Alfred Midé Erichsen på en rejse rundt i Danmark med familien. Om lidt sejler han selv ud i verden som kaptajn på et skib.
Kurs mod danske kyster

Alfred Midé Erichsen bliver kaptajn i sit eget eventyr: - Megaspændende og angstprovokerende

Sejlerarven og drømmen om at være kaptajn på et skib lå lige til for Alfred Midé Erichsen. Netop derfor fulgte der dog også en stor tvivl med den.

Nogle vil måske tænke, at det er et åbenlyst valg, at Alfred Midé Erichsen vil sejle ud i verden.

Det gjorde hans farfar, Troels Kløvedal. Og det gør hans far og mor, Mikkel Beha og Marian Midé, og hans to brødre, Emil og Theis Midé Erichsen. Men lige præcis af dén grund har det ikke været en nem vej at vælge for 20-årige Alfred Midé Erichsen.

Mange danskere har fulgt ham, siden han var en ung dreng, der sejlede med sin familie på eventyr i 'Kurs mod fjerne kyster'. Nu er han dog klar til at stå på egne ben.

Går alt efter planen, skal han fra august sejle rundt i Fransk Polynesien i Stillehavet i 13 måneder - først i et job som førstestyrmand og derefter et halvt år som kaptajn.

- Det er megaspændende, men samtidig også angstprovokerende at skulle stå med ansvaret for 11 menneskers liv. Derfor ved jeg også, at jeg ikke kommer til at sove i et halvt år. For det gør man ikke som kaptajn. Man lukker øjnene og lytter. Det har jeg lært hjemmefra, siger Alfred Midé Erichsen.

Han er bevidst om den sejlerarv, der ligger i familien. På godt og ondt. For når man er vokset op med så erfarne og kendte eventyrere som forbilleder, kan det være svært selv at følge med.

Og hvordan ved man egentlig, om man selv kan lide at sejle, når alle omkring én altid har elsket det?

Formet af en sejlerfamilie

Alfred Midé Erichsen var 13 år gammel, da hans to brødre i sommeren 2013 tog afsted på den jordomsejling, der skulle blive til programserien 'Kurs mod fjerne kyster'.

Undervejs var han med dem ombord sammen med deres forældre. Og selvom han ikke var bevidst om det dengang, var rejsen med til at udvikle og forme ham.

Det første års tid var han med egne ord mest “ham den lille, der bagte en kage eller hentede en kop kaffe”. Fra sidelinjen iagttog han dog sin far og ældste bror styre skibet og lede besætningen - også når det stormede, og havet viste sig fra sin farlige side.

Som 15-årig mærkede han dog for første gang selv en ægte begejstring for at sejle.

Her sejlede han i tre måneder alene sammen med sine to brødre, Emil og Theis Midé Erichsen, ved Fiji og Tonga i Polynesien. De dykkede ved koralrev fuld af farverige fisk og besøgte lokale, der aldrig havde set en turist før. Med tiden gav hans brødre ham også mere ansvar på båden.

- Jeg var ikke længere “bare” på ferie med familien. Der var nogen, der regnede med mig, og jeg kunne få lov til at skabe mine egne eventyr, hvis jeg gjorde en indsats. Der mærkede jeg: "Okay, jeg skal gøre alt, hvad jeg kan for at gøre det her meget mere i fremtiden", siger Alfred Midé Erichsen.

Han overvejede derfor at skifte efterskoleåret ud med et år til søs sammen med sine brødre. Valget faldt dog på efterskolen og derefter gymnasiet.

Hver gang det var muligt, tog han ud og sejlede med resten af familien - blandt andet da 'Kurs mod nord' blev optaget i det sidste år af hans gymnasietid.

Da optagelserne var slut, stod Alfred Midé Erichsen sidste sommer med sin studenterhue i hånden - og alle muligheder åbne.

Hvem er jeg?

Alfred Midé Erichsen stod nu med spørgsmålet: "Hvad skal jeg med mit liv?". Det var ikke nemt at svare på - for svaret er jo også med til at definere, hvem man selv er.

- Hvordan finder man lige ud af, hvem man er? Der er jo mange ting, man gerne vil være, og som man måske også tænker, man burde være, siger han.

Han har aldrig oplevet, at hans forældre har haft forventninger til, at han løftede familiens særlige sejlerarv. Eller at han for den sags skyld fik 12 i skolen eller tog en universitetsuddannelse.

- De har forventninger til, at jeg gør, hvad jeg kan for at få det bedste mulige liv for mig selv. Så på den måde er det jo også store forventninger, siger Alfred Midé Erichsen og griner.

At sejle og rejse har fyldt i hans liv lige så længe, han kan huske. De senere år har han dog selv været i tvivl om, hvor meget det skulle fylde i hans liv fremover.

- Jeg har da tænkt: "Gør jeg det bare, fordi min familie gør det - eller fordi jeg elsker det?". Og der er jeg kommet frem til, at det er noget, jeg rent faktisk elsker. Men selvfølgelig har jeg været i tvivl, siger han.

