GO'

Pensioneret skolelærer samler på danske rundkørsler - her er hans ti favoritter

Klavs Lind har sat sig for at kortlægge alle spændende rundkørsler i Danmark. Han drømmer fortsat om at se én bestemt rundkørsel.

Da Klavs Lind en dag kom til at lave sjov med en jydepotte i en rundkørsel i Grindsted, lærte han, at mange rundkørsler bærer på en historie.

- Jeg kom til at sige: ”De her jydepotter, der står her, de er da lidt fjollede”, og det skulle jeg ikke have gjort, fordi det viste sig, at de virkelig har en historie. Når man kommer fra Midtvestjylland, så er de her jydepotter næsten DNA, fortæller han i ‘Go’ morgen Danmark’.

Jeg plejer at sige, at jeg samler på rundkørsler, som andre samler på frimærker

Klavs Lind, pensioneret skolelærer

Og herfra startede Klavs Lind med at kortlægge alle rundkørsler i Danmark, hvilket skulle vise sig at blive en lang proces.

- Jeg sad en vinter og gennemgik Google Maps på skærmen og valgte ud og zoomede ind og sagde: ”Det var ikke interessant, næste”, forklarer han.

Studiet af rundkørsler har stået på i flere år, og han sidder nu tilbage med en hel hjemmeside om rundkørsler. Men skulle der være en spændende rundkørsel, som han har overset, hører han gerne fra folk.

- Hvis nogle kender til én, som jeg ikke kender, så må I meget gerne sige til, lyder det.

"Vi havde lært hinanden at kende, inden jeg faldt for rundkørsler. Det er ikke sikkert, at det er særlig godt at score på.", fortæller Klavs Lind om sit forhold til sin kone og hobby.

Har fotograferet flere end 250 rundkørsler

I dag er kortlægning og fotografering af rundkørsler blevet en hobby for Klavs Lind, der er pensioneret skolelærer.

Han har dog også fået interesse for det historiske og tekniske aspekt ved rundkørsler.

Det betyder, at hans kone ligeledes har måttet vænne sig til, at han sommetider hopper ud af bilen og løber rundt i en rundkørsel for at tage billeder.

- Jeg plejer at sige, at jeg samler på rundkørsler, som andre samler på frimærker: Jeg ordner dem i mit hoved efter, om de er teknisk spændende, om de har et flot kunstværk, eller om de er pudsige.

I dag har Klavs Lind fotograferet flere end 100 rundkørsler. Nu drømmer han om at komme til Færøerne og se en nyindviet rundkørsel under havets overflade.

Se Klavs Linds ti favoritter her:

Klavs Linds ti favoritrundkørsler

 1. Rønne

  Rønne, Bornholm.

  - Man skal nærmest ned i knæ for at se forhøjningen i midten, men det er måske lige nok forhøjning til at rive skørterne af en sænket Bimmer, der kunne finde på at tage turen lige over, lyder det fra Klavs Lind, som fortsætter: 

  - Rundkørslen i Rønne er et fint eksempel på en opfølgning af traditionen med chaussesten (brosten), som blev indført, da Frederik 5. satte gang i moderniseringen af det danske vejnet, og som er en vigtig del af vores vejhistorie. Vejhistorie er endnu et nørdeområde, men også en vigtig del af vores infrastruktur og nødvendig for udviklingen af samfundet.

 2. Kalundborg

  Kalundborg.

  - Det har nogle gange store konsekvenser, trafikalt eller følelsesmæssigt, når et nyt vejanlæg skal bygges. Her er det fortidens synder med forureningen, der skal imødegås, og det gøres så fint med den vold, man var nødt til at lave og den stensarkofag, der forsegler forureningen. Det er kunstneren bag, Erik Heide, der har fortalt mig om udfordringerne med den forurenede jord, forklarer Klavs Lind.

 3. Østerbro, København

  Østerbro, København.

