Sponsoreret

Tag på vandretur og oplev efteråret fra sin smukkeste side

Danmark er fyldt med oplevelser, og særligt vandreture er smukke i efteråret. Maria Rømer giver her en guide til at opleve Danmark gennem vandring.  Dennis Lundby / VisitDanmark
Meget mere end bare Danmark logo
Betalt partnerskab med Meget mere end bare Danmark

Danmarks vandreruter viser efteråret fra sin smukkeste side. Og når fødderne er trætte, er der heldigvis mulighed for selvforkælelse.

OM PARTNERSKABET

Denne artikel er en del af et betalt partnerskab med Meget mere end bare Danmark

Gennem en række artikler sætter TV 2 og Meget mere end bare Danmark fokus på meget af al det skønne, Danmark har at byde på. 

Efteråret er en af de smukkeste årstider, og når vejret arter sig, er det storslået at opleve naturen fra sin farverige side. Det gøres allerbedst på en vandretur.

Og vil man kombinere vandreturen med forkælelse er der rig mulighed langs de danske vandrestier, hvad end det er et godt måltid, en varm seng eller en massage, man har brug for.

Maria Rømer, 33 år

33-årige Maria Rømer forelskede sig i vandreturen, da hun for godt ti år siden vandrede i Australien og New Zealand. I dag er hun ergoterapeut og friluftsvejleder og har bloggen Curly Camper, ligesom hun deler sine bedste tips i Facebook-gruppen Denmark Microadventures.

Har man ikke vandret før, opfordrer Maria Rømer til, at man starter blødt ud.

- Gå en kortere rute. Vejret skifter meget om efteråret, og frem for at gå langt i møgvejr, så overnat undervejs, og nyd oplevelsen. Det er også ok at ringe efter en taxi, hvis du finder ud af, at det bare ikke er dig, siger Maria Rømer.

MEGET MERE END BARE DANMARK

I år har mange af os holdt ferie i vores eget land. Og vi har opdaget, at det er meget mere end bare Danmark. Nu bliver dagene kortere og koldere, men der er stadig masser af fede oplevelser, som venter derude. Både i naturen og rundt omkring i de danske byer. Så kom ud og oplev alt det gode, dit eget land har at byde på. 

Det er nemlig meget mere end bare Danmark.

Er man mest til en varm seng, er det muligt at finde bed and breakfasts og hoteller langs de danske vandrestier. Maria Rømer vandrer dog ofte gerne alene og sover i shelters.

- At gå har mange sundhedsfordele, og jeg kan mærke, hvordan jeg kobler fra. Er man til at spise og sove godt, gør man det – der er ingen regler. Og det gode er, at hvis man farer vild i Danmark, skal du bare gå ti minutter i en retning, og så kommer der en vej.

Nationalpark Mols Bjerge, Midtjylland

Mols Bjerge, Midtjylland

At gå på opdagelse i det kuperede terræn er en unik oplevelse, fortæller Maria Rømer:

- Det er lidt som et bjerglandskab, og man kan få pulsen op og se vilde heste. Her er utrolig smuk natur.

Turen er i alt 60 kilometer, og Maria Rømer vandrede 20 kilometer hver dag fra fredag til søndag.

- I Mols Bjerge er der campingpladser, bed and breakfasts og shelters, så man kan også slå lejr og tage på en dagstur, forklarer hun:

- Vil du have hjælp til turen, kan du besøge Karpenhøj Naturcenter. De laver guidede ture, tilbyder glamping (luksuscamping) og gourmetfrokoster.

Hærvejen fra syd til nord

Lønstrup

Hærvejen er 550 kilometer lang, og her er rigelig mulighed for både natur- og kulturoplevelser.

- Her skal man planlægge turen ud fra, hvad man har lyst til af oplevelser, siger Maria Rømer:

- På Fjerritslev-Tranum er det naturen, man kommer for, mens der på Viborg-Thorning-ruten er mulighed for kulturelle oplevelser. På haervej.dk kan man finde alle ruterne og søge på overnatning, natur, mad og kultur på ruten.

