Sarah Bro.
Korpset

Hun stoppede brat som sportsstjerne – den nye drøm har været svær at sige højt

Sarah Bro er 25 år, men føler sig nogle gange som en pensionist. Efter 14 års sportskarriere sagde hun pludselig stop. I dag har hun fået en ny drøm.

Sarah Bro havde kæmpet sig frem og tilbage i svømmebassinet længe, da hun for cirka 25. gang kiggede op på det store ur, der hang ved poolen.

45 minutter var der gået. Det føltes længere.

Solen skinnede og mindede hende om, hvor meget hun hellere ville være ude og nyde vejret og livet, frem for at piske sig selv rundt i vandet.

I et halvt år havde hun ligget i svømmebassinet i Los Angeles og gloet op på uret hver eneste dag og talt minutterne. Ventet på, at træningen var overstået.

Men i dag havde hun stirret på uret for sidste gang.

- Hvorfor gør jeg overhovedet der her? spurgte hun sig selv.

Hun sagde til sin træner, at hun havde mavepine og var nødt til at gå op. Det var selvfølgelig en løgn, men heller ikke langt fra sandheden – de seneste to år havde hun nemlig haft mavepine mere eller mindre hver dag.

Hun gik op af vandet, klædte om og tog sin taske, gik hjem – og kom aldrig mere tilbage.

14 års svømmekarriere blev lagt på hylden den dag.

Nu skulle Sarah Bro ud og gøre alt det, som hun aldrig havde tilladt sig selv.

Det blev en vild og sjov tid, men pludseligt blev hun indhentet af det, som hun ellers havde prøvet at flygte fra.

En lille pige med store drømme

I de seneste uger har danskerne kunnet følge svømmeren Sarah Bro i tv-programmet ’Korpset’. Her er hun sammen med 11 andre blevet udsat for alt fra tåregas, tunge løft til torturøvelser og lange, iskolde svømmeture.

Svømmeturene var dog ikke den største udfordring for Sarah Bro, der har tilbragt en stor del af sine vågne timer i vandet, siden hun var bare ti år gammel.

Her begyndte hun til svømning i Gentofte Svømmeklub og fik hurtigt smag for det. Hun havde talent og elskede både vandet og den stemning, der var på svømmeholdet.

Hendes trænere var hurtige til at spotte, at det var Sarah Bros positivitet og glæde for sporten, der kunne bringe hende langt.

Selvom hun var bare ti år, tillod Sarah Bro sig at drømme stort.

Hun ville til OL, men den drøm krævede hårdt arbejde.

Et samlebåndsliv og store præstationer

Sarah Bro fokuseret alt på svømningen, og i 2012 deltog hun i sit første mesterskab.

Samme år begyndte hun på Det Nationale Træningscenter. Her blev den 16-årige pige præsenteret for en arbejdsuge, der ville kunne tage pusten fra de fleste. ”Samlebåndsuger”, som Sarah Bro selv kalder det.

De bestod af ti gange svømmetræning med en enkel fridag om søndagen. Dagen i bassinet begyndte klokken 07.30. Midt på dagen skulle der styrketrænes, efter det svømmede hun igen, og klokken 19 kom hun hjem for at spise og gå tidligt i seng.

Men Sarah Bro elskede livet som professionel. Hun begyndte også at hive medaljer hjem, og i 2016 blev hendes største drøm til virkelighed.

Havregryn med Serena Williams

Det lykkedes Sarah Bro at kvalificere sig til 4x100 meter fri for damer til sommer-OL i Rio de Janeiro i Brasilien. Den dengang 20-årige svømmer blev pludseligt landskendt, da alle danskeres øjne traditionen tro hvilede på de danske atleter den sommer.

Rent svømmemæssigt blev det ikke en stor succes, da hun og holdet røg ud allerede første dag efter en ”middelmådig” præstation.

Alligevel var det en uforglemmelig oplevelse, der især blev forstærket af alt det, der skete uden for svømmestadionet.

Det var en stor oplevelse at være i den summende OL-by omgivet af sportsstjerner og spise havregryn fra den samme buffet, som hendes store idol, Serena Williams, pludselig stod ved.

