'Livet er fedt'-holdet vender tilbage til tv-skærmen – 20 år senere

Merethe, Allan, Line og Marianne ser i en ny todelt dokumentar tilbage på, hvordan livet har formet sig siden deres ophold på Ubberup Højskole i 2001.

Torsdag 7. januar 2021 er det præcis 20 år siden, at de første optagelser til 'Livet er fedt' kom i kamerakassen på Ubberup Højskole lidt uden for Kalundborg på Nordvestsjælland.

Et hold på 70 svært overvægtige kursister havde meldt sig til et 16-ugers ophold for at ændre deres usunde livsstil. Noget der tilbage i 2001 var helt nyt for en højskole.

Blandt de mange elever, der tjekkede ind på højskolen dengang, var især fem i fokus i tv-serien. Fem personer som siden er blevet kaldt ”Danmarks første realitystjerner”, og som en stor del af den danske befolkning kom på fornavn med:

Merethe Kasten, Allan Petersen, Line Laursen, Marianne Klüver og nu afdøde Susanne Månsson.

Over en million seere fulgte på nærmeste hold deres kamp mod kiloene gennem hård motion, nøje udtænkte kostplaner og ugentlige vejninger, som ofte var dramatiske højdepunkter, der udløste gråd eller glæde, alt efter resultatet.

I dag – 20 år senere – opsøger journalisten og tilrettelæggeren bag programmerne, Ole Kolster, de fire 'Livet er fedt'-hovedpersoner for at følge op på, hvordan det er gået dem, siden tv-kameraerne slap dem.

Resultatet kan ses i den todelte dokumentar 'Livet er fedt – 20 år efter', som sendes henholdsvis mandag 11. og 18. januar klokken 20.00 på TV 2.

Men hvordan startede hele tv-projektet for 20 år siden?

Ét program blev til årelang successerie

Da TV 2-journalist Ole Kolster tilbage i 2000 fik idéen til at lave et program om de overvægtige kursister på Ubberup Højskole, var det kun tænkt som en enkeltstående udsendelse.

Han havde tilfældigt hørt om højskolen på Kalundborg-egnen, der som landets første tilbød kurser i at ændre livsstil, og som tilmed kunne melde alt udsolgt på det første kursus i efteråret 2000.

- Som nyhedsmenneske triggede det mig, at en højskole, der tidligere underviste i jazzmusik, pludselig omdefinerede sig selv og tilbød livsstilsændrende kurser. For hvordan kunne undervisning i ”livsstil” overhovedet passes ind under højskoleloven?, siger Ole Kolster og fortsætter.

- Samtidig var det meget usædvanligt, at en højskole var fuldt booket. Så jeg tænkte: ”Hov, hvad er det lige, de har ramt ind i?”.

Under den uofficielle arbejdstitel 'Grundtvig og gulerødder' fik Ole Kolster grønt lys til at lave et program, der skulle følge hold nummer to på det livsstilsændrende kursus.

Han blev bevilget i alt 14 optagedage til at skildre udviklingen hos deltagerne i løbet af det 16 uger lange kursus. Planen var at lave ét program på 45 minutter.

Men der viste sig at være så mange gode optagelser, at det planlagte ene program blev til fire udsendelser - og dermed var første sæson af 'Livet er fedt' skabt.

Se klip fra det første af de oprindelige programmer nedenfor.

I januar 2001 ankom blandt andre Merethe, Allan, Line og Susanne til Ubberup Højskole ved Kalundborg. De skulle lære at skabe en sundere livsstil og forhåbentlig tabe sig en masse kilo. Video: Susanne Nielsen

Ole Kolster mente dog efterfølgende, at der stadig var meget at fortælle om de fem hovedkarakterer og deres kamp mod overvægten. Så han fortsatte med at følge dem, da de kom fra opholdet på Ubberup Højskole og forsøgte at få hverdagen til at fungere.

Sammen med sit lille tv-hold, der udover ham selv bestod af fotografen Jan Weber og klipperen Warren Dunk, blev Ole Kolster således ved og ved med at producere programmer.

