GO'

Som ung måtte Hilda Heick tage ansvaret, da hendes mor forsøgte selvmord: - Hun fik så mange stød i livet

Allerede som helt ung oplevede Hilda Heick, hvordan hun måtte tage ansvar for sin mors psykiske sygdom.

Beskeden fra lægen var klar, da Hilda Heick kort efter sin mors selvmordsforsøg på den lukkede afdeling besluttede at tage hende med hjem:

- Så er det op til dig. Så er det dig, der har det fulde ansvar, hvis hun dør, lød det.

Dette var en af de første gange, Hilda Heick oplevede, at hun måtte tage en beslutning for sin mor, fordi hverken hun eller faren var i stand til det.

Hilda Heick mor forsøgte flere gange at tage sit eget liv, og var ofte indlagt på hospitalet.

- Min far var lidt svag, hvad det her angår, så jeg var nødt til at tage nogle beslutninger, forklarer hun i ‘Go’ morgen Danmark’.

De mange beslutninger, Hilda Heick allerede i en tidlig alder måtte tage for sin mor, har givet hende rygrad og mod til at sige nej til at sortere bilag og ja til 'Vild med dans'.

Det eskalerede i København

Hilda Heick er født på landet, men som barn flyttede hun og forældrene til København. Hendes mor var allerede psykisk svingende, men det var først, da familien kom til hovedstaden, at hun flere gange forsøgte at begå selvmord.

- Hun mistede simpelthen hele sit sociale liv, da vi flyttede til København. Hun fik så mange stød i livet, fordi hun ikke havde nogen uddannelse og måtte tage alle mulige mærkelige jobs. Så jeg forstår egentlig godt, hvorfor det gik, som det gik, lyder det.

Hilda Heick er født på landet, men flyttede med familien til København som barn. Her er hun fire år gammel.

Hilda Heick blev voksen, og hun begyndte at forstå den sygdom, som hun havde svært ved at forstå som barn.

For sygdommen betød, at hendes mor røg ind og ud af hospitaler, og Hilda Heick måtte ofte være en støtte i moderens liv.

- Det er hårdt at sidde med sin mor på den lukkede afdeling. Egentlig vil man gerne trøste hende, men det var meget, meget svært, fordi hun var ulykkelig og samtidig vred på alt og alle, forklarer hun.

Jeg havde altid sagt: "Jeg skal ikke ud og synge"

Hilda Heick, sanger

Det resulterede også i, at hun valgte at tage moderen med hjem og selv passe på hende.

- Jeg tænkte: "Jeg kan jo ikke gå fra min mor og efterlade hende her, hvor hun er så ulykkelig". Så jeg tog hende med hjem og vogtede hende i nogle dage, siger hun.

Hilda Heick med sine forældre.

Har lært at tage beslutninger

For Hilda Heick har opvæksten med en psykisk syg mor gjort, at hun allerede i sin ungdom havde mod til at tage beslutninger og sige fra.

Efter sin realeksamen kom hun i lære, og gik der ikke lang tid, før hun åbnede munden og krævede at få lov at få sjovere opgaver:

- Det første, jeg blev sat til i næsten tre måneder, var at lægge fakturaer i bilagsorden. 1, 2, 3, 4. Da jeg havde gjort det i to og en halv måned, gik jeg ind og sagde: "Hvornår skal jeg så lære at bogføre?", fortæller hun.

Hilda Heick med sin mand, Keld Heick, som hun i 40 år har dannet duet med.

Senere i livet har Hilda Heick brugt modet til at stå på scenen med sin mand Keld Heick, selvom det ikke var noget, hun havde forestillet sig, at hun skulle:

"Herregud", det er jo ingenting i forhold til det at være syg

Hilda Heick, sanger

- Jeg troede, jeg skulle dø den første dag, jeg skulle stå på scenen. Jeg havde altid sagt: "Jeg skal ikke ud og synge".

Senest har hun medvirket i programmet 'Vild med dans', hvor hun fik en 6. plads med partneren Michael Olesen.

Man har så meget at være glad for

Når Hilda Heick tænker tilbage på sin opvækst med en psykisk syg mor, er hun taknemmelig for, at hun ikke selv er blevet ramt af psykisk sygdom.

For selvom det har været svært at være pårørende, har det givet hende perspektiv at være så tæt på et psykisk sygt menneske:

- Når man hører, folk gå op i alle mulige mærkelige ting, så tænker jeg: "Herregud", det er jo ingenting i forhold til det at være syg og hele tiden tage frem og tilbage til hospitalet, fortæller hun.

Se interviewet med Hilda Heick i 'Go' morgen Danmark' på TV 2 PLAY