Som bare 20-årig havde Sarah opnået sit mål og sin drøm. Men hun havde glemt noget helt essentielt: At sætte sig et nyt mål og få en ny drøm.

Da Sarah Bro kom tilbage til Danmark, sad hun tilbage med et stort spørgsmål:

- Hvad så nu?

Den store OL-rus havde lagt sig.

- Og jeg var stadigvæk bare Sarah, siger hun.

Hun kæmpede med at finde sit nye mål – den næste store drøm. Året efter deltog hun i VM med sin søster, men selvom også det var en stor oplevelse, var der noget, der ikke helt var, som det skulle være.

Sarah Bro havde mistet passionen for svømningen.

- Glæden føltes som sand i mine hænder, der stille og roligt flød ud mellem fingrene på mig, fortæller hun.

Hun havde svært ved at finde ud af, hvordan hun skulle komme videre – motivationen manglede. Samtidigt kunne hun mærke, at hun var blevet ældre og stillede flere spørgsmål til den hårde træning.

En ting, hun ofte kunne høre fra trænerne, når hun var udmattet, var: ”Din krop er ikke træt endnu”.

Normalt ville hun bide det i sig og klø på, men noget var begyndt at ændre sig.

- Jeg tænkte: "Det er mig, der er i min krop, så det ved jeg bedst selv", siger hun.

Det blev en daglig kamp at komme ned i vandet, og Sarah Bro begyndte at få mavepine og havde nemt til tårer.

Den positive Sarah var ved at forsvinde. Hun følte sig tom indeni og begyndte at få destruktive tanker.

Hvem var hun egentlig? Hvad kunne hun? Hvad ville hun? Hvilke kvaliteter havde hun? Kunne hun overhovedet andet end at svømme og turde hun stoppe?

I 2019 besluttede hun sig for at tage et træningsophold i Los Angeles.

Her håbede hun, at hun kunne genfinde passionen ved svømningen, men i dag ved hun, at der nok nærmere var tale om et flugtforsøg, der var med til at udskyde den svære beslutning.

Boostet selvtillid

Det var sjovt og anderledes at få svømmetræning i Los Angeles, men Sarah Bro kæmpede stadig med at finde motivationen. Til gengæld fandt hun glæden i noget andet helt uden for svømmebassinet, en kæreste og nye venner, der på ”bedste amerikanske” vis boostede hendes selvtillid.

I Danmark havde svømningen været en stor del af hendes identitet og et fast spørgsmål fra familie, venner og bekendte var: ”Hvordan går det med svømningen?”.

På den anden side af Atlanten så folk andre kvaliteter i hende.

”Du kan så mange ting – du skal bare finde ud af, hvad der gør dig lykkelig”, fik hun at vide.

Alligevel var hun ikke helt klar til at slippe svømningen endnu, og hun fortsatte sin træning. Indtil der en dag dumpede et jobtilbud ind ad døren.

Det var et tilbud om at blive vært hos tv-giganten Discovery ved OL i Tokyo 2020.

Sarah Bro havde sine forældre på besøg, da jobmuligheden kom, og for første gang fortalte hun dem, at hun faktisk slet ikke var glad for at svømme længere.

I dag bliver hun helt rørt, når hun tænker på, hvordan hendes forældre bakkede hende op og fortalte, at de udmærket godt kunne se, at deres datter ikke var glad.

Sarah Bro troede, at hun kunne klare begge dele – værtsjobbet og jobbet som elitesportsudøver. Men de nye venner og livet uden for svømmehallen trak mere og mere i hende, og når hun lå i vandet, talte hun minutterne til, at hun kunne komme op igen.

Sidste dag i vandet

Det var her, at hun en februardag i 2020 tog beslutningen om at stoppe og forlod svømmehallen under påskud af en mavepine og aldrig kom tilbage igen.

Faktisk har hun ikke været i vandet for at svømme siden. Kun badet i varmt vand med drinks i hånden.

- Jeg har bare ikke haft lyst til at svømme igen, siger hun.

Efter 14 år med samlebåndsuger var Sarah Bro nu fuldstændig fri til at gøre, hvad hun ville. Hun var i Los Angeles – byen, hvor man kan drømme stort og feste vildt. Og hun brugte sin nyvundne frihed til at feste og gøre lige, hvad hun havde lyst til.

