Sponsoreret

Store besparelser at hente: Sådan undgår du madspild og skåner klimaet

Find glæden i at mindske dit madspild. Unsplash
Danish Crown logo
Betalt partnerskab med Danish Crown

En stor del af danskernes mad ender i skraldespanden. Heldigvis er det nemt både at spare penge, mindske sit madspild og gøre noget godt for klimaet.

De fleste har prøvet at rydde op i køleskabet og finde et muggent glas pesto, en sur, gammel yoghurt eller slatne grøntsager, der er for triste til at ende på tallerkenen.

Om partnerskabet

Denne artikel er en del af et betalt partnerskab med Danish Crown.

Gennem en række artikler sætter TV 2 og Danish Crown fokus på, hvordan vi kan bidrage til en mere bæredygtig livsstil ved at kigge på vores madvaner. Vi møder danskere, der har truffet bæredygtige valg til inspiration for andre, og vi guider læserne til, hvad man selv kan gøre for at spise mere klimavenligt i hverdagen.

Og når det engang imellem sker, ender de dårlige varer selvfølgelig i skraldespanden.

Men bliver man bedre til at spise maden op, inden udløbsdatoen overskrides, er der både penge og tid at spare, mens man samtidig gavner miljøet.

Skab glæde ved bordet med kvalitet fra køledisken.

For selvom de danske husholdninger er blevet bedre til at mindske madspild og spildte 14.000 tons mindre mad i 2017 sammenlignet med 2011, gik der stadig næsten en kvart million tons mad til spilde.

Det viser de nyeste tal på området, som er en rapport fra 2018 fra Miljøstyrelsen.

Mere klimavenlig end du tror

Danish Crown har allerede mindsket klimaaftrykket på vores danske grisekød med 25 procent per kg. kød siden 2005. 90 procent af vores danske grise kommer fra klimakontrollerede gårde.

Her arbejder de danske landmænd hver dag på at mindske klimaaftrykket. Der er blandt andet fokus på at optimere fodringen af grisene og udnytte gyllen til biogas, som er med til opvarme mange danske hjem.

Visionen er, at klimaaftrykket på produktion af grisekød er halveret inden 2030. Og at Danish Crown i 2050 er klimaneutrale.

Samtidig smider en typisk dansk familie hvert år mad i skraldespanden for cirka 7200 kroner, ifølge Landbrug og Fødevarer.

Fokus på madspild er skånsomt for klimaet

Heldigvis kan man med nogle få, simple justeringer i sin hverdag straks begynde at spare tid, tusindvis af kroner og ikke mindst gøre en stor forskel for klimaet.

For selvom de danske husholdninger er blevet bedre til at mindske madspild og spildte 14.000 tons mindre mad i 2017 sammenlignet med 2011, gik der stadig næsten en kvart million tons mad til spilde.

At få mere ud af sine råvarer er nemmere end du tror.

Det fortæller Selina Juul, der er formand og stifter af forbrugerbevægelsen Stop Spild af Mad, bestyrelsesmedlem i Regeringens Tænketank om Forebyggelse af Madspild og Fødevaretab og medlem af Statsministerens Klimapartnerskab for fødevare- og landbrugssektoren.

- Madspild koster forbrugerne i Danmark 13,5 milliarder kroner om året, ifølge Landbrug og Fødevarer. Samtidig er mindskning af madspild en af de allernemmeste ting, man personligt kan gøre for et bedre klima, siger hun.

Mindre madspild, mindre klimaaftryk

 • Danish Crowns slagterier udnytter hele grisen for at mindske madspild og dermed klimaaftrykket.
 • Hele 84 procent af grisen bliver brugt til fødevarer. Resten udnyttes til medicin, foder og biogas. 
 • Den producerede biogas, baseret på restprodukterne fra slagterierne, leverer grøn energi til opvarmning af mange husstande.
 • Siden 2005 har Danish Crown mindsket sit klimaaftryk med 25 procent per kg. kød.
 • Visionen er at være klimaneutrale i 2050

Ifølge Selina Juul er det ’win win’ at blive bedre til at bruge indholdet i både køleskab og fryser.

Hun giver her sine fire bedste tips til at mindske madspild og få mere ud af sine indkøb.

Sådan mindsker du madspild i hverdagen

 1. Indfør en ’tøm køleskabet dag’

  Ugentligt kan du tømme køleskabet og få meget godt ud af meget lidt.

  Det første råd fra Selina Juul er simpelt, men vigtigt: Udnyt maden i køleskabet, køkkenskabene og fryseren.

  - Den bedste måde at gøre det på er via en ’tøm køleskabet dag’ en gang om ugen, hvor man spiser alle de rester og råvarer op, som har ophobet sig, fortæller hun.

  Det er også en generelt en god idé at tage de ældste varer i køleskabet og stille dem forrest. Så er man automatisk mindet om at spise dem først.

  - Det samme gælder fryseren, og det jeg kalder UFO’er – uidentificerede frosne objekter. Det er alt det, som er frosset ned, som vi ikke kan huske, hvad er. Og som man så smider ud efter et par år.

  Derfor er det også en god idé at lave et frysersystem, hvor man skriver, hvad man har frosset ned og dato på fryseposerne.

  - Og så er en ’tøm fryseren uge’ engang hver anden eller tredje måned heller ikke en dårlig idé, så man også får spist op af det, der ligger på frost.

 2. Planlæg måltider og rester

  Hvis du planlægger dine indkøb og laver nok til fryseren, er der også penge at spare.

  Med en indkøbsliste er man mere tilbøjelig til at holde sig til de indkøb, man skal bruge. Og det er altid en god idé, lyder andet råd fra Selina Juul.

  Det samme gælder madplaner.

  - Landbrug & Fødevarer og Stop Spild af Mads nyeste madspildsanalyse viser faktisk, at 40 procent af danskerne allerede laver madplaner, og at over halvdelen af danskerne mener, at en madplan kan være medvirkende til, at de smider mindre mad ud, fortæller hun.

  Her er det også en god idé at lave en plan for sine rester, fortæller Selina Juul.

  - Man kan undgå at smide meget det overskydende fra aftensmaden ud med en plan om, hvad de skal bruges til.

 3. Lav mindre mad

  Tænk over, hvor meget mad du og familien egentlig har brug for.

  Mange danske familier har en frygt om, at der ikke er mad nok. Og så laver man lige 30 procent mere til aftensmaden, men det behøver man ikke, fortæller Selina Juul.

  Tredje råd lyder derfor at se lidt nærmere på, hvor meget folk spiser i hjemmet og så forsøge at ramme det endnu bedre i fremtiden.

  - Og hvis folk så stadig er sultne, så kan man jo altid tage en bid brød eller en snack ved siden af.

 4. Mindre tallerkener og rester hver for sig

  Få mest muligt ud af dine madrester ved at adskille dine serveringer.

  Når man gemmer madrester, er det også en god idé at pakke de forskellige retter ned hver for sig. Så er det meget nemmere at genbruge det til andre retter dagen efter, lyder det fra eksperten.

  Derfor er det også en god idé at servere på mindre fade og tallerkener. Så kan maden nemlig nemmere adskilles og gemmes efter måltidet.