  - Tro det, eller lad være, men her midt i rundkørslen står tre klassiske københavnerbænke, der vel er sat op, så man kan hvile sine trætte ben undervejs. Afstanden fra fortovet ud til det græsklædte område er 15 meter, så man skal ikke være for gangbesværet, hvis man vil undgå at blive kørt ned, lyder det fra Klavs Lind, der fortsætter:

  - Der ligger en del ambassader lige rundt om hjørnet. Det gælder blandt andet Irans, Indiens, Letlands, Tyrkiets og Østrigs ambassader. Jeg ser for mig, hvordan spioner fra de forskellige lande, godt skjult under træerne, holder diskrete møder på bænkene og lige kommer til at forveksle attachémapper, når de forlader stedet, forklarer han i 'Go' morgen Danmark'.

 4. Marielyst

  Marielyst.

  - Ikke bare Danmarks sydligste rundkørsel, men måske også den sjoveste at slå sig ned i. Jeg vil i hvert fald foretrække at opholde mig her fremfor i ovenstående rundkørsel på Engskiftevej i København.

 5. Svendborg

  Svendborg.

  - Sejleren vil vide, at den røde bøje er en sideafmærkning, som man har om bagbord (venstre), når man er for indadgående, mens en grøn kost er om styrbord (højre). Det omvendte gør sig gældende, når man er for udadgående. Det gælder for eksempel ved sejlads ud og ind af havne og fjorde, forklarer Klavs Lind ombøjen midt i rundkørslen og fortsætter:

  - Det særlige for farvandet her ved Svendborg Sund er, at fordi farvandet er "åbent" i begge ender, er man nødt til at ændre afmærkningen et eller andet sted, for når man kommer vestfra og er for indadgående, vil man jo på et tidspunkt blive for udadgående, og det sker netop her ved Hestehavevej, at man har valgt at skifte farverne på kostene.

 6. Vejle

  Vejle.

  - Midt i den smukke Vejle Ådal ligger denne rundkørsel, hvor man har lavet en noget alternativ gennemkørsel. Hvis man kører mod øst, behøver man ikke at køre ind i rundkørslen, men kan fortsætte lige igennem i det spor, der ligger ud mod ådalen, forklarer Klavs Lind og fortsætter:

  - Man skal huske at nyde landskabet, når man er på vejene - selvfølgelig med hensyntagen til trafiksikkerheden. Derfor også opfordringen til at stige ud af bilen og cykle eller vandre i stedet. Især i disse tider, hvor nogen er ved at få kuller af at være lukket inde, er her en oplagt mulighed for at lære de smukke danske landskaber at kende.

 7. Skive

  Skive.

  - Skive har en helt særlig historie med gennemgående og smukt designede rundkørsler. Jeg er især betaget af UFO-en, der har fejlet landingsrampen efter måske flere millioner kilometer gennem rummet, forklarer Klavs Lind.

 8. Harlev

  Harlev.

  - I Harlev talte jeg med nogle af de lokale, der mente, at der var begået en konstruktionsfejl, da man planlagde rundkørslen. Det har nemlig vist sig, at rundkørslen er ret lille i forhold til selvtilkørslen, så nogle bilister bliver fristet til nærmest at køre lige over i stedt for at følge vejbanen rundt. Det havde medført nogle uheldige situationer. Der var vist ikke så stor risiko, at det ville ske, da jeg tog billedet, fortæller Klavs Lind. 

   

 9. Silkeborg

  Silkeborg.

  - Det kan være en udfordring for nogle at komme ind og rundt i en rundkørsel og måske endnu mere, når vejen ikke er regulær, men hælder som her. Det er dog lykkedes både at lave et anlæg, der fungerer for trafikken, og som samtidig har en fin udsmykning, fortæller Klavs Lind og tilføjer:

  - Silkeborg er både smuk og lidt anderledes med den hældende vejbane, og så ligger den i nogle smukke omgivelser. Hvis man kommer gående oppe fra sygehuset, er der en sjælden, fin udsigt ned til rundkørslen.

   

 10. Aabybro

  Aabybro.

  - Aabybro er ikke bare en rundkørsel, men et helt projekt 'land art', og så kan jeg godt lide det lokale Øgenavn 'Pæretærten'. Det er da så fint, slutter Klavs Lind.