Livsstil

Otte ud af ti danskere vil holde ferie i Danmark i år - sådan kæmper landsdele om danske turister

Med strande, der bliver redt med kam, og en tur Vestkysten rundt på Puch Maxi forsøger danske turistbureauer at tiltrække danske turister.

Hvidt sand mellem tæerne, kulørte drinks med paraplyer og solen, der brænder mod huden, som man kun mærker det sydpå.

Det er noget, mange danskere formentlig må undvære i år, hvor coronakrisen har lukket grænser over hele verden, og flyene, som plejer at fragte turister på sommerferie, står parkeret i lufthavnene.

En måling, som Voxmeter har lavet for Ritzau, viser, at over 80 procent af danskerne forventer at tilbringe sommerferien i Danmark.

Scenariet er ganske realistisk, hvis man spørger centerleder på Center for Turisme på CBS Lise Lyck.

- Mange er bekymrede over at tage ud af landet på grund af smitterisiko, men jeg tror også, at flere har fået øjnene op for Danmark, siger hun.

Og kampen om de danske turister er i gang. Lige fra hovedstaden til Nordjylland, hvor man med kampagner forsøger at vise danskerne, hvorfor sommer i Danmark er dejligt.

Nordvestkysten på Puch Maxi

Fiskekuttere på Vesterhavet, sælsafari i Thyborøn og mad over bål i Nationalparken Thy.

Det er nogle af de attraktioner, som en gruppe lokale besøger, mens de kører afsted på Puch Maxi-knallerter i VisitNordvestjyllands kampagne.

- Det er følelsen af frihed, natur, nostalgi og autenticitet. Vi synes, det kunne være sjovt, fordi det bringer et smil frem på læben - og vi ved jo alle sammen godt, at vestjyderne har et glimt i øjet, siger Anne Nøhr Ringgren, projektleder hos VisitNordvestkysten.

Anne Nøhr Ringgren tror på, at det er realistisk, at danskerne i år vælger at holde ferie i Danmark. Men hun er også godt klar over, at konkurrencen om de danske turister er spidset til.

- Det, der kan være svært at bryde, er vaner. Tit tror man, at man skal rejse langt væk for at opleve noget særligt, men der er faktisk også noget særligt tæt på, som danskerne skal få øjnene op for, siger hun.

København vil lokke med kunst og storbyliv

Organisationen Wonderful Copenhagen, der har til formål at fremme turismen i København, har i samarbejde med de andre store danske byer Aarhus, Aalborg og Odense søsat en kampagnefilm om at holde ferie i byen.

Desuden vil organisationen lave en kampagne kun for hovedstaden med fokus på et storbyliv, der inkluderer gastronomi, arkitektur og livet på gader, stræder og pladser.

- Danmarks hovedstad er en storbyoplevelse i international klasse, og her er tanken med kampagnen at målrette oplevelser i hovedstaden til danskernes ferie i 2020, siger Tine Kastrup-Misir, som er kommunikations- og marketingsdirektør i Wonderful Copenhagen.

Fyn skal det være

VisitFyn forsøger at lokke danske turister til ved at vise, at de har gjort øen fin. Video: Julie Almann Larsen

I kampagnen 'Fyn skal det være' forsøger Destination Fyn at lokke danskerne til ved at sætte på spidsen, at de har gjort øen "ekstra fin", til turisterne kommer. Eksempelvis bliver sandet på en fynsk strand redt med en kam.

Og sloganet 'Fyn skal det være' er ikke helt tilfældigt. Det er en sammensætning mellem remserne 'Fyn er fin' og 'fint skal det være'.

- Vi vil gerne inkorporere fynboernes humor i kampagnen, for humoren er fynboerne kendt for. Og vi overdriver ved at sætte det på spidsen, hvor vi eksempelvis reder en strand med en kam, fortæller Mads Asbild, som er chef for marked og udvikling hos Destination Fyn.

Kan forandre vores vaner for altid

Selv om smitterisikoen forhåbentlig bliver mindre og mindre, og mulighederne for at tage på ferie udenlands bliver tilsvarende større, vil vores rejsevaner sandsynligvis se anderledes ud, mener Lise Lyck.

- Krydstogtskibene er nok røget meget langt ned af vores ønskesedler, og de mere flok-orienterede rejseformer er nok også forbi, siger hun.

Tilgengæld er formålet med vores rejse altid det samme, uanset om den er langt væk eller tæt på, lyder det fra turismeforskeren. Vi vil gerne møde nye mennesker og opleve nye ting.