Sponsoreret

Fem gode råd til en grønnere livsstil

Vi kan alle være med til at skabe klimavenlige forandringer, der i det store billede gør en forskel.  / Shutterstock
Jordan logo
Betalt partnerskab med Jordan

Ved at vælge den rette kosmetik, tænke over emballage og bruge strøm om natten, kan du nemt gøre en forskel for klimaet

Vi danskere går op i klima og miljø som aldrig før, og der kommer hele tiden nye måder, hvorpå vi kan mindske vores belastning på kloden.

Om samarbejdet

Denne artikel er en del af et betalt partnerskab med Jordan.

Gennem en række artikler sætter TV 2 og Jordan fokus på grøn livsstil, og hvordan de små tiltag i hverdagen kan gøre en forskel. 

Hele 95 procent af danskerne har allerede ændret adfærd - eller er villige til at gøre det - af hensyn til Jordens ve og vel. Det viser den seneste analyse over danskernes syn på klima og bæredygtighed lavet af Landbrug og Fødevarer.

Men selv om de fleste danskere altså har en klar ambition om at leve grønnere, kan det stadig være svært for dem, der gerne vil ændre adfærd, at vide, hvordan man kommer i gang med en mere klimavenlig hverdag.

Folk har indset, at klima- og miljøproblemerne ikke går væk, og at vi både enkeltvis og i fællesskab må gøre noget, siger livsstilsekspert Henrik Byager.

Vi kan dog heldigvis alle være med til at skabe forandringer, der i det store billede gør en forskel. Det fortæller Henrik Byager, der er livsstilsekspert og har arbejdet med at undersøge og formidle danskernes holdning til den grønne omstilling de sidste 25 år.

Jordan Green Clean - et mere miljørigtigt valg

Jordan Green Clean er udviklet med dig og miljøet i tankerne, så du med få ændringer i hverdagen kan gøre en forskel.

Når du vælger et Green Clean produkt, er du sikker på at få et produkt, hvor:

 • Alt plastik i tandbørsterne er 100% genanvendt
 • Børsterne er 100% biobaserede
 • Pappet til emballeringen er lavet af 100% genbrugspapirfibre
 • Der er ingen unødvendig emballage
 • Der ikke er gået på kompromis med funktionaliteten
 • Tandtråden er vegansk

Læs mere om Jordan Green Clean her

- Det, vi ser nu, er, at folk i stigende grad tager stilling til, hvad de selv kan gøre, fremfor at lade det være op til nogle andre, siger han og uddyber, at det er en holdningsændring, der har været på vej i mange i år.

Problemet går ikke væk

Mens klimabevægelsen tidligere har været båret af en lille fortrop, så er den brede befolkning nu kommet med på vognen, forklarer han.

- Folk har indset, at klima- og miljøproblemerne ikke går væk, og at vi både enkeltvis og i fællesskab må gøre noget, siger han.

 For de fleste af os skal nye klimavaner være nemme og realistiske at leve med, før vi er parate til at ændre vores adfærd.

Jordan Green Clean tandpasta – et naturligt valg

Jordan Green Clean tandpasta er en grønnere og mere miljøvenlig tandpasta med nøje udvalgte ingredienser, for en mere naturlig tandpasta – faktisk hele 98% naturlige ingredienser. Tandpastaen indeholder fluor og er rig på xylitol (10%), hvilket gør den meget effektiv mod karies og giver endnu stærkere tænder. Samtidig er den blid mod tænderne.

Jordan Green Clean er Svanemærket og vegansk, og tuberne er lavet af op til 50% genanvendt plastik.

Læs mere her om fordelen ved en tandpasta med xylitol.

Han understreger dog, at selv om folk som udgangspunkt gerne vil være mere klimavenlige, så skal ændringerne være relativt ubesværede for os, hvis de skal blive til permanente forandringer.

- For de fleste af os skal det stadig være nemt og realistisk at leve med, før vi er parate til at ændre vores adfærd. Men så vil vi til gengæld også gerne, siger han.

Heldigvis er det muligt at gøre en forskel uden nødvendigvis, at skulle droppe al kød eller sælge benzinbilen fra den ene dag til den anden. Her får du fem gode råd til en grønnere livsstil lavet i samarbejde med Henrik Byager.

5 gode råd til en grønnere livsstil

 1. Kig på emballagen

  Det meste plastik fremstilles af olie, hvorfor man med fordel kan forsøge at mininere sit forbrug af nyt plastik. Det kan man nemt gøre ved ikke at købe vand på flaske og gå efter produkter med emballage lavet helt eller delvist af genbrugsplast. 

  -Det sidste kræver, at man fordyber sig lidt, men der er for tiden et stigende krav til virksomheder om, at de har en grøn politik i forhold til brug af emballage, og man kan vælge at belønne dem, der prøver at minimere forbruget, siger Henrik Byager.

 2. Brug strøm om natten

  Strømmen om natten kommer primært fra vedvarende energikilder, og prisen er desuden lavere der. Derfor kan man med fordel køre vaske-, tørre- og opvaskemaskinen om natten og på den måde skåne miljøet.

  Priser og mængden af den grønne strøm afhænger af dit elselskab, så tjek evt. deres hjemmeside for at se, hvornår din strøm er grønnest.

  Har man et gammelt oliefyr eller el-radiatorer, kan man også opnå et markant mindre klimaaftryk ved at skifte det ud med mere energivenlige varmekilder. Og spare nogle penge.

  - Det gør en stor forskel, men det tager dog noget tid, før den investering er tjent ind igen, siger Henrik Byager

 3. Kosmetik gør en forskel

  Hvert år bruger vi danskere flere mia. kr. på kosmetik og kropsplejeprodukter, der belaster klima og miljø på mange måder pga. produktionen af ingredienser og brugen af plastik.

  Men fordi vi er villige til at bruge både tid og penge på kosmetik, kan vi også tillade os at stille krav til producenterne om hensyn til klimaet, økologi og ordentlige produktionsforhold, mener Henrik Byager.

  - Folk vil gerne have produkter, der hverken er skadelige for dem selv eller vores klode, og producenterne lytter til det. Ved at købe mærker, der tager hensyn til klimaet og miljø, kan man gøre en stor forskel, siger han.

 4. Køb lokalt og brugt

  Hvis du køber fødevarer produceret tæt på dig, sparer du en masse CO2 til transport af varerne. Lokale producenter er desuden ofte økologiske, hvilket sparer marker og miljø for sprøjtegifte.

  Når det kommer til inventar og møbler mindsker det desuden dit klimaaftryk, hvis du i stedet for at købe nyt vælger noget brugt.

  - Ved at gå i genbrugsbutikken sparer man både produktion og transporten fra udlandet, siger Henrik Byager.

 5. Stil krav til din arbejdsplads

  Den grønne omstilling er også ved at blive et parameter for virksomhedernes evne til at tiltrække og fastholde ansatte, fortæller Henrik Byager.

  Har man derhjemme fokus på klima og miljø, kan man derfor godt bede sin arbejdsplads om det samme ift. madspild, energiforbrug og transport.

  - Det er den måde, man får de store forandringer til at ske på. Vi kan gøre noget selv, men det batter for alvor, når erhvervslivet og virksomhederne kommer med, fortæller Henrik Byager.