GO'

29-årig har dokumenteret sit livs største dilemma på lyd: børn eller intensiv kemoterapi?

- Jeg nåede til et punkt, hvor jeg blev nervøs for, at jeg ikke overlevede kræften, fortæller hun.

Da 28-årige Ditte Svensson sidste år mærkede en lille, hård knude på sin hals, gik hun ikke i panik.

Hendes læge var derimod mere bekymret, og kort tid efter kunne en scanning vise, at lymfekræften allerede havde bredt sig i hendes krop, og med ét skulle hun vælge, hvilken behandling hun ønskede.

Ditte Svensson havde sidste kemobehandling i oktober 2019.

Skulle hun vælge den sikreste behandling og blive infertil, eller skulle hun holde fast i sin drøm om at blive mor og risikere livet med en dårligere behandling.

- Jeg blev nødt til at tænke på, hvilke drømme jeg havde, også selvom det kan virke grotesk at tage en større chance for at miste livet. Jeg havde en drøm om at få en familie på et tidspunkt, og så jeg tror, at jeg havde behov for at have noget håb, fortæller hun i ‘Go’ morgen Danmark’.

Det er jo ikke en sjov ting at være rutineret i, men det er trods alt kommet os lidt til gode

Daniel Svensson, håndboldkommentator

Ditte Svensson valgte efter flere overvejelser en behandling med dårligere overlevelseschance og samtidig med større risiko for tilbagefald i håbet om at blive mor en dag.

En af mange beslutninger, tanker og overvejelser, som Ditte Svensson fortæller om i podcasten ‘I får børn, jeg får kemo’ på Radio Loud.

Daniel Svensson er tidligere professionel håndboldspiller og er i dag håndboldkommentator på TV 2.

To ud af tre børn fik kræft

At endnu en søskende i familien Svensson skulle rammes af lymfekræft, kom som en overraskelse for alle.

Hendes bror, Daniel Svensson, der er håndboldkommentator på TV 2, havde haft samme type kræft i både 2013 og 2016.

- Det er jo ikke en sjov ting at være rutineret i, men det er trods alt kommet os lidt til gode, at vi har vidst, hvad der ville ske under de her kemoforløb. Som familie har vi vidst, at det er lykkedes nogle gange, så vi gik ind i det med en ny forhåbning, fortæller han.

"Man må spille bolden derfra, hvor den ligger", siger de i Ditte Svenssons familie.

Men selvom kræftdiagnosen nu betød, at de to søskende havde en ny ting til fælles, så vidste Daniel Svensson ikke, at hans søster også lavede lydoptagelser undervejs i sit forløb, hvor hun fortalte om de mange tanker og overvejelser, hun havde, mens hun var syg.

- Jeg nåede til et punkt, hvor jeg blev nervøs for, at jeg ikke overlevede kræften og kemoen. Jeg tænkte, at hvad nu, hvis der sidder en masse pårørende tilbage, som ikke når at stille mig en masse spørgsmål, forklarer Ditte Svensson.

Dagen efter Danmark lukkede ned, havde jeg to tydelige streger på en graviditetstest

Ditte Svensson, kommunikationsansvarlig

Og Daniel Svensson er ikke i tvivl om, at andre familier, som ender i samme situation, kan få gavn af søsterens tanker og overvejelser, fra da hun var allersvagest, som han beskriver det.

Et barn er kommet til verden

I dag er Ditte Svensson kræftfri, og for otte uger siden kom en lille pige til verden.

- Jeg er hamrende inhabil, men jeg synes også, det er fantastisk, at hun er her. Jeg har aldrig rigtig prøvet at få et ønske opfyldt på den her måde, så jeg har stadig svært ved at sætte ord på, hvordan det er at være her og have hende, forklarer Ditte Svensson.

Ditte Svensson og hendes kæreste blev for otte uger siden forældre til datteren Gaia.

Graviditeten kom bag på hende og kæresten, da hun tilbage i marts pludselig havde kvalme og følte sig utilpas.

- Dagen efter Danmark lukkede ned, havde jeg to tydelige streger på en graviditetstest, som overvældede mig og min kæreste fuldstændig. Så meget, at vi ikke turde tro på det, lyder det.

Se hele interviewet med Ditte Svensson og Daniel Svensson på TV 2 PLAY