Fra januar 2001 og frem til november 2004 blev der lavet i alt 29 afsnit af 'Livet er fedt', som hver gang blev set af omkring en million danskere. Og i 2008 fulgte et enkelt opfølgende program med titlen 'Livet er stadig fedt'.

Derudover blev der fra 2006-2008 produceret en spin off-serie i otte afsnit, 'Merethes mave', som fulgte Merethe Kastens gastrisk bypass-operation.

Nedbrød tabu og fordomme omkring fedme

For 20 år siden var overvægt og fedme ikke noget, man talte om. Det lå højt på listen over tabuiserede emner, og som journalist kunne man ikke bare kontakte et menneske på +150 kilo og spørge, om man måtte lave et interview.

Men samtidig var det et emne, som blev stadig mere samfundsrelevant.

- I dag bruger vi ord som epidemi og pandemi i forbindelse med corona og andre smitsomme sygdomme. Dengang i 2001 talte man om ”fedmeepidemien”, som var ved at varme op herhjemme. Ubberup Højskole var hurtige til at læse, hvor vi var på vej hen, og livsstilskurset ramte lige ind i tidsånden, siger Ole Kolster.

TV 2-journalisten var dog klar over, at han måtte gå forsigtigt frem, hvis han skulle få noget interessant og vedkommende tv ud af at følge kursisterne på højskolen.

Der er jo ingen mennesker, der har en ambition om at komme til at veje 150 kilo

Ole Kolster, journalist og tilrettelægger

Han ville ikke lave et program om, hvordan man taber sig, men i stedet ville han søge efter svar på, hvorfor man bliver så ekstremt overvægtig. Og han vidste, at han skulle bevæge sig langt uden om de gængse fordomme om fedme.

- Min arbejdsstil var, at jeg havde store ører og små fordomme. Det var sådan, jeg satte mig overfor dem, når vi snakkede. Og dét kunne de lide. Mange af dem havde levet et langt liv med det modsatte. Nemlig at folk sagde: ”Så tag dig dog sammen, og spis en gulerod i stedet for en is!”. Fordomsfyldte bemærkninger som bare gjorde ondt og ikke gavnede, siger Ole Kolster og tilføjer:

- Der er jo ingen mennesker, der har en ambition om at komme til at veje 150 kilo. Så når det alligevel går sådan, skyldes det ofte nogle underliggende problematikker. Nogle psykologiske snubletråde, som jeg gerne – lag for lag – ville forsøge at afdække i programmerne.

For at vinde kursisternes tillid valgte Ole Kolster og hans fotograf, Jan Weber, at opholde sig på højskolen i døgndrift i de første tre dage. I stedet for at booke sig ind på et hotel overnattede de nemlig på madrasser i gymnastiksalens redskabsrum.

Tv-folkenes ydmyge og seriøse tilgang til projektet gav hurtigt pote, og fra starten fik de tilsagn fra 67 ud af de 70 kursister om, at de måtte filme dem under fælles aktiviteter. Et par uger efter kom der tilsagn fra yderligere to elever.

Sådan blev 'Livet er fedt'-holdet fundet

Helt fra starten havde Ole Kolster lagt sig fast på et gennemgående dogme for tv-fortællingen om de overvægtige danskere. Det hed: Ingen hvide kitler.

Historien skulle komme fra ”hestens egen mund”, som han udtrykker det, og uden forklarende kommentarer fra diverse ekspertkilder som det ellers ofte bruges i dokumentarprogrammer.

Af samme grund var det ekstra vigtigt at finde nogle hovedpersoner, som både gennemgik en udvikling – vægtmæssigt og mentalt – i løbet af det 16-ugers højskoleophold, og som samtidig havde lyst til at fortælle om det.

Ubberup Højskole fik af 15 kommende kursister tilladelse til, at Ole Kolster kunne kontakte dem telefonisk og få en fornemmelse af, hvem der egnede sig til at medvirke i programmet.

Én af dem gjorde straks stort indtryk på ham. Det var Allan Petersen, en 49-årig taxachauffør fra Gladsaxe med en vægt på 162 kilo.

