Holder vi et år?

Fire par har ladet sig overvåge for at få kærligheden til at holde: - Det var som at være med i 'Big Brother'

For flere par har det været grænseoverskridende at gennemføre øvelser og lukke et kamera indenfor til noget så simpelt som at lave pasta.

Fire nyforelskede par har sagt ja til at være forsøgskaniner i et kærlighedseksperiment.

I programmet 'Holder vi et år?' har de over to dage ladet sig overvåge og teste af tre eksperter, som herefter har forsøgt at forudsige, hvilke par der overlever deres første år sammen.

Herefter har eksperterne og et tv-hold fulgt parrene i hverdagen frem mod deres etårsdag. Målet er at undersøge, hvorvidt videnskaben kan forudsige, om kærligheden holder.

Herunder kan du læse om de fire par i 'Holder vi et år?' – hvordan de mødtes, hvorfor de meldte sig til, og hvad de synes har været mest grænseoverskridende undervejs.

Susanne og Jonas

Sådan blev de kærester: 40-årige Susanne Degn Nielsen og 42-årige Jonas Agergaard matchede på Tinder og fandt hurtigt ud af, at de hyggede sig i hinandens selskab. Første date bød på en gåtur i botanisk have i Aarhus og kaffe bagefter – og de klikkede bare. Både med humoren og deres gode snakke.

Der skulle dog fem dates til, før Susanne var helt sikker på følelserne for Jonas. Men hele vejen havde der været noget ved ham, som gjorde, at hun ikke kunne få ham ud af hovedet.

- Det der med, at vi bare kunne være helt os selv, nærmest fra starten. Det, synes jeg, var ret usædvanligt, siger hun.

Derfor meldte de sig til: Ved eksperimentets begyndelse havde Susanne og Jonas været sammen i otte måneder, men de var ikke gået uden problemer.

Parrets største udfordring var deres forskellige syn på, hvad det vil sige at være kærester. Hvor Susanne gerne ville ses ofte, havde Jonas indstillingen, at deres forhold skulle holdes friskt og interessant. Derfor ville han helst ses et par gange om ugen, så han kunne nå at glæde sig til at se Susanne igen.

- Det blev en kæmpe udfordring, når jeg kunne mærke, at jeg havde brug for at se Jonas mere for at føle parforholdet, siger hun.

- Vi overvejede at gå til parterapeut. For vi ville så gerne hinanden, men vi var bare to så fundamentalt forskellige steder, at vi var ved at give op, siger Jonas.

Derfor kom tv-programmet som "dumpende ned fra himlen". Jonas meldte dem til, og efter et par måneders betænkningstid var Susanne også klar på at medvirke.

Mest grænseoverskridende ved eksperimentet: Parret tjekkede – som de andre par – ind på Helenekilde Badehotel i Tisvildeleje. På værelset var der kameraer i hvert hjørne, de skulle gå med mikrofon og måtte ikke selv bestemme, hvornår de forlod rummet. Samtidig blev de udsat for en række ukendte tests og øvelser over to dage uden at vide, hvornår noget skulle ske.

- Det var overraskende nemt at være sig selv, og samtidig var det jo sindssygt ubehageligt at blive overvåget hele tiden og have den der følelse af, at nogen kigger på dig, ligegyldigt hvad du laver, og hvad du siger, siger Susanne.

- Det var lidt som at være med i 'Big Brother'. De fik presset citronen, så vi var dødtrætte bagefter. Der var meget stille i bilen på vejen hjem, tilføjer Jonas.

Stine og Claus

Sådan blev de kærester: ”Hej. Claus. 40 år. Fra Hobro”. Det var essensen af, hvad Claus Møgelvang skrev i den singlegruppe på Facebook, hvor han mødte 32-årige Stine Kronborg Madsen. Der gik ikke lang tid, før hun bød ham velkommen i gruppen, og de begyndte at skrive sammen. Da de mødtes første gang, flød snakken så naturligt, at han blev hængende helt til klokken 2 om natten.

Efter fire måneder flyttede Stine ind hos Claus og få uger senere blev de gift på rådhuset. Fordi det føltes så rigtigt. Det var en fredag i oktober 2019, bare de to, og uden at nogen andre vidste det.

- Det var af ren kærlighed, at vi valgte at blive gift. Fordi vi ikke ville undvære hinanden, og fordi vi bare gerne ville tilhøre hinanden og være sammen, siger Stine Kronborg Madsen.

Derfor meldte de sig til: Stine og Claus meldte sig til programmet for at blive klogere på hinanden og deres forhold – og for at undgå at begå de samme fejl som i tidligere forhold.

Ved eksperimentets start havde de været kærester i seks måneder, og på trods af en travl hverdag som sammenbragt familie med fem børn fra hver deres tidligere forhold, beskrev de dengang sig selv som "mega forelskede".

Mest grænseoverskridende ved eksperimentet: På hotellet skulle alle par gennemføre en øvelse, hvor de skulle fremhæve tre gode og tre dårlige træk ved hinanden. Og den var særligt hård for Stine og Claus.

- Den kærlighed, vi har til hinanden, gør, at det er mega svært at kritisere hinanden. Vi har meget nemmere ved at finde de gode ting end de dårlige ting, siger Claus Møgelvang.

Derfor sendte øvelsen parret ud på nye veje, som de ikke har betrådt før. Og efter øvelsen brød Claus sammen på sengen.

