Børnefamilie har brugt 50.000 kroner på haven: I dag er de selvforsynende på grøntsager

Betalt partnerskab med KIA

Line Øskov Knudsen har fået øjnene op for glæden ved naturen og fyldt haven med frugt, grøntsager, høns og bier, så hun er selvforsynende hele året.

Det gav et gib i Line Øskov Knudsen, da hun fandt to små poser med frø, hvor hendes far sirligt havde skrevet ’tomater’ og ’squash’ på.

Hun hældte de små frø ud i hænderne, og selvom et lille smil bredte sig over hendes læber, var følelsen af afsavn enorm. "Dem skal jeg så i min egen have", tænkte hun.

Det var først efter farens død, at Line Øskov Knudsen fik øjnene op for alt det liv, hun kunne skabe i sin have.
Det var først efter farens død, at Line Øskov Knudsen fik øjnene op for alt det liv, hun kunne skabe i sin have. Foto: Lasse Lagoni

Efter tre års kræftsygdom havde hun netop mistet sin far og var i gang med at rydde op i skuret i hans kolonihavehus lidt uden for Kolding.

Hendes far nød at dyrke friske grøntsager i kolonihaven, men det havde aldrig rigtig betydet noget for Line Øskov Knudsen.

BÆREDYGTIG BALANCE

Denne artikel er en del af et betalt partnerskab med KIA.

Gennem en række artikler sætter TV 2 og KIA fokus på, hvordan du kan skabe en grønnere og mere bæredygtig hverdag. Vi møder danskere, der gør noget ekstraordinært for at gøre noget godt for klimaet, og vi guider læserne til, hvordan de selv kan bidrage ved at sænke CO2-udslippet i hverdagen.

Ikke før nu.

– I takt med at min far blev syg, skete der noget med mig, fortæller Line Øskov Knudsen, der via sin fars sygdom fik et øget fokus på sundhed og kost og i det små var begyndt at dyrke sine egne økologiske grøntsager.

Da hun stod i det lille skur med sin fars frø i hænderne, fik hun lyst til at dyrke haven endnu mere.

– Jeg fik en følelse af, at jeg på en måde kunne tage en del af ham med mig og pleje den derhjemme, fortæller hun.

På det tidspunkt havde Line Øskov Knudsens allerede gang i de første havebede med kartofler, ærter og jordbær.

Da Line Øskov Knudsen mistede sin far, blev havearbejdet en meditativ proces.
Da Line Øskov Knudsen mistede sin far, blev havearbejdet en meditativ proces. Foto: Lasse Lagoni

Nu var hun stålsat på at se sin fars frø spire i sin egen have, og med tiden har projektet udviklet sig i en grad, hun ikke selv havde forventet.

Dette er historien om en kvinde, der fandt glæden ved naturen i en svær tid, og i dag har forvandlet sin baghave til et bæredygtigt økosystem med grøntsager, frugt, høns og bier – og næsten mad nok til hele familien året rundt.

Ny livsstil

square to 16x9
Foto: Lasse Lagoni Foto: Lasse Lagoni

43-årige Line Øskov Knudsen er selvstændig mentor og bor uden for Kolding sammen med sin mand og deres tre børn Nicolai på 16, Juliane på 13 og Jonathan på 11.

Før hendes far blev syg, levede familien Øskov Knudsen et ganske almindeligt forstadsliv og havde, hvad hun selv betegner som en overvejende sund livsstil uden på nogen måde at være fanatisk.

I takt med sin fars sygdom begyndte Line Øskov Knudsen at købe mere økologi med fokus på flere grøntsager og frugt.

Rejsen mod en grønnere hverdag startede med en omstilling til at købe økologi.
Rejsen mod en grønnere hverdag startede med en omstilling til at købe økologi. Foto: Lasse Lagoni

I starten synes resten af familien, at det var en stor ændring med det massive fokus på frugt og grønt, men langsomt vænnede de sig til den mere plantebaserede livsstil.

Da Line Øskov Knudsen i 2017 måtte sige farvel til sin far for sidste gang, kiggede hun mod haven for trøst og så flere muligheder i den.

– Jeg kom i vildt godt humør af at gå ude i haven og kunne bare mærke, at jeg havde lyst til mere, siger hun og fortsætter.

– Min far døde som kun 67-årig, så jeg har fået øjnene op for, at vi kun har ét liv, og det gælder om at bruge det på det rigtige.

