Knæk Cancer

Ti år efter dyster kræftdiagnose overrasker patient sin læge: Det er det, vi kalder et mirakel

”Jette, du er et mirakel, hvis du er i live om ti år”, fortalte kræftlægen Jette Lyngholm hende for præcis ti år siden. Mandag overraskede hun ham.

Da det ringede på døren hos den pensionerede kræftlæge Knud Aage Møller mandag morgen, var det tydeligt, at han blev noget overrasket.

Jeg var sikker på, at jeg skulle dø i løbet af en uge

Jette Lyngholm, projektkoordinator

Uden for døren stod hans tidligere kræftpatient Jette Lyngholm med en stor buket blomster.

- Det er en speciel dag, og den vil jeg gerne fejre sammen med dig. For ti år siden var jeg patient hos dig, og du sagde til mig: ”Jette, du er et mirakel, hvis du er i live om ti år”, og det er jeg så, lød det på dørtrinnet.

19. oktober 2010 var nemlig dagen, hvor Knud Aage Møller fortalte Jette Lyngholm, at der skulle et mirakel til, hvis hun skulle overleve den endetarmskræft, som allerede havde spredt sig til hele leveren.

Men den dødsdom besluttede Jette Lyngholm sig for at udfordre.

- Da jeg fik beskeden, sagde jeg til lægen: ”Jeg er tvilling, og jeg er født tre måneder for tidligt, og jeg overlevede. Det her overlever jeg også. Jeg laver min egen statistik”, fortæller hun i dag i ‘Go’ morgen Danmark’.

“Du har kræft”

Jette Lyngholm husker tydelig den dag, hvor hun fik beskeden om, at hun havde kræft.

- Jeg var sikker på, at jeg skulle dø i løbet af en uge. Jeg tror, at alle kræftpatienter husker dagen, hvor de fik beskeden: ”Du har kræft.”, fortæller hun.

Lægerne mente ikke, at Jette Lyngholm ville overleve kræften, og de tilbød hende i stedet kemoterapi som livsforlængende behandling.

Så er det det, vi kalder et mirakel

Knud Aage Møller, pensioneret overlæge

Men effekten af den behandling overraskede lægerne:

- Jeg husker første gang, jeg havde fået en skanning efter de første fire kemobehandlinger, der kom jeg ind til Knud Aage, hvor han så fortæller mig: ”Jette, du har responderet godt på kemoen. Det er skrumpet godt 50 procent i leveren og svulsten i endetarmen”, fortæller Jette Lyngholm.

Uden for døren stod hendes veninde og ventede.

- Jeg kom ud og fløj hende om halsen og tænkte: ”Yes, nu holder jeg min egen statistik. Jeg kommer igennem det her”, fortæller hun.

Og selvom kræftforløbet endte godt for Jette Lyngholm, var det et fire år langt sygdomsforløb. Det blev til i alt 15 operationer og indgreb samt 30 kemobehandlinger, inden hun blev konstateret kræftfri i februar 2014.

Knæk Cancer 2020

I hele uge 43 sætter TV 2 og Kræftens Bekæmpelse fokus på at knække cancer. 

I løbet af ugen vil der være fokus på kræft i flere af TV 2s programmer.

Det hele kulminerer med 'Knæk Cancer'-showet, der sendes klokken 20.00 lørdag 24. oktober.

Du kan følge 'Knæk Cancer' på TV 2, TV2.DK, Facebook og Instagram.

Læs, hvordan du kan støtte indsamlingen her. 

Flere mirakler på vej

Tilbage i Knud Aage Møllers entré var det tydeligt at mærke, at der var mange følelser på spil ved gensynet af Jette Lyngholm.

- Jeg kan ikke engang give dig et kram. Det er forfærdeligt, udbrød den pensionerede overlæge.

Det var ham, der tilbage i 2010 fortalte Jette Lyngholm, at det ville være et mirakel, hvis hun var i live ti år efter.

- Ved at sige det, så synes jeg, at man samtidig formidler en form for håb. Vi har kurver for, at man kan leve i så og så lang tid, og så er der nogle, der reagerer fantastisk på en behandling, og så er det det, vi kalder et mirakel, forklarer han.

Og ifølge Knud Aage Møller kan der være flere mirakler på vej som Jette Lyngholm.

Allerede da han gik på pension i 2013, var han optimistisk, for der kunne han se, at der var så stor fremgang inden for nye kræftbehandling, at han næsten ikke kunne følge med.

- Jeg kunne allerede mærke fra 2010-11 og så fremad, at nu var der ved at komme nogle fantastiske gennembrud med specielt nogle nye former for medicin, fortæller han.

Jeg vil sige tak

Jette Lyngholm har i dag været kræftfri i over seks år, og hun er enormt taknemmelig for, at hun havde Knud Aage Møller som læge.

- Jeg vil sige tusind tak. Du har været med til at gøre en forskel for mig og gøre mig til et mirakel, siger hun.

Hun beskriver ham som rolig og menneskelig hele vejen gennem sit forløb - både når der skulle gives positive og negative beskeder.

Jette Lyngholm vil ikke kun takke Knud Aage Møller. Hun er enormt taknemmelig over den behandling, hun har fået fra alle hendes læger og de forskere, som har hjulpet hende.

- De har allesammen været fantastiske, og de har været med til at gøre mig til et mirakel. Det har jeg ikke kunnet gøre alene.

Se Jette Lyngholm overraske Knud Aage Møller i ‘Go’ morgen Danmark’ på TV 2 PLAY