GO'

Plejehjem åbner igen for 14-årig besøgsven: - Jeg kan mærke, at de bliver glade

14-årige Valdemar håber, at samværet med de ældre på sigt også kan give ham erfaring i at arbejde med mennesker.

Glæden var stor, da 14-årige Valdemar Stein endelig kunne vende tilbage til plejehjemmet i Brædstrup, hvor han er besøgsven.

Valdemar Stein har været besøgsven på Dronning Ingrids Hjem i Brædstrup i halvandet år, men coronapandemien har gjort det svært for ham at besøge sine venner, som han kalder dem, på plejehjemmet.

Valdemar Stein var med på en online forbindelse, da han var med i 'Go' morgen Danmark' tirsdag.

Da plejehjemmet lukkede ned for besøgende, kunne Valdemar Stein og de andre unge ikke længere komme på besøg, og spørger man, om han har savnet de ældre, er svaret klart:

- Det har jeg, lyder det.

- Det er superfedt at komme tilbage og se dem igen. Det er helt vildt fedt, siger han i 'Go’ morgen Danmark'.

Nu er beboerne vaccineret, men under nedlukningen har de fyldt meget hos Valdemar Stein.

- Jeg har været bekymret for, hvad der kunne ske, men der er heldigvis ikke sket noget, så det er godt, fortæller han.

Det startede med et opslag på Facebook

Valdemar Stein er det, de på plejehjemmet i Brædstrup kalder 'spirer'.

Jeg synes, at jeg kan mærke, at de bliver glade, når jeg kommer

Valdemar Stein, skolelev og besøgsven

Ordningen, hvor unge som ham kommer to timer to gange om ugen på Horsens Kommunes plejehjem, har eksisteret siden 2018, skriver TV 2 SYD.

For Valdemar startede det med, at han mor loggede på Facebook og så, at plejehjemmet søgte besøgsvenner.

- Så sagde hun: "Det her skal du da søge ind til", og så tænkte jeg, at det var en rigtig god idé. Så sendte jeg en ansøgning ind, og så fik jeg jobbet, lyder det.

Og for Valdemar Stein er det et job, som giver mening.

- Det er ikke ligesom de her normale job, som man kan få i min alder, hvor man skal vaske op eller sådan noget, og så tænkte jeg, at det lød meget mere spændende at få nogle menneskelige oplevelser, forklarer han.

På plejehjemmet spiller han spil, går ture og snakker med de ældre.

"Det er de højdepunkter, der er"

Ældre Sagen har under coronapandemien kæmpet for, at netop besøgsvenner har kunnet få status som "nære pårørende" for beboere, som ikke har familie eller venner, der kommer på besøg.

På alle plejehjem har hver beboer siden i sommer kunne udpege én nær pårørende, som til enhver tid måtte komme på besøg under nedlukningen. Også selvom der var besøgsforbud, lyder det fra seniorkonsulent med ansvar for plejeområdet i Ældre Sagen, Nina Bruun.

- Det er et grundlæggende menneskeligt behov at få besøg og være sammen med andre. For langt de fleste ældre betyder det alt at få besøg. Det er et af de vigtigste højdepunkter, der er, lyder det.

Ældre Sagen har modtaget hundredvis af beskeder fra pårørende, som enten fortæller, at deres familiemedlem lider af sorg, savn og depression, og at deres familiemedlemmer med demens har haft svært ved at forstå, hvorfor de pludselig ikke fik besøg længere.

For dem, der ikke har fået de besøg, de plejer at få, under nedlukningen, har det haft store konsekvenser, forklarer Nina Bruun.

Derfor understreger hun, at besøgsvenner er vigtige for mange plejehjemsbeboere:

- Uagtet hvor gode intentionerne er, er tiden knap for plejepersonalet. Der er ikke meget tid tilbage til at drikke en kop kaffe. Sådan nogle som Valdemar har tid og kommer bare for at være sammen. Det har kæmpe betydning, forklarer hun.

Erfaring med mennesker

Når Valdemar Stein kommer på plejehjemmet, kan han mærke, at det gør en forskel for de ældre, og at de får et smil på læben, når han og de andre unge kommer på besøg.

- Jeg synes, jeg kan mærke, at de bliver glade, når jeg kommer, fortæller han.

Jeg får en masse gode oplevelser

Valdemar Stein, skolelev og besøgsven

Han er glad for at have et fritidsjob, som giver mening for andre, men han håber også, at han kan få noget erfaring, som han kan bruge senere i sit liv.

- Jeg får en masse erfaring, hvis jeg skal arbejde med mennesker som voksen, og jeg får en masse gode oplevelser, slutter han.

Se interviewet med Valdemar Stein i 'Go' morgen Danmark' på TV 2 PLAY