Sponsoreret

5 geniale tip til madlavningen: Husker du at købe lokale råvarer?

. Jacob Lund / Shutterstock
Visit Læsø logo
Betalt partnerskab med Visit Læsø

Frugt, grønt og kød fra lokale gårde hitter hos flere og flere danskere. Bliv klogere på, hvorfor du skal vælge lokalt.

Nyhøstede kartofler, hvor du lige kan børste det sidste danske muld af, sprøde gulerødder med grøn top og friskplukkede æbler.

Om samarbejdet

Denne artikel er en del af en artikelserie, der præsenteres i samarbejde med Visit Læsø.

Der er noget autentisk over lokale fødevarer, som går lige i hjertet på mange danskere. I Coop er salget af lokale fødevarer for eksempel steget med 75 procent siden 2011 viser tal fra Coop Analyse.

Men hvad er lokale fødevarer i et lille land som Danmark? Er det den korte afstand mellem bonden og kunden, der tæller – eller er økologisk mælk fra Thy stadig lokalt, selvom det bliver købt i København?

For mange kan det være svært at finde ud af, hvad det egentlig vil sige at købe lokalt. For hvornår er det lokalt nok?

– Lokale fødevarer er kendetegnet af en stedbunden unik kvalitet, så produktet kun findes det ene sted, forklarer Jesper Zeihlund, der er direktør i Nationalt Center for Lokale Fødevarer.

Han peger på eksempler som lammefjordsgulerødder, fejøæbler og samsøkartofler, der alle har en unik smag, der er koblet til det sted, de bliver dyrket.

Få smag for Læsø

På en vandretur i Læsøs natur kan man få mange dejlige ”gaver” med hjem. Her er spiselige planter som kveller, hyben, brombær, hindbær og revling samt ualmindeligt mange svampe som fx kantarel, når det er svampevejr. Kveller eller salturt er en lille sukkulent, du finder i kanten af strandengene mod syd. Den kan syltes ellers spises rå i din salat.

Langs vejene møder du vejboder, der sælger lynghonning, smagfulde jordbær, krydderurter, gulerødder der dufter godt og nyopgravede kartofler af mange forskellige sorter. Prøv en kartoffelmad med mayo, purløg og sydesalt på toppen.

Læs mere her.

Det er lidt mere besværligt at få fingrene i de lokale råvarer, da du kun kan få nogle varer i udvalgte supermarkeder, så det kræver ofte en køretur til din lokale gårdbutik. Men ifølge Jesper Zeihlund er det bestemt umagen værd.

– Du bliver bare glad i låget af at stå med en grydefuld nyhøstede kartofler, og du ender med et måltid fuld af friskhed og god smag, forklarer han.

Find fødevarer i naturen

Skal det være ultra-lokalt, er det også oplagt at drage ud i naturen og samle de fødevarer, der findes lige i nærheden af dig. Lige nu bugner Danmark for eksempel af grønne urter, og snart kan du også finde bær, frugter og svampe.

Lokale produkter

I Storhaven kan du købe Læsø Is fremstillet af alt det bedste fra Læsø. Jordbær fra Lone og Benny, solbær fra John, ribs, rabarber, blåbær og brombær fra private haver samt hyben, gran mm fra Læsøs natur.

Vi er desuden stolte af produkter, som er rendyrket på Læsø. Læsø-skalotten kan prale af sin egen stamme, som er indført i 1946. Løgene er meget smagfulde og særdeles holdbare og har været brugt på Restaurant Noma. I Ægirs Have kan man købe skalotterne til 50 kroner per kilo. Ikke at forglemme den brune bi - en gammel birace, som vi forsøger at holde ren og bevare for eftertiden.

Læs mere her.

Har du ikke sanket mad i naturen før, er det en god ide at gå efter ting, der er lette at genkende og ikke umiddelbart kan forveksles med noget giftigt. Tre sikre hit er for eksempel brændenælde, skovsyre og vejbred.

Kantareller er en af danskernes foretrukne svampe at gå på jagt efter i den danske natur.

– Der er masser af lækre fødevarer at hente i naturen, og det er bare en skøn følelse at stå med en kurv fuld af urter, du selv har samlet, mener Jesper Zeihlund.

Men mindre kan også gøre det. Start med at sætte et glas lokalproduceret marmelade på morgenbordet, server en culottesteg fra din lokale gårdbutik for vennerne eller vælg den økologiske mælk fra en lille producent i supermarkedet.

Jesper Zeihlund giver her fem gode grunde til at gøre lokale fødevarer til en fast del af din kost.

5 GRUNDE: DERFOR SKAL DU SPISE LOKALE FØDEVARER

 1. Du passer på klimaet

  Vores fødevarer fylder en stor del af vores samlede klimabelastning. Ud af de 17 tons CO2, hver dansker udleder om året, udleder vi tre ton i forbindelse med mad og drikke.

  Når du køber lokale fødevarer, er du med til at mindske din CO2-udledning.

  – Det giver god mening at spise lokalt i forhold til klimaet. Du undgår ikke kun transport, det er også mere bæredygtigt at spise efter sæson, forklarer Jesper Zeihlund.

 2. Du spiser automatisk mere varieret

  Når du spiser lokale fødevarer, bliver du mere bevidst om, at vi har en madsæson i Danmark. Gårdbutikkernes udbud følger sæsonerne, så du kan få ny inspiration til brug af grøntsager – og så er råvarer i sæson friskere og billigere.

  – Vi skal dyrke sæsonerne og glæde os over friske asparges og jordbær om sommeren i stedet for at forvente at kunne få dem langvejsfra hele året rundt, mener Jesper Zeihlund.

 3. Du får meget mere smag

  De lokale fødevareproducenter er med til at skabe større mangfoldighed og diversitet – og det giver unikke smagsoplevelser.

  – De lokale råvarer smager ikke som noget andet. De er friskere, har ingen transporttid og tager udgangspunkt i den natur, hvor de er dyrket, forklarer Jesper Zeihlund.

 4. Du støtter de små producenter

  Ved at købe lokale fødevarer støtter du de små bedrifter, der ofte har et mindre udvalg af husdyr, frugt eller grønt.

  – Det styrker koblingen mellem land og by, så vi får skabt en større balance i Danmark, hvor vi kan blive ved med at have jobs uden for de store byer, forklarer Jesper Zeihlund.

 5. Du får en større madforståelse

  Når du køber frugt, grøntsager og kød direkte fra bonden selv, giver det en større gennemsigtighed og madforståelse.

  – Det er en god følelse at vide, hvor de forskellige ting kommer fra – og vigtigt at give videre til vores børn, at kød ikke bare er noget, der ligger vakuumpakket i supermarkedet, mener Jesper Zeihlund.

Kilde: Jesper Zeihlund