Svaret fandt han ved at spørge sig selv: "Hvorfor er det egentlig, jeg synes, at det her er det fedeste i verden?".

For Alfred Midé Erichsen er det - ligesom for hans far og farfar - eventyret og ikke mindst livet ombord på et skib, der driver det.

- Det giver bare mening at sejle, som Alfred Midé Erichsen formulerer det.

- Det er også pissebesværligt, fordi alting går i stykker hele tiden, og det går langsomt. Til gengæld kan man have hele sit hjem med, dykkerudstyr, surfgrej og en masse venner, siger han.

Men er jeg god nok?

Valget om at gå i samme fodspor som sin farfar, sin far og sine brødre kommer dog også med en tvivl, som han skal lære at tøjle.

- Det sværeste er, at min familie er mine allerstørste forbilleder. Mine brødre, min mor og far, min farfar, farmor, morfar og mormor - det er dem, jeg allerhelst vil være. Og det kan godt være svært, hvis man føler, at man ikke selv er god nok til at følge med, siger Alfred Midé Erichsen.

Når han kigger rundt på sin familie, glemmer han nogle gange, at de har haft flere år til at øve sig i.

Han drømmer om at få et forhold som sine forældre. Lederskabsevner som Emil, hans far og farfar. Humor og charme som Theis.

- Selvfølgelig er jeg god nok, som jeg er. Det ved jeg jo godt. Det er bare lige det med at huske på, at de andre jo heller ikke er helt perfekte hele tiden, siger Alfred Midé Erichsen.

Det kommer med både minusser og plusser at vælge den samme vej som resten af familien.

Dog flest plusser, mener han.

- Emil har lært mig at dykke. Theis har lært mig at surfe og snowboarde. Min far og mor har lært mig at sejle. Det er vildt fedt at have nogen at se op til og lære af. Minusset er, at det er svært at være den bedste til noget, når man gør alle de samme ting, og de har haft flere år til at gøre det, siger Alfred og griner.

For nylig fandt han dog ud af, hvor meget han egentlig kan.

Den erfarne på skibet

Det var i december, da Alfred Midé Erichsen var med til at sejle en båd over Atlanten. Under et kraftigt blæsevejr oplevede han pludselig at være den “erfarne” på dækket.

Instinktivt tog han roret, aflæste skyerne og vindens retning og tog en beslutning om en ny rute. Der stod han i otte timer og styrede skibet på bølgerne - uden helt at vide, hvorfor han styrede på den måde, han gjorde.

- Det var en sindssyg mærkelig oplevelse at være den erfarne. Det var jo ikke mig? Men jeg kunne svaret på ting, som jeg aldrig har læst op på. Jeg har bare hørt nogle af de andre snakke om det, og så har jeg åbenbart lært det, siger Alfred Midé Erichsen.

Når man sejler, må man indimellem ændre planer, hvis det pludselig blæser op. Og som kaptajn er man nødt til at “putte et ansigt på”, forholde sig i ro, så besætningen ikke går i panik. Det har han lært af utallige timer til søs, hvor hans bror og far har stået ved roret.

- Hvis vi har været ude i hårdt vejr, har de puttet det koncentrerede ansigt på og sagt: ”Det går fint”. Nogle timer efter at stormen er blæst over, ryster de på hånden og siger: “Puh, det var ikke rart”, siger Alfred Midé Erichsen.

Den erfaring og meget andet får han selv brug for, når han om få uger sejler ud som førstestyrmand og derefter kaptajn på et skib. Hvis coronavirussen vel og mærke tillader det.

Ligesom sine brødre er han ved at uddanne sig til dykkerinstruktør, og for et par år siden tog hele familien en uddannelse til yachtskipper. Nu forbereder Alfred Midé Erichsen sig bare på, at det er ham, der også skal tage beslutningerne ombord.

Skibet Sirius venter på ham og kæresten Madeleine i Panama i Mellemamerika. Et skib, der faktisk er helt magen til familiens skib Havana.

Han kender derfor skroget. Han ved, hvordan den sejler i høje bølger. Der er dog også ting, han ikke ved endnu - blandt andet er der en anden motor og et andet elsystem ombord. Men det må han jo lære at kende.

Alfred Midé Erichsen ved heller ikke, hvad der skal ske efter de 13 måneder til søs - eller hvordan hans liv ser ud om 10 år. Men han har nogle drømme.

- Alfred om 10 år har forhåbentlig rigtig meget kaptajnerfaring og har planer om at skulle ud og sejle med sine børn og sin kone. Alfred om 10 år vil i virkeligheden nok bare gerne give sine børn meget af det samme, som han selv har haft - masser af kærlighed og en masse eventyr ombord på en båd, siger han.

Følg Alfred Midé Erichsen og resten af familien i 'Kurs mod danske kyster' på TV 2 PLAY og på TV 2 torsdag klokken 20.