GO'

Efter 20 "fantastiske år" sagde sønnen det ligeud: - Mor, du er blevet fyret

Christa Engell ønsker at aftabuisere, at man bliver fyret. Det er ikke skamfuldt. Det er en ny begyndelse, lyder det.

"Mor, du er blevet fyret".

Det var en befrielse, da nogen endelig sagde tingene, som de var.

Christa Engell havde selv forsøgt at pakke tingene ind for at afbøde det, der lige var sket.

- Jeg var ikke blevet fyret. Jeg var blevet fritstillet. Jeg havde indgået en aftale - nærmest gensidigt, fortæller hun i 'Go' morgen Danmark'.

Men virkeligheden var præcis, som hendes dengang 14-årige søn beskrev den: Christa Engell havde mistet sit job efter 20 års ansættelse.

På en måde blev sønnens ord et vendepunkt for hende.

Fra begyndelsen havde hun sat sig for, at hun ville se situationen som en mulighed for at prøve noget nyt, men hun besluttede sig også for, at det ikke skulle være et tabu, at hun var blevet fyret.

- Jeg havde haft 20 fantastiske år, som jeg ikke ville lade ødelægge af, at jeg nu skulle derfra på den måde, siger 45-årige Christa Engell.

I dag håber hun, at hun kan få flere til at se tingene på samme måde.

For i Danmark er det alt for svært at tale med andre om, at man er blevet fyret, mener Christa Engell. Faktisk skal man være glad, hvis det sker, siger hun.

Psykolog: Vi bliver forlegne over at blive fyret

Christa Engell mistede sit job i marts 2020, og hun var ikke den eneste dansker, der fik en fyreseddel sidste år.

Ifølge ny prognose fra Arbejderbevægelsens Erhvervsråd vil coronakrisen fastholde sit greb i arbejdsmarkedet længe endnu, og de job, der er tabt som følge af krisen, vil ikke være genvundet ved udgangen af 2021.

Og tiden efter en fyring kan være rigtig svær.

Sådan lyder det fra erhvervspsykolog Pernille Hansen.

Chokket kan med tiden afløses af en følelse af lettelse, men generelt har vi svært ved at tale med hinanden om en afskedigelse. For den generelle opfattelse er, at det er skidt at være ledig, lyder det.

Det kan være en sorg, når man mister kollegaer, sin indtægt og sit arbejdsfællesskab

Pernille Hansen, erhvervspsykolog

- Vi har mistet noget. Vi har mistet vores arbejde, og vi bliver forlegne over, hvad vi skal sige. For er personen ked af det, og kan de komme til at græde? Samtidig er arbejde og identitet tæt forbundet, og derfor ser vi det som et stort tab for den anden person, forklarer Pernille Hansen.

For mange kan det opleves som at blive kasseret, når man bliver fyret - ikke kun som ansat, men også som menneske.

- Man oplever, at man ikke kan bruges længere. Det kan være en sorg, når man mister kollegaer, sin indtægt og sit arbejdsfællesskab, siger erhvervspsykologen.

Ligesom Christa Engell mener hun, at vi skal blive bedre til at tale med hinanden om fyresedlerne.

Har fået job som chef i ny branche

Allerede fire måneder efter, at Christa Engell blev fyret fra sit gamle job, fik hun et nyt som regionschef inden for en ny branche.

- Jeg begyndte at tænke over, hvilke kompetencer jeg kunne bruge på et nyt arbejde, og hvilke dele af mit gamle job, jeg holdt mindre af. Jeg så, at fyringen var en mulighed for at ryste mig selv, siger hun.

Jeg håber, jeg kan bryde det her tabu

Christa Engell, forfatter og regionschef, Damifo

For Christa Engell hjalp det at omgive sig med mennesker, der så positivt på situationen, for det nyttede ikke noget at være bitter, lyder det fra Christa Engell.

- Jeg valgte at sige til dem, der var negative, at det var ikke godt for mig, og at de gjorde mig ked af det. For det gjorde mig ærgerlig på mine egne vegne, og jeg kunne ikke på samme måde se positivt på situationen, siger hun.

Det er en styrke, hvis man kan det, er Christa Engells erfaring.

Hun har efterfølgende udgivet en bog om, hvordan man ligefrem kan blive glad for at blive fyret. Den har fået titlen 'Bitter er noget, man drikker'.

- Jeg håber, jeg kan bryde det her tabu, så man acceptere en fyring og ser, at det kan være en mulighed. Det skal ikke være en hemmelighed, og man skal ikke skamme sig, siger hun.