- Der kommer bare så meget op i en, når man sidder over for hinanden på sådan en måde. Fordi det var så intenst, bliver man også presset på det følelsesmæssige plan, så det var med følelserne uden på tøjet nogle gange, siger han.

Kamilla og Peter

Sådan blev de kærester: Der er ikke mange piger, der læser til softwareingeniør på Aalborg Universitet. Derfor havde 25-årige Peter Viggo Printz Madsen lagt mærke til 22-årige Kamilla Andersen-Otte.

- Jeg syntes, hun så godt ud, og jeg havde også spurgt ind til hende hos en fælles ven, siger han.

De faldt i snak til en stor påskefredagsbar, og det gik hurtigt op for dem, at de talte godt sammen og havde mange ting til fælles. I begyndelsen af deres forhold mødtes de eksempelvis ofte på studiet for at spille computerspillet 'Tekken' sammen.

De boede desuden kun en fem minutters cykeltur fra hinanden i Aalborg. Derfor var de nærmest altid sammen efter studiet.

Derfor meldte de sig til: I begyndelsen var det mest for sjov, at Kamilla meldte dem til. Hun havde set et opslag på Instagram og spurgte Peter om lov til at sende nogle useriøse festbilleder ind af dem. Derfor blev de overraskede over rent faktisk at blive kontaktet, men efter lidt betænkningstid takkede de ja til at være med. "Hvorfor ikke?", tænkte de.

- Det lød okay tiltalende, at vi måske kunne få en bedre indsigt i os selv og få en forståelse for, hvordan man er som person, og hvordan vi er som par, siger Peter.

Ved eksperimentets start havde de været kærester i syv måneder.

Mest grænseoverskridende ved eksperimentet: Hverken Kamilla eller Peter kan lide at være i centrum, og derfor har det mest grænseoverskridende for dem været, at et kamerahold har filmet dem både i offentligheden og i hverdagssituationer.

- Det er bare mærkeligt. Hvem tror jeg lige, jeg er, at jeg skal filmes? Hvorfor skal der komme mennesker og filme, at vi laver pasta? Og hvorfor skal det på tv? Det har jeg spurgt mig selv om, siger Kamilla.

På samme måde har Peter haft det underligt med at møde bekendte på gaden, mens han har haft et kamerahold i ryggen.

- Det er bare en mærkelig situation at skulle tage stilling til, siger han.

Nathasja og Rasmus

Sådan blev de kærester: 26-årige Nathasja Lundkvist og 28-årige Rasmus Birch Andersen mødte hinanden på årets helt store gå i byen-aften i Holbæk. Nemlig 25. december. De var hver især afsted med nogle venner og faldt i snak, fordi Rasmus var sikker på, at han havde set Nathasja før.

Dårlig scorereplik, tænkte hun.

Nathasja var mor til to, lige kommet ud af et forhold på otte år og bestemt ikke på udkig efter en ny kæreste. Hun prøvede da også at skræmme Rasmus væk ved at vise ham billeder af sine børn.

"Og hvad så, hvis du har to børn? Det skræmmer mig ikke", sagde han til hende sidst på aftenen.

De blev venner på Facebook og begyndte at skrive sammen. Men der gik mere end en måned, før Rasmus fik overtalt Nathasja til at mødes. Hun havde svært ved at tro på, at han virkelig ville have en kæreste på 26 år med to børn i forvejen.

- Jeg ville ikke såres, og jeg ville ikke være i et nyt forhold. Men jeg kunne jo godt lide ham. Han passede på alt det, jeg gerne ville have. Det var bare lige et år for tidligt, siger hun.

Rasmus var dog ikke så let at slå ud. Og som månederne gik, fik Rasmus lov at komme tættere og tættere på.

Derfor meldte de sig til: Da Nathasja så, at et produktionsselskab søgte par til 'Holder vi et år?', satte det gang i tankerne. Efter bruddet med sin ekskæreste ville hun for alt i verden ikke opleve det samme igen.

- Det gør bare noget ved en, at tingene går i opløsning, siger hun.

- Hvis Rasmus og jeg virkelig skulle binde os til hinanden, ville jeg gøre alt mit for, at vi ikke endte i samme situation om otte år. Så kunne vi få fif til, hvordan vi kan holde for evigt, ville det være fantastisk, siger hun.

Da Rasmus var med på idéen, meldte de sig til.

Ved eksperimentets start havde parret været kærester i omkring fem måneder – og de havde datet omtrent lige så længe inden da. Rasmus var netop flyttet ind hos Nathasja i Jyderup i Nordvestsjælland. Derudover var Nathasja gravid med deres første fælles barn.

Mest grænseoverskridende ved eksperimentet: Det var først efter casting-forløbet, at Rasmus og Nathasja fandt ud af, at de skulle være forældre. Graviditeten betød, at Nathasja havde det rigtig dårligt under de to dages ophold på Helenekilde Badehotel, hvor parrene blev overvåget og testet af eksperterne.

- Det sværeste var at opretholde et positivt mindset, når jeg havde det så skidt og konstant tænkte på, at jeg ikke ville kaste op foran kameraerne, siger hun og tilføjer, at hun fremstår som en "led kælling", fordi hun ikke kunne overskue andet end at ligge ned.

Rasmus beskriver også oplevelsen som stressende. Samtidig skulle han gennem hele castingforløbet vænne sig til at blive filmet.

- Man får et kamera op i hovedet og bliver spurgt om en masse personlige ting. Det skulle man lige vænne sig til, siger han.

Se første afsnit af 'Holder vi et år?' torsdag klokken 20 på TV 2 og TV 2 PLAY.