GO'

Nybagt par til trillinger efterlyser hjælp i 'kaotisk hverdag'

Det er simpelthen så kaotisk, lyder det fra Anna Sørensen, der er mor til trillingepigerne Ida, Clara og Rosa.

Da Anna og Mads Sørensen var til graviditetsscanning, fortalte jordemoderen først, at Anne ventede tvillinger, men så blev der pludselig stille.

- Der er altså tre, udbrød jordemoderen.

Her ses Ida, Clara og Rosa på scanningsbilledet.

I dag er de enæggede trillingepiger, Ida, Clara og Rosa fire måneder gamle, og Anna og Mads Sørensen har bogstavelig talt hænderne fulde i hjemmet i Hjørring.

- Det er simpelthen så kaotisk, når man går derhjemme. Jeg er alene i hverdagen, for Mads går jo på arbejde. Du har kun to hænder, men du har tre børn, forklarer 28-årige Anna Sørensen i ‘Go’ aften LIVE’.

Parret efterlyser derfor nu bedre hjælp til forældre, der får trillinger.

- Vi kunne godt tænke os noget længere tids barsel til faderen, fortæller hun.

Anna og Mads Sørensen blev spurgt, om de ville have fjernet et af fostrene, da de blev bekendt med, at de ventede trillinger.

Mads Sørensen fortsætter:

- Det ville lette hverdagen rigtig meget, hvis man fik lidt hjælp i hjemmet. Jeg kan godt mærke på Anna, når jeg kommer hjem fra arbejde, at det ikke er altid, at hun er i lige godt humør, lyder det.

Samme barselsorlov for trillinger

Som reglerne er i dag, får forældre til tvillinger og trillinger ikke en længere barselsorlov eller flere barselsdagpenge.

Og Anna og Mads Sørensen er ikke de eneste, som har prøvet at få ændret på reglerne.

I november 2019 stillede et andet forældrepar, Maria Nordø Jørstad og Anders Straarup, der selv er forældre til trillinger, et borgerforslag om, at forældre til tvillinger ville få seks måneders ekstra barsel, mens forældre til trillinger skulle have et ekstra år.

Mens Mads Sørensen går på arbejde i hverdagen, er Anna Sørensen alene hjemme med deres trillingepiger.

Flerbørnsfødsler i Danmark

I Danmark bliver der årligt født cirka 1000 tvillingepar og omtrent otte sæt trillinger. I 1995 var antallet af trillingefødsler til sammenligning 39.

Kilde: Danmarks statistik

Forslaget var inspireret af Norge og Sverige, hvor forældre til trillinger har ret til henholdsvis to år og et år og ti måneders barsel.

I hjemmet i Hjørring ville Mads Sørensen ønske, at reglerne var som i vores nabolande, så han kunne være en større del af barslen, men det kan ikke lade sig gøre:

- Så tager jeg bare Annas barsel, og så skal vi have trillingerne hurtigere videre i institution, og det er vi ikke så interesserede i, forklarer han.

Har spurgt kommunen om hjælp

Den hjælp, man som nybagte forældre kan få tildelt, varierer fra kommune til kommune.

Ifølge Anna og Mads Sørensen kan man i Hjørring Kommune, hvor de bor, ikke få tildelt hjælp til pasning eller rengøring.

I Nordjyske har Anna Sørensen derfor efterlyst hjælp enten i form af tilskud til at passe børn derhjemme, rabat på institutionsregningen, som for familien kommer til at lyde på 7500 kroner om måneden, eller til støvsugning og tøjvask.

"Når de ikke får deres vilje, så bliver de hidsige, og det har de nok lidt fra mig", forklarer Anna Sørensen om sine døtre.

Mai-Britt Beith (S), der er formand for Hjørring Kommunes børne-, fritids- og undervisningsudvalg har til Nordjyske udtalt:

- Med hensyn til tilskud til pasning af egne børn, så er det noget, vi har diskuteret i byrådet flere gange. Men den generelle holdning er, at folk ikke skal have penge for at passe deres egne børn. Det er også min holdning. Mit perspektiv er, at vi skal have folk ud på arbejdsmarkedet igen, når de har fået børn, som vi så har nogle gode institutioner til i kommunen, siger Mai-Britt Beith.

Det hele værd

Selvom det kan mærkes på både nattesøvnen og pengepungen, at der er kommet tre børn på en gang, er Mads og Anna Sørensen taknemmelige for deres piger:

- Der er masser af gode øjeblikke, hvor man tænker, at det er det hele værd, og det er det jo også. Selvfølgelig er det det, forklarer Mads Sørensen.

Selvom Anna og Mads Sørensen sommetider får byttet om på deres piger, så har de en måde at se forskel på: "Ida, hun er tyk. Clara er lidt bleg, og så er der Rosa tilbage", forklarer Anna Sørenen.

Han erkender dog også, at de ind imellem får byttet om på deres trillingepiger:

- Vi har da troet, at vi gav én mad, og så var det i virkeligheden en anden. Flere gange, faktisk.