Foran kameraet fandt David Owe styrken til at sige det højt, der har påvirket ham i årevis
Da alle pludseligt kendte hans navn, lærte David Owe, at nogen ikke kunne lide ham. Og andres meninger påvirker ham stadig – også mere end folk tror.
David Owe var hverken modløs eller ked af det.
Men den flig af varme, han mærkede fra en lille, antændt sprittablet, gav hans stressede krop mulighed for at slappe af i et kort øjeblik.
Det fik en tåre til at trille ned ad hans medtagede kind. For aldrig har den 43-årige skuespiller været så udpint, så udmagret og så kold, som han var på femtedagen i 'Korpset'.
Denne formiddag havde stået på 40 minutters svømmetræning i vand på 12 grader, og efter det ventede flere timers øvelser i en våd soldateruniform.
Derfor føltes det som himmerige pludseligt at kunne varme sig fra en lillebitte flamme under regnslaget.
David Owe var så taknemmelig, at han mærkede følelserne presse sig på, men han nåede kort at overveje, om han skulle give slip eller "stramme sækken og lukke i".
For han var bevidst om, at han var på vej til at give tv-holdet godt materiale at klippe af.
Selv en voksen mand kan blive ramt
I mange år har David Owe taget tilløb til at stille op i et tv-program som 'Korpset' og fortælle mere af sin historie, end han længe har gjort.
Men det er ikke sket uden bekymring – eller tvivl på om han turde.
I denne uges afsnit fortæller han nemlig om den bagside, der fulgte med, da opmærksomheden omkring ham eksploderede, efter han i 2005 vandt 'Vild med dans'.
De få minutters taletid, som er endt i 'Korpset', fyldte kun en meget lille del af et næsten to timer langt interview med tv-holdet.
- Og de minutter er dem, der bliver brugt. Men det er også godt nok, siger David Owe.
- Det var jeg bevidst om. Jeg åbnede op, fordi jeg gerne vil tage den her snak.
I kølvandet på den aktuelle debat om tonen på sociale medier synes David Owe nemlig, det er nødvendigt og relevant at sige, at selv en voksen – og på ydersiden stærk, robust og relativt succesfuld mand som ham – også bliver påvirket af, at nogen synes, han er en idiot.
Faktisk i større grad end folk tror. Og lysten til at dele det budskab kommer ikke ud af ingenting.
Som 28-årig blev David Owe spyttet i hovedet, skubbet til og råbt ad på gaden. Folk skrev på hans bil og smed poser med hundelorte i hans tagrende.
Og skuespilleren blev ked af, at han ikke bare kunne være ligeglad. At det rent faktisk ændrede ham og hans måde at være i verden på.
Denne historie handler om, hvordan han nu er nået dertil, hvor han tør stille sig frem igen – og tilmed lade facaden falde foran hele Danmark.
Før 'Vild med dans' vidste David Owe ikke, hvad det ville sige at være kendt. Og han havde aldrig mærket noget til den side af sig selv, han taler om i 'Korpset'.
Nemlig at han har en tendens til at være særligt opmærksom på og bekymret for, hvad andre mener om ham.
Dengang i begyndelsen af 00’erne var han nyuddannet skuespiller og landede som noget af det første i karrieren en rolle i DR-serien 'Ørnen'.
Når folk så ham på gaden, kunne de måske godt huske, at de havde set ham i et eller andet program i fjernsynet.
Men det egentlige skift kom først, da alle fra den ene dag til den anden begyndte at hviske, når de så ham. Fordi nu vidste de, hvad han hed. At dét der, det var David Owe.
Sådan blev det under 'Vild med dans' i 2005.
Han husker det selv som om, hans øjne skinnede, da han var med. Så sjovt syntes han, det var.
- Jeg var glad, ironisk og relativt naiv. Jeg kunne finde på at sige alt muligt, som trak overskrifter, siger David Owe.
For eksempel kunne han for rullende kamera joke med, hvordan han ville savne at gå i g-streng, når han ikke længere skulle have dansetøj på.
Dagen efter stod det på forsiden af Ekstra Bladet, og egentligt generede den overskrift ham ikke synderligt meget. Men det ændrede noget.
- Lige pludseligt blev det sådan, at jeg skulle veje mine ord og passe på, fordi hvis jeg sagde et eller andet, så kunne det give bagslag, siger han.
Rigtigt mange syntes, David Owe var en alletiders og flot fyr. Men det gik også op for ham, at der var nogle, der virkeligt ikke kunne lide ham. Selvom de ikke engang kendte ham. Og stemningen omkring ham kunne vendes af ingenting.
