Livsstil

22-årig kvinde er del af ny tendens: - Først tænkte flere: "Hvor gammel er du lige?"

22-årige Maria Tullberg er blandt de mange unge, som er begyndt at strikke under coronakrisen.

To strikkede veste, tre trøjer og en lysegrøn top. Det er blot nogle af de projekter, som 22-årige Maria Tullberg har kastet sig over i coronatiden.

Hun har ikke syet eller strikket siden håndarbejde i 3. klasse, men når studiet foregår bag skærmen derhjemme, er der pludselig god tid.

- Det har taget lidt overhånd, men der har bare været så meget fritid og mig-tid, siger Maria Tullberg, der udover en større garderobe også har mærket en anden sideeffekt ved strikketøjet:

- Det giver mig en form for fordybelse, som jeg ikke oplever i andre sammenhænge. Jeg kan gå helt ind i mig selv og blive mindful - samtidig med at jeg kreerer, siger Maria Tullberg.

Og noget tyder på, at hun ikke er den eneste, der har fundet glæden ved det gamle håndværk.

Ser videoer på sociale medier

Hos den landsdækkende kæde Stof og Stil har man mærket en stigende interesse fra unge i coronatiden.

På Instagram har kæden i perioden fra 11. marts til 26. maj fået omkring 9000 nye følgere. Størstedelen ligger i aldersgruppen 15 til 24 år.

- Vi har også livestreamet, og der var omkring 1000 live på en gang, og efterfølgende har i alt 10.000 set den video. Så det siger noget om, at der er flere unge mennesker, der følger det her, siger Alexander Lerche, der er administerende direktør i Stof og Stil.

Det har også betydet mere salg. Under krisen har kæden solgt 30 procent mere online til unge, end de plejer at gøre.

Særligt en slags strik trender lige nu

Samme tendens mærker garnbutikken Tante Grøn i Odense, der også har flere unge besøgende - både på de sociale medier og i butikken.

- Vi har oplevet en del flere af de yngre kunder, som gerne vil lære at strikke. Nogle gange har de deres mor med og nogle har veninden med. Det er fantastisk, siger ejer af Tante Grøn, Vivian Jürgensen.

Ifølge hende er det særligt strikkede veste og trøjer, der hitter hos de unge lige nu. Og hvor de fleste for år tilbage fandt deres opskrifter i strikkeblade, så finder de unge i dag inspiration på Instagram og på blogs.

- Indimellem ser vi, at eksempelvis en bestemt hue trender på Instagram. Så kommer mange og køber lige det garn og de pinde, som passer til opskriften, så vi til sidst får udsolgt, siger Vivian Jürgensen.

Strikketøjet giver plads til fordybelse

Undervejs i coronatiden har Maria Tullberg også mærket, at flere i hendes omgangskreds er blevet mere nysgerrige på hendes nye hobby. Nu syer og strikker hun også til veninder.

- Først tænkte flere: "Hvor gammel er du lige?" Men som de ser projekterne udfolde sig, bliver de mere og mere interesserede i og spørger, om jeg vil strikke noget til dem, siger Maria Tullberg.

Derfor håber hun også på, at hun kan fortsætte med at strikke og sy, når hun skal tilbage på skolebænken, og tiden måske bliver mere knap.

- Jeg håber, at jeg fortsætter med det, men måske mere på hobbyplan i stedet for lige så intensivt, som jeg har gjort det nu, siger Maria Tullberg.

Herunder får du Vivian Jürgensens seks bedste råd, hvis man gerne vil i gang med at strikke:

Seks tips hvis du vil i gang med at strikke

  1. Vælg store strikkepinde

    - Jo større pinde, desto nemmere og hurtigere går det. Jeg vil sige, at en god begynderpind er nr. 5-10. Går man ned på en pind 3, så tager det længere tid, og så skal man nørde mere med det. Det kræver ofte lidt øvelse.

  2. Vælg nemme opskrifter

    - Nemme opskrifter kan være at strikke en karklud, et halstærkløde eller en vest. Opskrifter med såkaldt glatstrik er også nemmere end de opskrifter, hvor der er mange snoninger eller ribbet mønster.

  3. Vælg det garn, der matcher opskriften

    - Mange tror ikke, at valg af garn er så vigtigt, men det betyder meget for strikkefastheden og det endelige resultat. Tager man det forkerte garn, får man enten en for stor eller lille størrelse til sidst.

  4. Se strikkevideoer på Youtube og Instagram

    - Når man støder på udfordringer, kan man ofte google sig frem til løsningen. Som nybegynder er det ikke altid nemt at forstå strikkesproget i opskrifter, men så ligger der heldigvis et hav af strikkevideoer på Youtube, som man kan se igen og igen.

  5. Gå efter kvalitet

    - Det kan godt svare sig at give to eller fem kroner ekstra for garn og få den gode kvalitet. Det gør, at det endelige resultat bliver bedre, så det holder længere, og man har lyst til at bruge det mere. Og det er jo godt, når man nu har brugt så meget tid på det.

  6. Spørg om hjælp eller strik sammen

    - Man skal ikke være bange for at spørge om hjælp fra familie, venner eller i en strikkebutik. Vi ser også ofte, at veninder vælge at strikke sammen. Så kommer de ind og køber garn til samme vest, og så hjælper de hinanden og udveksler erfaringer undervejs.