Sponsoreret

Tøj, bøf og rejser gør danskerne til klimasyndere. Her er tips til en mere bæredygtig hverdag

For at gøre en grøn forskel har vi brug for at vide, hvor vi skal sætte ind - og hvor indsatsen virkelig batter. Unsplash
KIA logo
Betalt partnerskab med KIA

Danskerne udleder dobbelt så meget CO2 som gennemsnittet af verdens befolkning, men vi kan sagtens sænke vores aftryk og skåne klimaet.

Flyrejser, internet, røde bøffer, modetøj… Den enkelte danskers klimaaftryk er på 17 tons CO2 årligt, hvilket er over det dobbelte af verdensgennemsnittet, der ligger på 8 tons. Verdensgennemsnittet ligger på under halvdelen af danskernes – på 8 tons.

BÆREDYGTIG BALANCE

Denne artikel er en del af et betalt partnerskab med KIA.

Gennem en række artikler sætter TV 2 og KIA fokus på, hvordan du kan skabe en grønnere og mere bæredygtig hverdag. Vi møder danskere, der gør noget ekstraordinært for at gøre noget godt for klimaet, og vi guider læserne til, hvordan de selv kan bidrage ved at sænke CO2-udslippet i hverdagen.

Modetøj er en af de store klimasyndere.

Det store klimaaftryk hos danskerne skyldes ifølge den grønne tænketank Concito blandt andet, at vi har en høj velstand, der resulterer i et stort forbrug og mange flyrejser.

Vi kan dog sagtens nedsænke vores klimaaftryk. Og her er oplysning vejen frem.

- Særligt hvis vi ved, hvor slem en bestemt vane er for klimaet, er det også nemmere at ændre den, lyder det fra Henrik Gudmundsson, der er seniorkonsulent i den grønne tænketank Concito.

KIA: PLUG-IN OG HYBRIDBILER

KIA er det bilmærke i Danmark, der har solgt flest plug-in hybrider i Danmark i 2017, 2018 og 2019 og har i 2020 udvidet med to nye modeller:

 • Ceed Plug-in Hybrid
 • XCeed Plug-in Hybrid

KIA har i forvejen to populære plug-in hybrider:

 • Niro Plug-in Hybrid
 • Optima SW Plug-in Hybrid

Med en plug-in hybridbil kombinerer du det bedste fra to verdener. Du kan klare størstedelen af dagligdagens kørselsbehov på ren el med en elektrisk rækkevidde på op til 50 km, mens du har sikkerheden fra benzinmotoren på de lange ture i weekenden.

Læs mere her.

Og hvad hjælper det så?

Den helt store udfordring er dog at forstå, hvor meget de enkelte ting belaster miljøet, fordi det ikke lige er til at se.

- Privatpersoner har brug for at vide, hvor meget det batter at skære kødet væk eller erstatte dieselbilen med en hybrid- eller elbil. Der er nødt til at være et sammenligningsgrundlag, siger Henrik Gudmundsson:

- Vi kan ikke redde verden, hvis det bliver som en slankekur, vi ikke kan overholde og forstå – og sådan er det lidt lige nu.

Hvis alle købte kvalitet og havde deres ting noget længere, ville det betyde enormt meget for klimaregnskabet, mener Henrik Gudmundsson:

KIA: #GOELECTRIC

KIA har sat turbo på den elektriske omstilling og har i dag ét af Danmarks største udvalg af elektrificerede biler – fra hybridbiler og plug-in hybrider til elbiler.

Find din favorit:

 • Ceed Plug-in Hybrid
 • XCeed Plug-in Hybrid
 • Niro Plug-in Hybrid
 • Optima SW Plug-in Hybrid
 • e-Niro
 • e-Soul

KIAs elektrificerede biler tæller alt fra rummelige SUV'er og familievenlige stationcars til sportslige crossovere, og i de kommende år vil listen tilføjes nye, revolutionerende modeller.

Læs mere her.

I listen herunder giver Henrik Gudmundsson et overblik over nogle af vores tungeste klimaposter, og hvordan vi kan forholde os til tallene, så de er til at forstå.

Og ikke mindst: Så vi ved, at det faktisk hjælper at lave nogle få livsstilsændringer.

Sådan kan du nedsænke dit CO2-aftryk

 1. Spis mindre rødt kød

  Tal fra Concito viser, at ét kilo oksekød i gennemsnit udleder 22 kilo CO2-ækvivalenter, som dækker over alle former for drivhusgasser.