Hvis David Owe takkede pænt nej til en øl fra fremmede i byen, var han pludseligt "et arrogant svin". Prøvede han at sige bare en lille smule til det, kunne det udvikle sig til fysisk håndgemæng. Det kom også tæt på hans privatliv.
- Da der var nogen, der skrev på vores bil, og der blev kastet hundelorteposer op i vores tagrende, blev jeg virkeligt ked af det, siger han.
- Det er ubehageligt, når nogen skriver noget på nettet, og du begynder at blive lidt bekymret for, om folk vil dig det ondt. Men hvis der så er nogen, der rent faktisk vil dig det ondt, så bliver det utrygt. Det ønsker jeg ikke for nogen unge mennesker, siger han.
Oplevelserne betød, at David Owe faktisk begyndte at tro, at de fleste syntes, han var en idiot. Og det fik betydning for de næste mange år af hans liv.
Altid havde han ellers været en meget ekstrovert person. Men det var som om, David Owe begyndte at overvåge sig selv udefra, da han mærkede omverdenens øjne på sig.
Og han kunne se, hvordan han ændrede sig.
- Fra at være en, der gik ind i et rum og var sprudlende og tilførte energi, blev jeg mere sådan en, der sad i hjørnet, siger han.
- For når man går ind i et rum og tænker: "Der er i hvert fald et par stykker her, der ikke kan lide mig", så gør man ikke så meget væsen af sig, som man normalt ville have gjort.
David Owe følte sig på en eller anden måde også dårligere til sit arbejde og oplevede derudover, at han generelt havde mindre at sige i diskussioner.
Det var meget ulig ham, men han begyndte at trække sig. Både fra diskussionerne og fra det psykologistudie, han var begyndt på året inden 'Vild med dans'.
David Owe havde ellers altid drømt om også at få en akademisk uddannelse. Men opmærksomheden omkring ham gjorde, at han først blev selvstuderende, inden han valgte at tage en lang pause.
Og uden at det var en udtalt plan, startede han nærmest også forfra som skuespiller.
Først på det teater han i 2008 byggede op med sin kone, Marie Askehave. Herefter fulgte en årrække med roller i tyske tv-serier. Han forsvandt nærmest fra den danske offentlighed.
Og skuespilleren lægger ikke skjul på, at det var valg, han tog for at komme væk fra søgelyset.
- Det var noget, jeg følte, jeg var nødt til, siger han.
Men der er sket meget med den David Owe, der nu har valgt at stille sig frem på nationalt tv igen – godt nok med et nummer otte på armen, men ellers helt som sig selv.
Da han fik tilbuddet om at deltage i 'Korpset', krævede det betænkningstid. For David Owe er det nemlig noget mere sårbart at stille sig frem med sit eget navn frem for som skuespiller i en rolle.
- Der har man altså røven i klaskehøjde på en anden måde, og derfor har jeg været i tvivl, om jeg turde, siger han.
Normalt siger han nej, fordi han ikke synes, det er pengene og oplevelsen værd at blive kaldt alverdens ting på de sociale medier.
- Så det har en større konsekvens, end man tror, siger han og peger på, at den hårde medfart, man risikerer at få, formentligt afholder mange fra at stå frem.
Men da David Owe havde set alle tidligere sæsoner af 'Korpset' og haft en lang snak med sin agent, besluttede han sig alligevel for at sige ja og gå ærligt ind i det. For han tænkte, at dét der ville han gerne.
Samtidigt havde han en fornemmelse af, at han kunne klare sig godt. Og selv hvis han blev presset helt ud til kanten, aftalte skuespilleren med sig selv, at han ville prøve at blive i sin "ærlige kerne".
Det var også derfor, han rent faktisk valgte at give efter for sine følelser og græde for rullende kamera, den dag han blev rørt over at få varmen.
Synet af den berørte skuespiller fik instruktørerne til at konstatere, at "der var revner i hele fundamentet", og at han var "nede og se sig selv i øjnene".
Selv siger David Owe, at han på det tidspunkt var så presset, at der ikke var nogen facade.
- Der var direkte adgang til mine følelser. Jeg kunne godt have lukket den i, hvis jeg virkelig ville. Men jeg stoppede ikke mig selv, siger han.
I stedet tog skuespilleren et valg om at stole nok på produktionen, på medmenneskeligheden derude og sin egen styrke til, at han bagefter også ville synes, at det var okay at have åbnet op.
Og sådan har han det nu, flere måneder efter optagelserne.
