Sponsoreret

I 2030 skal Danmarks CO2-udslip reduceres med 70 procent: Sådan kan du gøre en forskel

KIA logo
Betalt partnerskab med KIA

I 2030 skal Danmarks CO2-udslip være reduceret med 70 procent. Og du kan gøre en forskel.

Det kan føles meningsløst, når du som privatperson genbruger, har kødfrie dage og udskifter pærerne til LED.

BÆREDYGTIG BALANCE

Denne artikel er en del af et betalt partnerskab med KIA.

Gennem en række artikler sætter TV 2 og KIA fokus på, hvordan du kan skabe en grønnere og mere bæredygtig hverdag. Vi møder danskere, der gør noget ekstraordinært for at gøre noget godt for klimaet, og vi guider læserne til, hvordan de selv kan bidrage ved at sænke CO2-udslippet i hverdagen.

Men indsatsen er alt andet end ligegyldig, så længe du gør opmærksom på dine handlinger. Det forklarer klima- og bæredygtighedsrådgiver Liv Maria Baastrup Detlif fra organisationen Globalt Fokus, som arbejder med fællesskabsorienterede samfundstiltag.

Undersøgelser har vist, at hvis blot ti procent på en arbejdsplads synes, at noget er en god idé, kan det flytte majoriteten.

- Vi er sociale væsener og sindssygt opmærksomme på, hvad andre gør. Vi vil gerne gøre noget for klimaet, fordi vi er bekymrede, men vejen dertil kan føles svær, siger Liv Maria Baastrup Detlif.

Men der skal ikke så meget til. Undersøgelser har vist, at hvis blot ti procent på en arbejdsplads synes, at noget er en god idé, kan det flytte majoriteten. Men det kræver, at nogen går først.

KIA: PLUG-IN OG HYBRIDBILER

KIA er det bilmærke i Danmark, der har solgt flest plug-in hybrider i Danmark i 2017, 2018 og 2019 og har i 2020 udvidet med to nye modeller:

 • Ceed Plug-in Hybrid
 • XCeed Plug-in Hybrid

KIA har i forvejen to populære plug-in hybrider:

 • Niro Plug-in Hybrid
 • Optima SW Plug-in Hybrid

Med en plug-in hybridbil kombinerer du det bedste fra to verdener. Du kan klare størstedelen af dagligdagens kørselsbehov på ren el med en elektrisk rækkevidde på op til 50 km, mens du har sikkerheden fra benzinmotoren på de lange ture i weekenden.

Læs mere her.

Fortæl andre om dine klimavenlige tiltag

Der er masser af små ting, du kan gøre i din hverdag for at blive lidt mere klimavenlig. Du kan vaske dit tøj på 30 grader, bruge eftervarmen i ovnen, koge kartoflerne med lidt mindre vand, sortere dit affald og skifte pærerne ud med LED.

På den lidt større skala, kan du sætte solceller på taget, flyve mindre og købe en hybrid- eller elbil næste gang du skal have ny bil.

Klimavenlige tiltag kan blandt andet være at flyve mindre og køre i en elbil.

KIA: #GOELECTRIC

KIA har sat turbo på den elektriske omstilling og har i dag ét af Danmarks største udvalg af elektrificerede biler – fra hybridbiler og plug-in hybrider til elbiler.

Find din favorit:

 • Ceed Plug-in Hybrid
 • XCeed Plug-in Hybrid
 • Niro Plug-in Hybrid
 • Optima SW Plug-in Hybrid
 • e-Niro
 • e-Soul

KIAs elektrificerede biler tæller alt fra rummelige SUV'er og familievenlige stationcars til sportslige crossovere, og i de kommende år vil listen tilføjes nye, revolutionerende modeller.

Læs mere her.

- Men husk, at det er vigtigt at fortælle andre om dine klimatiltag. For vi inspirerer hinanden, og jo flere vi er, der tænker over de her ting, des mere batter det, siger Liv Maria Baastrup Detlif.

Herunder en liste med tip til, hvilke konkrete tiltag i hverdagen du kan gøre for at leve mere bæredygtigt.

Sådan kan du som privatperson rykke ved den grønne omstilling

 1. Vær ikke bange for at gå først

  En rød bøf svarer på CO2-udledningen til en hel uges aftensmad med kylling eller laks på menuen, og kvægproduktionen står for 10 procent af den samlede menneskeskabte globale opvarmning.

  Og nej, det redder ikke klimaet, hvis du er den eneste, som ikke spiser kød. Men lad være med at gøre det til en undskyldning. For der er magt i dine forbrugsvaner, og gode vaner kan sagtens sprede sig.

  - Engang var det helt uhørt med kødfrie dage, men så var der nogen, der gik først og talte om vigtigheden af det, og nu er det jo helt almindeligt med kødfrie dage, siger Liv Maria Baastrup Ditlef:

  - Den lille gruppe påvirkede den store gruppe til at lave ændringer, så vær ikke bange for at være den, der går først.

 2. Der er magt i pensionsordningen

  Danskernes pensionsformue er på over 3.000 milliarder kroner, hvoraf pensionskasserne og forsikringsselskaberne forvalter godt 2.000 milliarder af dem, som forvaltes både i lang- og kortsigtede investeringer.

  - Som privatpersoner har vi rigtig meget magt i pensionsopsparingen. Så hvis medarbejderne på en arbejdsplads stiller krav til det pensionsselskab, hvor firmapensionen er, kan man virkelig rykke ved tingene, siger Liv Maria Baastrup Detlif.

  Det var eksempelvis presset fra kunderne, som fik pensionsselskaberne til at gå væk fra at investere i klyngebomber. Så hvorfor ikke stille spørgsmålstegn ved, at dine pensionskroner investeres i fossile brændstoffer?

  - Denne indsigelse gøres mest effektivt sammen med dine kolleger gennem firmapensionen, men spørg endelig løs som privatperson også, siger Liv Maria Baastrup Detlif:

  - Når mange stiller spørgsmålstegn ved investeringerne, begynder de at lytte.

 3. Gå sammen om forandringerne

  Hvis man virkelig drømmer om at ændre på tingene, kan man også som eksempelvis grundejer- eller andelsforening overveje at gå sammen om noget større.

  - I kan købe noget jord og plante skov på den, siger Liv Maria Baastrup Detlif.

  Ved at skabe flere naturområder kan man som gruppe eller forening bidrage til at gøre noget godt for klimaet.

  Kort sagt handler det om den danske andels- og foreningstankegang, hvor vi kan, fordi vi løfter i flok.

  - Så vær ikke bange for at stille sådan et forslag på generalforsamlingen, men hvis du ikke selv er den, der er god til at rykke gruppen, så sørg for at alliere dig med en nabo, der bliver anset for at være en meningsdanner.

Kilde: Liv Maria Baastrup Detlif