  Til sammenligning ligger det tal på 3,6 kilo CO2-ækvivalenter for svinekød, 3,1 kilo for kyllingekød og 1,2 kilo CO2-ækvivalenter per kilo torsk.

  - Man kan med fordel tænke over sin kost, for det betyder faktisk noget, hvad vi spiser, siger Henrik Gudmundsson:

  - Hvis du går fra at spise rødt kød til at spise kylling eller fisk, sænker du dit CO2-aftryk markant. Og faktisk er det at gå fra oksekød til fjerkræ et større skridt end at gå fra at spise fjerkræ til at blive vegetar. Så det er banalt, men effektivt at skære i det røde kød.

 2. Køb ting, der holder

  Ifølge tal fra Concito udleder gennemsnitsdanskeren fem ton CO2-ækvivalenter om året via de ting, vi køber.

  En analyse fra den grønne tænketank viser, at en ny smartphone eller et nyt fjernsyn kan koste op til et ton CO2-ækvivalenter at producere.

  - Vi kan føle, at det ikke gør en forskel, når vi som privatperson gør noget, og derfor udskifter vi lige mobilen. Men hvis alle nu købte kvalitet og havde deres ting noget længere, ville det betyde enormt meget for klimaregnskabet, siger Henrik Gudmundsson.

  Han understreger vigtigheden af, at vi tager afstand til den ’brug og smid væk-kultur’, der er opstået i vores samfund. Det ville betyde meget, hvis vi igen begynder at købe ting, der holder, og som kan repareres.

 3. Fyr fornuftigt

  Du kan nedsætte dit samlede CO2-udslip betydeligt, hvis du udskifter fyret med en varme- eller jordpumpe.

  Et gennemsnitligt oliefyr udleder på årlig basis omkring 7,4 ton CO2-ækvivalenter ifølge Energinet. Til sammenligning ligger det tal på knap 3,7 ton CO2-ækvivalenter for en varmepumpe. Samtidig er der også en kontant besparelse ved det.

  En udregning fra Dansk Byggeri viser, at udskiftede vi i Danmark alle olie- og gasfyr med varmepumper, kunne vi spare 1.500.000 tons CO2 – det svarer til små 90.000 danskeres årlige CO2-forbrug (17 tons).

  - Det er jo nemt nok at sige, at vi lige skal slukke lyset og udskifte fyret. Men hvis vi virkelig skal ændre på vores forbrug, skal politikerne også sørge for, at det er det værd, siger Henrik Gudmundsson.

 4. Skru ned på flyrejser

  Flyveturen er en af de største poster i CO2-regnskabet, så vil du spare CO2 på dine flyrejser, skal du kort sagt rejse mindre og kortere.

  Flyver du halvanden time er du nede på at udlede omkring 163 kilo CO2. Det vil sige, at der går en af de små rejser på en stor rejse. Det kan sammenlignes med CO2-udledningen ved at rejse 4.192 kilometer i tog.

  Du kan også købe aflad ved at miljøkompensere rejsen, hvor du med nogle procenter af flybillettens pris kan støtte projekter, der eksempelvis investerer i skove.

  - Transport er bare en stor CO2-post sammen med okse- og lammekød, siger Henrik Gudmundsson.

 5. Mere kvalitet

  Kort sagt: Køb mindre tøj, køb tøj, der ikke er blevet fabrikeret med for mange kemikalier og ting, der kan holde, og så kan du hurtigt halvere dit forbrug.

  Danskerne køber, ifølge Tænk, i gennemsnit 35 procent mere tøj end gennemsnittet af jordens befolkning. Det svarer til over 10 kilo, og dermed er tøjet et godt sted at starte i katagorien ’ting og sager’, som fylder hele fire tons af vores årlige CO2-udledning.

  - Det er godt for klimaet, når vi bruger penge på gode ting, som vi har lyst til at slide op, siger Henrik Gudmundsson:

  Hvis det er dyrt at købe og kyle ud, vil vi måske hellere købe designede produkter, der ikke går i stykker.

  For at kunne det, skal der en ny filosofi ind i produktionssystemet, men allerede nu kan vi med fordel huske på, at vi har magt som forbrugere.

  -  Det er selvfølgelig nemmere sagt end gjort, men hvis vi som forbrugere begynder at kræve at ting skal være i høj kvalitet, må producenterne efterleve det, siger Henrik Gudmundsson.

Kilder: Concito, Greenmatch