Line Øskov Knudsen er ikke den eneste, der har fundet glæde ved at dyrke sin have. De fleste danskere vil gerne leve mere bæredygtigt, og ifølge det seneste madindeks fra Madkulturen har 59 procent dyrket grøntsager, krydderurter og frugt eller holdt dyr derhjemme inden for det seneste år.

Tanken om at passe job, familie og en kæmpe køkkenhave slog ikke Line Øskov Knudsen ud – tværtimod.

Parcelhus med en hemmelighed

square to 16x9
Haven i parcelhuskvarteret lidt uden for Kolding byder på et væld af grøntsager. Foto: Lasse Lagoni

Familien bor i et klassisk parcelhus med røde mursten. Udefra set ligner det et hvilket som helst andet hus på den stille villavej, men bag bøgehækken gemmer sig en have ud over det sædvanlige.

Haven består i dag af et sirligt system af spirende bede, drivhuse, en hønsegård og et orangeri.

Se haven før og efter herunder

– Det er fantastisk at sætte et lille frø i jorden, se det spire og nogle måneder senere kunne plukke et lækkert ananaskirsebær eller hive en gulerod op af jorden, forklarer Line Øskov Knudsen.

Hvad der startede som fem bede i græsplænen, har i den grad grebet om sig: I dag bugner haven af tomater, salater, krydderurter, løg, hvidløg, gulerødder, jordskokker, pastinakker, persillerod, kartofler, ærter – og blommer, hindbær, blåbær, ribs, æbler og pærer.

For moren til tre er det ren og skær nydelse at passe haven. Hun har ikke tal på, hvor mange timer, hun bruger og har brugt på havearbejde, men så mange som muligt.

Arbejdet med at udvikle og udbygge haven greb hurtigt om sig for Line Øskov Knudsen.
Arbejdet med at udvikle og udbygge haven greb hurtigt om sig for Line Øskov Knudsen. Foto: Lasse Lagoni

– Hvis jeg lige har en halv time, så går jeg ud og smider nogle frø i jorden i stedet for at sætte mig i sofaen, fortæller hun.

I starten arbejdede Line Øskov Knudsen stadig fuldtid som mentor, men nu er hun begyndt at skære ned på arbejdet for at få mere tid til at gå i haven.

Se haven før og efter herunder

Hun har også startet Facebook-gruppen 'Den selvforsynende familie', hvor hun deler ud af sin erfaring og hjælper andre i gang i deres haver.

For hende giver det værdi at være tæt på naturen, at nyde roen i det fri og en glæde ved at dyrke sin egen mad.

Familien er med

Selvom haven primært er Line Øskov Knudsens projekt, sætter hele familien stor pris på det, der kommer ud af det.

Hun forsøger også at involvere sine børn så meget, som de gider. Især de to yngste er med til at så og høste, og de synes, at det er skønt at kunne gå ud og plukke friske ærter, når de kommer hjem fra skole.

Familien er ofte fælles om at tilberede måltiderne.
Familien er ofte fælles om at tilberede måltiderne. Foto: Lasse Lagoni / Lasse Lagoni

– Det er meget tilfredsstillende, at vi ved præcis, hvad vi putter i munden. Jeg dyrker i ren kompost, så det er uden sprøjtemidler – bare rene, friske grøntsager, forklarer Line Øskov Knudsen.

Ud over at de er økologiske, er der også andre klimamæssige fordele ved at dyrke selv.

Når du kan gå ud i din have og plukke grøntsager, giver det en anden smagsoplevelse end grøntsager, der er blevet transporteret.
Når du kan gå ud i din have og plukke grøntsager, giver det en anden smagsoplevelse end grøntsager, der er blevet transporteret. Foto: Lasse Lagoni

Familien slipper for at få råvarer, der er transporteret langvejsfra og bidrager på den måde til at mindske udledningen af CO2. Et kilo importerede æbler har ifølge en analyse fra Concito et klimaaftryk, der er fire gange højere end danske æbler.

Derudover er havens grøntsager ikke pakket ind i plastik, og det er nemmere for familien at spise efter sæson.

– Når vi skal have inspiration til aftensmaden, går vi bare ud i haven og snupper det, der ser lækrest ud lige nu. Det er dejligt nemt, forklarer hun.

Familien bruger også alt i haven, så den fungerer som et lille økosystem. Madrester bliver til kompost eller foder til hønsene, og hønsemøget bliver brugt som gødning.

Det giver store flotte grøntsager – og nok af dem til at familien har mad til hele året. Det, de ikke kan spise med det samme, bliver gemt i viktualierummet eller i familiens to store frysere.

