen?

I efteråret 2019 trådte 30-årige Trine Kaas så for første gang ud på scenen. Kun iført en lilla bikini og høje hæle og med markerede muskler og et stort smil.

Hun var nervøs, og hendes krop var dehydreret og presset af den stramme diæt op til konkurrencen. Men da hun gik af scenen, var hun stolt af sig selv.

- Det var det hele værd, fordi jeg har lært rigtig meget om mig selv undervejs. Hvad jeg skal gøre, og hvad jeg ikke skal gøre. Om jeg stiller op igen, ved jeg ikke, siger Trine Kaas.

Undervejs har hun blandt andet lært, at det ikke handler om at ligne andre kvinder.

- Det var et forkert grundlag at stille op på, for så ryger ens motivation hurtigt. Først da jeg fandt ud af, at det ikke handlede om at skulle stille op for at være tilfreds, kunne jeg arbejde med at finde min egen balance, siger hun.

Det var det, der gjorde, at hun i efteråret 2019 faktisk havde lyst til at stå på scenen - for sin egen skyld.

Lykken er dog ikke at stå på scenen den ene dag, er Trine og Heine Kaas enige om.

Kroppen er alt for tynd, dehydreret og presset til sidst. En tilstand, som læger fraråder, at man lader kroppen være i, fordi det kan skade nyrerne.

Heine og Trine Kaas ved også godt, at det ikke er sundt lige op til og under konkurrencen.

Det er den samlede livsstil og vejen derhen, der er drivkraften for dem. Det, at man med en målrettet indsats kan forme sin krop, som man vil.

- Der vigtigt, at folk ikke tror, at man skal gøre som os for at lykkes. Det handler om, at folk skal finde det, de kan hvile i, siger Trine Kaas.

Selv har de fundet en god balance, synes de. Ikke mindst af hensyn til Trines søn, Bastian på syv år.

Han skal ikke lide under, at de træner meget og har et stort fokus på sundhed.

Handler om også at give slip

Hver søndag er derfor hellig. Her træner de ikke, men spiser til gengæld lige det, de har lyst til. Lasagne, kage, chokolade og slik.

For Trine Kaas fungerer det nemlig ikke, når nogle madvarer er helt forbudte. Det var netop det, der triggede overspisningerne førhen.

- Det er vigtigt for mig, at man husker at give slip, og at man ikke vejer sin mad hele året rundt. For mig handler det også om det mentale i at føle mig helt almindelig og ikke være så kontrollerende hele tiden, siger Trine Kaas.

Når de alligevel fastholder at veje mad og træne ofte, handler det om, at de ikke vil falde tilbage i et liv som overvægtige igen.

Samtidig ved de, at deres kroppe får den rette mængde kalorier, protein og kulhydrater, så de netop kan holde til at træne så mange timer om ugen.

Ser de 20 år ud i fremtiden, håber Trine og Heine stadig, at de lever sundt og træner meget. De tror dog ikke, at de til den tid stadig vejer ananas-ringe af på en vægt.

Det vigtigste er nemlig, at de har det godt med sig selv. Ikke hvor mange gram mad, der ligger på køkkenvægten.

Mød Trine og Heine Kaas og se, hvordan det går, når de skal testes af overlæge Bente Klarlund, i programserien 'Min sindssygt sunde familie'. Programmet sendes torsdag klokken 20.00 på TV 2 og kan ses allerede nu på TV 2 PLAY.