Sponsoreret

Grøn bilist: Sådan sænker du dit CO2-udslip i trafikken

Der er flere måder, hvorpå du kan sænke dit CO2-forbrug, når du bevæger dig rundt i trafikken. Læs her hvordan. Shutterstock
KIA logo
Betalt partnerskab med KIA

Dine klimaambitioner kan have svære vilkår i trafikken. Men du kan faktisk blive lidt grønnere ved enkle tiltag.

Tre millioner biler drøner rundt på de danske veje – heraf 2,5 millioner personbiler.

BÆREDYGTIG BALANCE

Denne artikel er en del af et betalt partnerskab med KIA.

Gennem en række artikler sætter TV 2 og KIA fokus på, hvordan du kan skabe en grønnere og mere bæredygtig hverdag. Vi møder danskere, der gør noget ekstraordinært for at gøre noget godt for klimaet, og vi guider læserne til, hvordan de selv kan bidrage ved at sænke CO2-udslippet i hverdagen.

Ifølge den grønne tænketank Concito står transportsektoren samlet set for næsten en tredjedel af Danmarks samlede CO2-udslip.

En undersøgelse fra 2019 lavet af Landbrug og Fødevarer viser, at 96 procent af danskerne er villige til at ændre vaner for at sænke CO2-udledning i hverdagen. Ser man på, hvor danskerne er villige til at ændre vaner, er det ifølge undersøgelsen kun tre procent af respondenterne, der vil ændre vaner til en mere klimavenlig transportform.

Klimaforsker Eigil Kaas anbefaler, at man bruger bilen til de lange ture og tager offentlig transport eller cyklen, når man kan.

KIA: Plug-in og hybridbiler

KIA er det bilmærke i Danmark, der har solgt flest plug-in hybrider i Danmark i 2017, 2018 og 2019 og har i 2020 udvidet med to nye modeller:

 • Ceed Plug-in Hybrid
 • XCeed Plug-in Hybrid

KIA har i forvejen to populære plug-in hybrider:

 • Niro Plug-in Hybrid
 • Optima SW Plug-in Hybrid

Med en plug-in hybridbil kombinerer du det bedste fra to verdener. Du kan klare størstedelen af dagligdagens kørselsbehov på ren el med en elektrisk rækkevidde på op til 50 km, mens du har sikkerheden fra benzinmotoren på de lange ture i weekenden.

Læs mere her.

Så hvad kan man gøre for at være mere klimavenlig i trafikken uden at lave fuldstændig om på transportvanerne?

Klimavenlige transportvaner

Klimaforsker ved Niels Bohr Instituttet under Københavns Universitet, Eigil Kaas, mener, at klimaet har godt af, at vi alle overvejer, om det er en nødvendighed at tage bilen, hver gang man skal ud ad døren.

- Brug bilen til de lange ture og tag offentlig transport eller cyklen, når man kan. Det er nemlig både bedre for klimaet og helbredet, siger Eigil Kaas.

KIA: #GoElectric

KIA har sat turbo på den elektriske omstilling og har i dag ét af Danmarks største udvalg af elektrificerede biler – fra hybridbiler og plug-in hybrider til elbiler.

Find din favorit:

 • Ceed Plug-in Hybrid
 • XCeed Plug-in Hybrid
 • Niro Plug-in Hybrid
 • Optima SW Plug-in Hybrid
 • e-Niro
 • e-Soul

KIAs elektrificerede biler tæller alt fra rummelige SUV´er og familievenlige stationcars til sportslige crossovere, og i de kommende år vil listen tilføjes nye, revolutionerende modeller.

Læs mere her.

Vi skal kort sagt tænke over, hvordan vi kan bevæge os mere klimavenligt rundt, når vi skal på arbejde og til fritidsinteresser. Det gælder også, når vi rejser.

Samtidig ved han også, at bilen for mange danskere er en nødvendighed, så derfor giver det mening at se på, hvordan man bevæger sig klimavenligt rundt i trafikken i sin bil.

I listen herunder får du gode råd til at bevæge dig mere klimavenligt rundt i hverdagen.

Sådan bliver du mere klimavenlig i trafikken

 1. Spar på brændstoffet

  Er det hverken muligt at tage offentlig transport eller samkøre, kan du være lidt mere klimavenlig ved at sørge for, at du sparer brændsel.

  Tøm bilen for unødvendige sager og tjek, at dæktrykket er tilpasset vægten. Kører du med for meget bagage og for lavt dæktryk, øger du brændstofforbruget. Ifølge bilmediet FDM øges brændstofforbruget med op mod 13 procent, hvis blot dæktrykket ligger 0,5 bar under det optimale.

  På samme måde er det godt for brændstofforbruget at holde en stabil hastighed. En acceleration fra 100 til 130 kilometer i timen, hæver brændstofforbruget med hele 20 procent.

 2. Brug motorbremsen

  .

  Hvis man har en ambition om at køre mere klimavenligt, så kræver det, at man tænker fremad. På nye biler sker der det, at når man slipper speederen uden at trykke på bremsen, vil det lukke for den elektroniske indsprøjtning af brændstof. Dermed sparer man brændstof hver gang man kan stoppe sin bil via motorbremsen.

  Derfor kan man med fordel lade bilen trille helt hen til lyskrydset uden at bremse. På samme måde er der brændstof at spare ved, at man benytter motorbremsen til at sænke farten inden et sving.

 3. Fyld bilen op

  Samkørsel eller en delebil er en måde at sænke sit CO2-aftryk uden at give afkald på bilen. For delebilsordninger er ikke det, der kommer til at vælte dit CO2-regnskab.

  En fyldt bil vejer nemlig op for cirka seks personbiler, samtidig med at delebilsordninger lægger en dæmper på de små ture.

 4. Lad bilen stå en gang i mellem

  En sikker måde at være klimavenlig i trafikken er at lade bilen stå i garagen. Tager du cyklen til fritidsinteresser, i bageren eller på arbejde, bruger du 0 kilo CO2.

  Både tog, busser, letbaner og metro kan transportere mange mennesker, og det bidrager til at nedbringe CO2 - ikke mindst når transportmidlerne kører på strøm. Man udleder i gennemsnit cirka et kilo CO2, når man kører otte kilometer i bil, hvor samme mængde udledt CO2 fragter dig 25 kilometer med offentlig transport.

Kilder: Klimaforsker Eigil Kaas, Trafikstyrelsen, Energifyn, Forbrugerrådet Tænk, Danmarks Naturfredningsforening, Concito