Livsstil

Derfor modtager du beskedanmodninger fra fremmede på Instagram

Hver dag bliver der oprettet tusindvis af falske Instagram-profiler, som sender beskedanmodninger ud i cyberspace, siger ekspert.

Får du beskeder fra fremmede på Instagram? Du er ikke den eneste.

Flere har den seneste tid oplevet at få beskedanmodninger, der virker temmelig mistænkelige. De er oftest sendt fra en profil uden følgere og med et profilbillede af en ung kvinde.

Men hvorfor sender de beskeder til dig? Hvad sker der, hvis du læser dem? Og kan du undgå at modtage flere?

1. Hvorfor får jeg beskeder fra profiler, jeg ikke kender?

Hver dag bliver der oprettet tusindvis af falske Instagram-profiler, som sender beskedanmodninger ud i cyberspace.

Det kan være ret tilfældigt, hvorfor de netop sender beskeder til dig. Dem, der står bag, arbejder nemlig ud fra princippet "jo flere, desto bedre".

- Jo flere, de forsøger at sende beskeder til, desto større sandsynlighed er der for, at nogle falder i fælden og klikker, siger Peter Kruse, der er cybersikkerhedsekspert og medstifter af it-sikkerhedsvirksomheden CSIS.

2. Hvad sker der, hvis jeg læser beskeden?

Du kan roligt læse beskeden, men undgå at klikke på linket, der ofte er sendt med.

Hvis du klikker på linket, vil du nemlig ofte blive tilbudt porno mod betaling, og på den måde forsøger bagmændene at lokke dine kontooplysninger ud af dig.

Og har du først klikket på et link, er der større sandsynlighed for, at du begynder at modtage flere beskedanmodninger.

Afstemning

Har du modtaget beskeder fra fremmede profiler på Instagram?

- Selv hvis du klikker på linket uden at indtaste kontooplysninger, kan bagmændene stadig indhente oplysninger fra dig i form af cookies. Dermed risikerer du at blive spammet med reklamer og lignende, siger Peter Kruse.

3. Hvem står bag?

Det er ofte lyssky firmaer i Rusland, Afrika og Sydøstasien, der står bag beskedanmodningerne.

Firmaerne hyrer nogle, der sidder derhjemme til at lave de såkaldte 'bots', en computerprogrammeret profil, der sender beskederne.

- 'Botsene' bliver autogenereret, og efterfølgende er der nogle andre, der bruger dem til at komme i kontakt med dig og mig og på den måde tjene penge, forklarer Peter Kruse.

4. Hvordan kan jeg undgå at modtage dem?

Der findes ikke nogen metode til at undgå at modtage suspekte beskeder, men du kan minimere antallet ved at gøre din profil mere privat.

- Du kan ændre på indstillingerne og gøre din profil mindre synlig for offentligheden. Hvis du poster offentligt, er der større sandsynlighed for, at 'botsene' finder dig og dermed sender dig spam, siger Peter Kruse.

5. Hvordan spotter jeg en "farlig" beskedanmodning?

Mange er heldigvis nemme at spotte, siger Peter Kruse.

- De er sendt fra profiler, der fremstår ret anonyme. Du vil ikke kunne se så mange oplysninger om "personen", og selvom der måske er et profilbillede, vil du typisk kunne se, at det tilhører en anden, ved at lave en omvendt billedsøgning på Google.

6. Findes der andre eksempler på snyd på sociale medier?

Tidligere har der været eksempler på, at 'botsene' sender følgeanmodninger og liker dine billeder på Instagram. Alt sammen i et forsøg på at lokke oplysninger ud af dig eller sælge dig ting.

- Tidligere så vi spam-mails, men i takt med at den forretning er blevet dårligere, er snyderiet rykket over på de sociale medier, siger Peter Kruse.

Han opfordrer desuden til, at man "tænker sig om" og ikke klikker på ting, man ikke kender.

TV 2 har kontaktet Instagram, der i en mail skriver, at de konstant arbejder på at bekæmpe spamkampagner og andre former for misbrug på deres platforme. De skriver også, at de "fjerner millioner af falske profiler hver dag". Derudover opfordrer de til, at deres brugere anmelder mistænkeligt indhold.