Det eneste grønt, familien køber i supermarkedet, er en smule frugt, som de ikke kan dyrke selv som appelsiner, bananer og mango, der kræver lidt flere solskinstimer.

Penge at spare

En almindelig husstand bruger ifølge en rapport om Danmarks økonomiske tryghed fra Danske Bank i 2018 gennemsnitligt 580 kroner på frugt og grønt om måneden.

Afstemning

Familien har dog investeret omkring 50.000 kroner i haveprojektet, men det dækker også over 40 bede, plantekasser på terrassen, to drivhuse og en ombygning af ungernes gamle legehus til hønsehus.

Mindre kan sagtens gøre det, mener Line Øskov Knudsen.

– Jeg har valgt at bruge noget dyrt, holdbart træ til mine bede, men du kan også bare lave en lille afgrænsning i græsplænen, forklarer hun.

I princippet er den eneste omkostning de frø, du køber, og din arbejdstid, så hvis du har tiden og lysten til det, er det bare med at få fingrene ned i mulden.

Med tiden er familien blevet (næsten) selvforsynende.
Med tiden er familien blevet (næsten) selvforsynende. Foto: Lasse Lagoni

Drømmer du om din egen spirende køkkenhave derhjemme, er et godt råd fra Signe Schrøder fra Landsforeningen Praktisk Økologi at dyrke de ting, du får mest ud af.

Det kan enten være råvarer, der er dyre at købe i supermarkedet som for eksempel krydderurter. Eller det kan være frugt og grønt, der kræver transport som jordbær, majs eller asparges og dermed mister noget af smagen undervejs.

– Når du kan gå ud i din have og plukke en frisk majskolbe, giver det en anden smagsoplevelse end en, der er blevet transporteret, da sukkeret hurtigt bliver omdannet til stivelse, forklarer Signe Schrøder.

Bierne er flyttet ind

square to 16x9
Produktion af Honning er det seneste projekt, Line Øskov Knudsen har kastet sig over. Foto: Lasse Lagoni

Tilbage i parcelhushaven i Kolding har Line Øskov Knudsen kastet sin kærlighed på en ny råvare, nemlig honning.

I løbet af foråret har hun opstillet tre bistader i haven, og flere hundrede tusind summende bier er nu flyttet ind.

Line Øskov Knudsen glæder sig allerede til at smage sin nye, hjemmehøstede honning.

– Jeg regner med at kunne høste omkring 30 kilo honning her i første omgang, så det bliver vildt spændende, fortæller hun.

Line Øskov Knudsen føler ikke, at hun er helt færdig med haveprojektet endnu.
Line Øskov Knudsen føler ikke, at hun er helt færdig med haveprojektet endnu. Foto: Lasse Lagoni

Hvad der ellers kommer til at ske i haven, ved hun ikke, men hun er bestemt ikke færdig endnu.

– Jeg har lige fået bierne, så det er mit næste skridt, men jeg tror ikke det bliver det sidste, fortæller hun.

Det er fem år siden, at Line Øskov Knudsen resolut gravede de første fem bede direkte i græsplænen.

Med haveprojektet føler hun, at hun er lykkedes med at skabe en sundere hverdag for sin familie, og samtidig kan hun hver dag kigge ud mod tomatplanterne og mindes sin far med et smil på læben.

Tre råd til at komme i gang med havedrømmen

Start i det små

Selvom sommeren er over os, er det ikke for sent at starte din egen køkkenhave. Vælger du de rette afgrøder, kan du sagtens nå at så dem nu og høste lækre friske grøntsager i sensommeren. Gå efter ting som porrer, gulerødder, grønkål og majroer.
 
– Et godt tip er at starte med nogle ting, du rent faktisk har lyst til at spise. Lad være med at plante porrer, hvis ingen i familien kan lide det, råder Line Øskov Knudsen.

Lav et bed i græsset

Du behøver ikke at lave et decideret højbed for at gå i gang. Start med at lave et bed direkte i græsset, og afgræns det med et par bjælker.
 
– Når du sår direkte i jorden, kræver det heller ikke så meget pasning, da planterne selv henter næring og vand i jorden, forklarer Line Øskov Knudsen.

Skab grobund for en god kompost

I sommer er det også oplagt at starte din første kompost op med hækafklip, plænegræsafklip, grøntaffald fra køkkenet, kaffegrums tilsat brandorm.
 
– Brandormene kan omsætte dit haveaffald til den fineste kompostjord på 6-9 måneder, så du er forberedt til at gå all in på nye bede til foråret, forklarer Line Øskov Knudsen.