GO'

Kanoer hitter som aldrig før: - Det er den vildeste sæson

De danske kanoudlejere har usædvanligt travlt i år. Mange steder melder helt udsolgt.

Mens nogle brancher er hårdt ramt af coronakrisen, er der andre, der har fået ualmindeligt travlt de seneste måneder.

Især aktiviteter, der indebærer vand, har fanget danskernes interesse. Det ses blandt andet ved, at der er blevet købt 50 procent flere badebassiner end sidste år, ligesom salget og udlejningen af både også er steget markant.

Det samme gælder kanoer, som i den grad er i høj kurs. Og efterspørgslen har lagt hele branchen ned, fortæller flere udlejere.

- Vi har rigtigt travlt. Vi har faktisk så travlt, at vi har været nødt til at ansætte mere personale, fortæller Anette Mindedahl i ’Go’ morgen Danmark’.

Sammen med sin mand ejer hun Tørring Kanoudlejning ved Gudenå.

Og travlheden er ikke blevet mindre, efter rejsevejledningerne til andre EU-lande er blevet ændret.

- Vi troede, vi ville få en masse afbud, men det har vi ikke. Folk siger, at de helst vil være i Danmark i år, siger hun.

Udsolgt mange steder

Tørring Kanoudlejning ligger ud til den smalle del af Gudenåen, som er fredet. For at tage hensyn til dyrelivet skal man derfor have en særlig tilladelse for at sejle i området.

De tilladelser er Tørring Kanoudlejning nu løbet tør for.

- Vi plejer stadig at kunne leje ud i august og september, men 23. juni havde vi totalt udsolgt på den front, fortæller Anette Mindedahl.

Samme melding kommer fra andre udlejere i området.

- Det er den vildeste sæson, vi har oplevet. Vi har haft 40-årsjubilæum i år, og vi har aldrig oplevet noget lignende, fortæller Peer-Henrik Nieman, der ejer Broby Kanoudlejning, til TV 2 ØST.

Faktisk har kanoudlejerne landet over så travlt, at det var svært at få nogen til at være med i ’Go’ morgen Danmark’. De er simpelthen bange for at måtte skuffe endnu flere håbefulde kanoroere ved at melde alt udsolgt, end de allerede gør.

Hvis du er en af de hurtige eller heldige, der har fået fingre i en kano her til sommer, kan du få gode og vigtige råd til turen her.

Seks råd til kanoturen

 1. Husk fornuften

  Det vigtigste, når du skal på kanotur, er at huske fornuften. Vær klar over, at en kano kan kæntre, og tænk dig altid om.

  God dømmekraft og alkoholindtag går ikke altid hånd i hånd, og derfor er det en god idé at vente med de kolde øl, til man går i land igen.

   

 2. Fortæl andre om dine planer

  Der er en risiko ved at sejle i kano, og derfor er det også en god idé at sørge for, at der er andre, der kan finde jer, hvis noget går galt. 

  Sørg for at fortælle nogen på land, hvor I har tænkt jer at sejle hen, og hvor lang tid, I regner med, at turen tager. Aftal eventuelt, at du ringer, når I er i land igen, så vedkommende kan reagere, hvis det ikke sker.

  Hav også altid en telefon med i et vandtæt etui, så du kan ringe efter hjælp, hvis ulykken er ude.

   

 3. Pak kanoen ordentligt

  Husk, at en kano kan kæntre, og pak den, så den bliver så stabil som muligt.

  Læg de tunge ting nederst i kanoen og de lettere ting øverst. I kan godt binde ting fast til kanoen, men bind aldrig mennesker fast.

 4. Husk vesten

  Det er et lovkrav, at der skal være en vest per mand i båden. Loven foreskriver ikke, at man skal have den på, men ligesom en cykelhjelm hjælper den ikke, før man har den rigtigt på.

  Børn og andre, der ikke kan svømme, bør altid have redningsvest på. For andre kan en svømmevest i de fleste tilfælde gøre det. 

 5. Bliv tæt på land

  Et af de vigtigste råd, når man sejler i kano, er, at man skal holde sig tæt på land. Med 'tæt' menes der så tæt, at man stadig har føling med land, og at man ikke er længere væk, end at man kan bunde eller svømme i land.

  Det kan være tillokkende at slå genvej over en sø, men lad være med det. Vejret skal ikke ændre sig meget, før bølgerne i en sø kan blive så store, at det bliver et alvorligt problem.

 6. Tag et anker med

  Hvis I sejler i en fjord eller på en sø, er det en god idé at have et anker med i kanoen.

  Hvis der er fralandsvind, risikerer I at ryge til havs – og så kan I kaste ankeret for at blive, hvor I er.

Kilde: Anders Krintel, fagredaktør, Magasinet Kano & Kajak

Se hele indslaget om de travle kanoudlejere i 'Go' morgen Danmark' på TV 2 PLAY.