Opsang til forældre: Pas jeres job, og lad nisser og julemænd være i fred
Forældre bør ikke blande børneopdragelse med historier om julemænd og nisser, lyder rådet fra forældrerådgiver.
Julemanden giver kun gaver til artige børn.
Det er børnelærdom, som mange er vokset op med. Måske har det endda gjort, at børn opfører sig lidt bedre i december i håbet om et besøg fra nissen eller julemanden.
Men det er faktisk ret manipulerende at bruge nisser og julemanden til at opdrage på børnene, lyder det fra Sofie Münster, som er forældrerådgiver i Nordic Parenting:
- Det kan nogle gange være nært, at man skubber nissen eller julemanden foran sig og udliciterer forældreansvaret til dem ved at sige: ”Nissen kommer kun, hvis I opfører jer ordentligt”. Eller: ”Kun hvis I er gode børn, kommer julemanden og besøger jer”, siger hun.
- Men der går det fra at være en leg til at være lidt mere manipulerende, minde lidt mere om noget løgnagtigt, fordi virkeligheden pludselig bliver en del af legen, siger hun i 'Go' morgen Danmark'.
I stedet opfordrer hun til at adskille børneopdragelse og de traditionsrige fortællinger om julemænd og nisser fra hinanden.
For det er forældrenes job at sørge for, at børn er velopdragne - ikke nissernes:
- Så må vi, ligesom resten af året, tage forældreansvaret på os og sørge for, at vores børn opfører sig ordentligt, eller gøre noget ved det, hvis de ikke gør, siger Sofie Münster.
Nisser – løgn eller leg?
Men selvom fortællinger om nisser og julemænd skal holdes ude af børneopdragelsen, kan børn stadig lære meget af de fortællinger, som forældre og børn sammen skaber om dem i julen, lyder det.
- For mig at se kan vi skabe læring. Vi kan prøve at få integreret julens værdier i den måde, vi leger på. Børnene elsker, når julemanden eller nisserne kommer, fordi de selv får gaver, men det kunne jo også være omvendt. At børnene selv synes, at det er sjovt at gøre noget for julemanden og nissen. Sætte en skål risengrød frem, skrive breve og lave tegninger, siger forældrerådgiveren.
Derfor er Sofie Münster stor tilhænger af, at man som forældre går med på legen om, at julens eventyrlige skabninger findes.
- Når vi taler om nisser og julemænd, skal vi ikke tænke på det som en løgn, men som en leg. Det er en stor kulturel fortælling, som børnene møder alle vegne. Det er et magisk univers, og vi voksne leger med ved at gå med på historien, og de leger med ved at leve sig ind i det, siger hun.
Tid til ”den store snak”
Selvom man som forælder gør meget ud af nisselege og julemand, kommer der en dag, hvor barnet ikke længere tror på det.
Der skal man ifølge Sofie Münster ikke tage ”den store snak” med barnet, om hvorvidt det hele var løgn, men snarere følge barnets egen nysgerrighed og udvikling:
- Når du har et to-treårigt barn, spørger de: ”Hvor bor julemanden?” og: ”Hvor er hans rensdyr?”. De tror blindt på det, man fortæller. Men når du har et seks-syvårigt barn, vil man i højere grad høre: ”Kan det virkelig passe, at rensdyrene flyver?”. Der begynder spørgsmålene at blive mere skeptiske. Der er tegn på, at børnene forstår, at det er noget, vi leger, siger hun.
Derfor behøver man som forældre ikke afsløre, at det hele har været fantasi:
- Vi behøver ikke tage stilling som forældre, men man skal bare gå med ind på snakken. Børnene er begyndt at skifte, så nu taler vi om det på en anden måde, siger hun og understreger, at børn jo er vant til at bevæge sig ind og ud af fantasiuniverser.
Se hele interviewet med forældrerådgiver Sofie Münster i 'Go' morgen Danmark' på TV 2 PLAY