Går man eksempelvis Hirsthals-Lønstrup-rute luksus, kan man undervejs pleje kroppen på Romulus Spa & Wellness ved Skallerup Klit.

Nordsøstien og Camønoen

Nordsøstien

Nordsøstien er 6000 kilometer lang og går gennem England, Holland, Tyskland, Danmark, Sverige og Norge.

- Den tur kan man ikke klare på en weekend, men man kan gå noget af Nordsøstien, siger Maria Rømer:- I Danmark går Nordsøsten fra Sønderjylland til Skagen ud til Djursland og over på Sjælland.

En del af Nordsøstien går forbi Møn, hvor man også kan finde den 175 kilometer lange Camønoen, hvor Dark Sky-fænomenet kan opleves.

- På Møn er der masser af oplevelser, og det er forholdsvis nemt at købe proviant, forklarer hun:- Det er utroligt naturskønt. Trænger man til en varm seng, kan Rødvig Kro ved Stevns Klint anbefales.

Fyn og et hop ud på øerne

Svanninge Bakker

- De danske øer kan noget særligt. Der er smuk natur og meget hyggeligt. Drejø og Skarø er gode øer at vandre på, og der er gårdbutikker undervejs, hvor man kan købe forsyninger, fortæller Maria Rømer:

- Øhavsstien på Fyn er på min bucketliste. Der kan man gå hele vejen ud til Æbleø.

Øhavsstien kommer forbi den berømte Falsted Kro, hvor man kan overnatte og få mad i verdensklasse. Er det lidt uden for budgettet, er der masser af vandrehjem og hyggelige Bed & Breakfasts langs den 220 kilometer lange vandresti.

Af andre muligheder på Fyn er der også de berømte Svanninge Bakker. På det højeste punkt, 87 meter over havets overflade, kan man tage en bid mad på Restaurant Skovlyst.

Stier til at øve sig på

Der er masser af stier rundt omkring i Danmark, man kan øve sig på.

Er man ikke vant til at gå langt, er det en god idé at øve sig, før man begiver sig ud på den store vandretur.

- Premium Vandreruter er skiltet rigtig godt, og du er sikker på ikke at fare vild. De er cirka 10 kilometer og alle meget naturskønne, forklarer Maria Rømer.

Premium Vandreruten i Rebild Bakker kan man kombinere med en middag og overnatning på Comwell, der ligger midt i det naturskønne områder, og så er det faktisk ikke mere end 30 minutter i bil fra Aalborg, hvis man vil afslutte en skøn efterårsdag med lidt storbyliv.

Får man lyst til en spontan vandretur, er Kløverstierne oplagt. Dem er der cirka 200 af over hele Danmark. De ligger tæt på byerne og er mellem to og 15 kilometer.

- Vil man øve sig uden at skulle ud midt i en skov med oppakning, er det en rigtig god start. Så kan man finde ud af, om vandring er noget, man synes er sjovt, forklarer Maria Rømer.

Det skal du huske på din vandretur

Vandrestøvler

.

Vandrestøvler

Vandrestøvler og lag på lag tøj.

Foto: TV 2 Branded Content

Vand

.

Vand

En liter vand – camping- og shelterpladser lukker for vandet om efteråret, men du kan fylde op i kirkerne.

Foto: TV 2 Branded Content

Termokande

.

Termokande

Termokande med noget varmt.

Foto: TV 2 Branded Content

Snacks

.

Snacks

Snacks, enkel mad og evt. snobrød. 

Foto: TV 2 Branded Content

Bestik

.

Bestik

Husk bestik, alkogel, køkkenrulle og snobrødspinde.

Foto: TV 2 Branded Content

Ekstra sokker

.

Ekstra sokker

Flåttang, ekstra sokker.

Foto: TV 2 Branded Content

Lygte

.

Lygte

Skal du overnatte: Liggeunderlag, sovepose, pandelampe/lampelygte og powerbank.

 

Foto: TV 2 Branded Content