Når han selv ser programmerne i fjernsynet, er det med tårer i øjnene. Fordi han genoplever de mange dage, han var i instruktørernes vold, og kan mærke, hvor fysisk og psykisk hårdt det var.
Sådan har han aldrig haft det med noget før. At han kan blive rørt på den måde.
Men er der noget, David Owe er stolt af, så er det, at han har turdet at vise en sårbar side af sig selv undervejs i 'Korpset'.
Og han har lært, at det ikke er farligt at bryde grænserne for sin egen fysiske formåen – og dem der ligger i at lade facaden falde foran hele Danmark.
Men det sidste er noget, han har taget tilløb til meget længere tid, end de dage han var med i 'Korpset'.
Siden 2017 har David Owe nemlig arbejdet som psykolog sideløbende med skuespillerkarrieren.
For otte år efter han valgte at holde pause fra studiet, blev han indskrevet på Københavns Universitet igen og gennemførte sin bachelor- og kandidatuddannelse.
Og når han har siddet over for sine klienter i terapeutiske samtaler, har han mærket, at det har gjort en forskel, at han kunne relatere til nogle af deres udfordringer. For at give dem et perspektiv og lade dem vide, at de ikke stod alene.
- Det har givet mig en følelse af, at det kunne hjælpe andre at høre om mine oplevelser. Og det har gjort, at jeg ikke behøvede at spille supermand, siger han.
- Det er også derfor, mit ærinde med at fortælle det her er at hjælpe folk til at turde være ærlige omkring, at de bliver kede af det, siger han.
For David Owe oplever nu selv, at andre møder ham med mere forståelse og har mindre lyst til at svine ham til, når han siger: "Jeg bliver faktisk ked af det der". Frem for dengang, han var hård og verfede det, der gjorde ondt, væk med et: "Hold kæft din idiot".
Men selvom han er kommet langt, betyder andres meninger stadig noget. Og David Owe bruger ordet “desværre”, når han taler om det.
Højere forventninger til verden
Når skuespilleren går på gaden i øjeblikket, råber folk ikke grimme ting efter ham. Det er faktisk lang tid siden, nogen har gjort det.
I stedet råber de nu: "Godt gået i 'Korpset'!". Og det samme gælder på hans Instagram, hvor han får mange positive tilkendegivelser.
Det er han virkeligt glad for. Men det er ikke entydigt godt.
- Andres meninger betyder stadig enormt meget for mig, desværre, selvom jeg ville ønske, de ikke gjorde, siger han.
David Owe er dog glad for, at han er blevet bedre til at håndtere bagsiden af at være et kendt ansigt. Og at der er sket en naturlig udvikling, siden han var 28.
For han er ikke længere én, hvis succes provokerer andre unge, frembrusende fyre. Faktisk ved mange unge slet ikke, hvem han er.
Derfor bliver han heller ikke udsat for de samme ting, som da han var yngre. Og han føler sig mere robust og er samtidigt også blevet bedre til at navigere i eksponeringen.
- Det at være et kendt menneske er en uddannelse i sig selv, som jeg er glad for at have nu. Og det har en enorm værdi, fordi jeg begynder at gennemskue mekanismerne, siger han.
Nu ved han, hvordan han afvæbner en situation, hvor nogen behandler ham anderledes, fordi de har set ham i fjernsynet. Han ved også, hvordan han gør et møde ligeværdigt. Og han tør igen gå ind i et rum uden at have kurs mod hjørnet.
For skuespilleren har med egne ord fået "en del mere båndbredde", selvom hårde beskeder på nettet stadig rammer ham – og han stadigt undgår at gå ind i nogle debatter, fordi der ikke skal meget til at gøre ham usikker.
Men den vigtigste forandring er, at David Owe i dag møder verden med højere forventninger, end han gjorde for 10 år siden. Han tror mere på, at andre kan lide ham.
Og han tror også, at det kan hjælpe ham at være endnu mere åben om det, han selv kæmper og har kæmpet med.
For faktisk har hans ærlighed i 'Korpset' gjort et større indtryk på dem, der kender ham, end det faktum, at han kan løbe op ad en bakke med en tung sten på skulderen.
"Det vidste vi jo godt, du kunne," siger de til ham.
Men at selv nogle af hans venner tænker: "Hold da op, der var han ærlig", når de hører ham sætte ord på sin historie på skærmen. Dét er noget, David Owe ser som et vidnesbyrd om, at han har flyttet sig i en positiv retning.
Og som han håber, andre kan blive inspireret af.
Se 'Korpset' mandag klokken 20 på TV 2 eller TV 2 PLAY.