- Allan var en meget humørfyldt, glad og åben person, og jeg kunne med det samme mærke, at han godt kunne blive en af mine hovedpersoner. Allerede i den første telefonsamtale fortalte han om, hvordan hans kone blev syg og døde i løbet af kort tid. Det var meget imponerende, at han viste så meget tillid ved vores første samtale. Jeg var jo dengang i 2001 en fremmed for ham.

- Han havde så også en anden historie, som jeg faldt for. Nemlig at han var plejefar for den kendte fodboldspiller Dennis Rommedahl, og at han syntes, han skyldte Dennis at blive fit, siger Ole Kolster.

Alene det at han med Allan Petersen havde fundet en mandlig medvirkende, var heldigt, da kønsfordelingen på kurset var meget skæv. Kun 8-10 ud af de 70 kursister på holdet dengang var mænd.

I de indledende telefonsamtaler kom Ole Kolster også i kontakt med Line Laursen. Ligesom Allan Petersen tilhørte hun en minoritet blandt kursusdeltagerne.

- Line var kun 21 år og vejede 103 kilo. Det var jo ikke helt efter bogen. Hun var ikke så åben i telefonen, men der var noget, der sagde mig, at hun ville være en god hovedperson. Først og fremmest fordi hun var så ung, men også på grund af min fornemmelse af, at hun gemte på en interessant historie, lyder det fra TV 2-journalisten.

Hermed var to af hovedpersonerne fundet.

Tre markante kvinder

Da Ole Kolster og fotografen Jan Weber ankom til Ubberup Højskole 7. januar 2001 for at filme elevernes ankomst, kunne de mærke, at stemningen var god. Alle var informeret om, at TV 2 ville være til stede, og der var ingen sure miner.

Men TV 2-folkene vidste også, at de fortsat manglede nogle hovedpersoner. Så nu handlede det om at observere, om der var nogen, der egnede sig.

Jeg kunne mærke, at hun var enormt nysgerrig på vores projekt

Ole Kolster, journalist og tilrettelægger

På den måde fandt de frem til de tre markante kvinder på 'Livet er fedt'-holdet Merethe Kasten, Marianne Klüver og Susanne Månsson.

Merethe Kasten blev opdaget allerede i løbet af den første dag på Ubberup Højskole. Ole Kolster løb konstant på hende, mens han filmede rundt omkring på hele højskolens område.

- Jeg kunne mærke, at hun var enormt nysgerrig på vores projekt, men ikke rigtig kunne få sig selv til at sige, at hun gerne ville være med. Hver gang jeg stødte på hende, fik vi en god snak, og jeg benyttede selvfølgelig de mange "sammenstød" til at spørge lidt mere ind til hendes historie, fortæller han.

Det viste sig, at Merethe Kasten havde alt det, der skulle til for at blive en spændende tv-karakter:

Hun var 29 år, havde to små børn som skulle passes af mormor og morfar i de fire måneder, hun var på højskole, og en mand der skulle sendes til Bosnien som soldat. Og så vejede hun 152 kilo.

- Merethe havde meget på spil. Det var hårdt for hende at skulle undvære sine børn på to og fem år. Men hun frygtede endnu mere at dø fra dem. Hvis hun ikke fik vægten ned, kunne det nemlig blive konsekvensen, siger Ole Kolster og fortsætter.

- Efter at have talt med hende en del gange, sagde jeg: ”Merethe, skal vi ikke gå over på dit værelse? Så tager vi fotografen med og får en snak om dine tanker og dit projekt?” Jo, det ville hun rigtig gerne.

Snakken blev til 30-40 minutters filmet interview, som ifølge Ole Kolster var lige i skabet. For Merethe Kasten viste sig at være en fantastisk levende fortæller.

Også Marianne Klüver løb filmholdet ofte på under de første dages optagelser. Hun var en farverig kvinde, som dengang var 46 år og kom fra Høng på Vestsjælland.

Hun var en højtråbende og fandenivoldsk type, der spredte højt humør omkring sig. Egenskaber som Ole Kolster var tiltrukket af i forhold til at få hende om bord som hovedperson.

- Marianne blev jo elsket af seerne for sit humør, og fordi hun kan finde på at sige de mærkeligste ting og bare grine helt vildt. Hun viste sig så også at være en gudsbenådet fighter. Hun vejede 130 kilo, da hun kom til højskolen og nåede på et tidspunkt helt ned på 80. Samtidig er hun jo en livsklog kvinde, når man lærer hende at kende.

