GO'

Sådan undgår du, at gaveåbningen ender med skrig, skrål og skuffede børn

Hvis dit barn bliver skuffet juleaften, kan det handle om nogle helt andre ting end selve gaven, lyder det fra familievejleder Sofie Münster.

“Neeeej, et par lilla strømpebukser med juletræer på. Tusind tak, moster Grethe”.

De fleste kender til, at man åbner en pakke juleaften, som ikke falder helt i ens smag, men for børn kan skuffelsen være svær at håndtere.

Sådan lyder det fra familierådgiver Sofie Münster.

- I løbet af december, der bygger det sig op i de her børn. De glæder sig fuldstændig vanvittigt til juleaften, og denne her opbygning af forventning kan gå flere veje, fordi det kan blive så stort og så svært at indfri, siger hun i ‘Go’ morgen Danmark’.

Familievejlederen har tre råd, som forældre med fordel kan bruge til inspiration juleaften.

Sofie Münster peger på, at det altid er god idé at forberede børn på, hvad der skal ske.

Når telefonen udebliver under træet

Mens følelsen af skuffelse hos de mindre kan bygge på uvidenhed om, hvad gaven kan bruges til, kan den dække over over nogle andre følelser for de lidt større børn.

- En skuffelse kan sagtens dække over en opbygget forventning om, at nu får jeg endelig den store, dyre telefon, som alle de andre i klassen har. Skuffelsen dækker altså ikke over, hvad min mor og far har givet mig, forklarer Sofie Münster.

Tre gode råd: Undgå skuffede børn

1.  Aftal indbyrdes i familien, hvordan juleaften skal foregå, og hvordan der skal uddeles gaver.

2. Fortæl børnene, hvad planen er, og hvornår gaverne åbnes.

3. Rum alle følelser - både glæden og skuffelsen, når gaverne åbnes.

Kilde: Sofie Münster, familierådgiver Nordic Parenting

Og derfor er det vigtigt, at man taler om, hvorfor de bliver skuffede. Det kan nemlig handle om nogle helt andre ting end selve gaven.

Hun forklarer, at det derfor er vigtigt, at forældrene rummer de følelser børnene har.

- Det, der umiddelbart føltes som skuffelse, kan i virkeligheden være, at de føler sig udenfor i skolen. Det finder man ud af, når man taler med dem og tager dem alvorligt, fremfor at affeje det som ”forkælelse” eller “utaknemlighed”, lyder det.

Tag ansvar, forældre

Sofie Münster foreslår, at man taler med sine børn om, hvad der skal ske juleaften, og i hvilken rækkefølge, så børnene ved, hvad de kan forvente.

Men hun peger også på, at forældrene skal tage ansvar og passe på, at de ikke bygger op til nogle forventninger hos børnene, der er så høje, at de ikke kan indfries.

- Det er os, der skaber en situation, hvor mange børn nu om dage får rigtig mange ting. I og med, at der er så mange ting, så kigger de på gaverne og tænker: ”Det må være vigtigt med de gaver, siden der er så mange af dem”, lyder det.

Så når børnene ser skuffede og utaknemmelige ud, når de åbner pakken fra moster Grethe, så skal de hjælpes til, hvordan man reagerer på en ordentlig måde.

- De ved ikke, hvordan ”man gør”. Den eneste måde, de kan lære, hvordan ”man gør”, og hvordan man skal opføre sig, det er, når vi går ind, tager dem alvorligt og taler med dem, slutter hun.

Se interviewet med Sofie Münster i 'Go' morgen Danmark' på TV 2 PLAY