Den sidste af de fem hovedpersoner i 'Livet er fedt', Susanne Månsson, valgte Ole Kolster at tage med på holdet som ”det gode eksempel”.

Hun havde nemlig allerede deltaget i Ubberups første livsstilsændrende kursus i efteråret 2000, og her var hun et forbillede for de andre elever, fordi hun havde tabt sig 38 kilo på 16 uger. Rent menneskeligt var hun også et godt eksempel, mener Ole Kolster.

- Susanne var det sødeste og mest omsorgsfulde menneske, man overhovedet kan forestille sig. Hun havde et utroligt blik for, hvem der havde det svært, og var altid klar til at hjælpe. Så blandt en gruppe mennesker, der hver især var mest optaget af deres eget slankeprojekt, havde hun et unikt overskud, siger han og tilføjer.

- Men Susannes ”tabe-sig-projekt" endte tragisk. Hendes krop kunne ikke holde til overvægten. Hun vejede 193 kilo, da hun første gang kom til Ubberup, og selvom hun tabte sig meget, faldt hun desværre i igen senere, da hun fik en kæreste, som også var voldsomt overvægtig.

Susanne Månsson døde i 2003 af et hjertestop som blot 39-årig.

Fra stjernestatus til stille liv

Efter at den oprindelige 'Livet er fedt'-serie var forbi, og opfølgningsprogrammet 'Livet er stadig fedt' blev vist i 2008, trak de fleste af de medvirkende sig ret hurtigt tilbage fra offentlighedens søgelys.

Undtagen Merethe Kasten der i flere år opnåede stjernestatus som foredragsholder og forfatter, inden hun også trak sig tilbage til en stille tilværelse i sit hjem.

I de to nye programmer opsøger Ole Kolster de fire tilbageværende 'Livet er fedt'-hovedpersoner, som han ikke har været i kontakt med i over ti år.

Hans plan er at søge svar på, om livet egentlig blev fedt for dem, og hvem de er som mennesker i dag.

Men han nøjes ikke med bare at besøge dem hver især i deres hjemlige omgivelser. Han og tv-holdet har en særlig overraskelse med i ærmet til dem.

Oplevelsen med at være tilbage på Ubberup er ret følelsesladet for dem

Ole Kolster, journalist og tilrettelægger

– Vi tager dem med tilbage til et hold på Ubberup Højskole i to dage. Det betyder samtidig, at de genforenes for første gang i mange år. De har nemlig heller ikke indbyrdes haft kontakt til hinanden, siden de gennemlevede det store medieeventyr sammen. Så oplevelsen med at være tilbage på Ubberup er ret følelsesladet for dem, siger Ole Kolster.

Besøget på Ubberup Højskole giver desuden indblik i den store forandring, der er sket med de livsstilsændrende kurser, som højskolen har kørt med stor succes, lige siden 'Livet er fedt' gjorde dem landskendte.

I dag er der ikke længere den samme fokus på vægt, og de ugentlige vejninger er for længst afskaffet.

- De (kursisterne, red.) skulle jo præstere for at være gode nok, og det synes jeg i sig selv er problematisk, lyder det fra den nuværende højskoleforstander Lisbeth Trinskjær, da hun ser klip fra de gamle 'Livet er fedt'-udsendelser.

I stedet for at fokusere ensidigt på den fysiske vægt arbejdes der i dag mere med de psykologiske problematikker, der ofte ligger bag overvægten. Samtidig inviteres kursisterne med ud i køkkenet, hvor de selv lærer at lave sund mad og lægge kostplaner, så de kan fortsætte den gode stil derhjemme.

'Livet er fedt - 20 år efter' har premiere mandag 11. januar klokken 20.00 på TV 2 og TV 2 PLAY.

Desuden genudsendes de fire første 'Livet er fedt'-programmer fra 2001, med to afsnit henholdsvis søndag 10. og 17. januar klokken 12.20 på TV 2. Se desuden alle fem sæsoner på TV 2 PLAY.