Hun gik i byen med vennerne. Drak drinks. Sov længe. Havde tømmermænd. Spiste junkfood. Hun levede det liv, som hun aldrig havde tilladt sig selv i tiden som elitesportsudøver. Hver dag var kalenderen blank, og hun kunne gøre, hvad hun ville.

Det var en sjov og nødvendig periode for hende, husker hun.

- Men det var også en virkeligt destruktiv periode og en ny måde at flygte fra mine følelser på, siger hun.

Men Sarah fik ikke lov til at flygte for evigt. For en dag fik hun et opkald fra sin mor, der gerne ville have sin datter hjem.

En smadret drøm

Festerne og det frie og ubekymrede liv fik pludselig trange kår i marts 2020. Rundt om i verdenen begyndte byer og lande at lukke ned som følge af coronapandemien.

Det var dog ikke noget, som Sarah Bro eller hendes venner i Los Angeles tog særlig stor notits af.

- Vi levede lidt i en boble og en drømmeverden på det tidspunkt og tænkte, at corona var noget, der var i Asien og Europa, siger hun.

Men realiteterne indhentede Sarah Bro, da hendes mor ringede og bad hende komme hjem nu. Kort tid efter ringede Sarah Bros forsikringsselskab til hende og sagde det samme. Hun skulle komme hjem nu, ellers mistede hun al dækning ved sygdom.

Det føltes ret tomt at sidde der. Hvad skal der ske med mig nu?

Sarah Bro

Hun pakkede lidt tøj i en taske og efterlod fire kufferter hos en veninde, som hun regnede med, at hun snart kunne se igen.

Men de fire kufferter står der stadigvæk i dag.

Virkeligheden ramte

Dagen efter opkaldet fra forsikringsselskabet sad Sarah Bro i en flyver på vej hjem til Danmark. Og nu blev det umuligt at undertrykke de følelser, hun havde valgt at fortrænge.

- Det føltes ret tomt at sidde der. Jeg kunne virkeligt mærke, hvordan følelserne bare sneg sig op i mig. Hvad skal der ske med mig nu?

Det gik for alvor op for hende, at livet som svømmer var forbi. Samtidig smuldrede det nye liv som tv-vært ved OL og et andet værtstilbud også mellem hænderne på hende.

Sarah Bro flyttede hjem til sin mor og far, da hendes egen lejlighed var udlejet. OL blev udskudt, og alle hendes andre planer forsvandt med den totale nedlukning som følge af coronaen.

I flere uger lå hun i fosterstilling hjemme i sin seng hos forældrene og græd og græd.

- Ligesom for mange andre faldt alle mine planer fra hinanden under coronanedlukningen, og jeg var så ulykkelig, siger hun.

- Frihed er også at vide, hvad man skal og hvornår

I nogle uger dyrkede hun, efter eget udsagn, sin ulykke. Hun var hårdt ramt af jetlag – sov om dagen og var vågen og græd om natten. Men langsomt begyndte det at vende.

Hendes mor fik hevet hende med ud på nogle gåture, og da der kom gang i kroppen, kom der også gang i det humør, som Sarah Bro altid er blevet rost for, og som har bragt hende langt.

Og så kom sommeren, og Sarah kunne flytte hjem i sin lejlighed og begynde at se sine gamle venner igen, som hun fandt ud af, at hun havde savnet rigtig meget.

Samtidig begyndte der at dukke nye muligheder op for hende.

Hun sagde ja til at deltage i programmerne ’Korpset’ og ’Over Atlanten’, og hun begyndte at lave samarbejdsaftaler med forskellige brands og tøjfirmaer på sine sociale medier.

Selvom hun godt kan savne Los Angeles og drømmer om at kunne hente sine kufferter en dag, fandt hun også ud af, at lykken fandtes hjemme i Danmark – hos hendes venner og familie med job og faste aftaler.

I dag lever hun ikke et samlebåndsliv, men heller ikke det liv, hvor hver dag er en blank side i kalenderen.

En almindelig arbejdsdag starter klokken 08.00 og slutter klokken 16.00. Den består af træning med personlig træning og en række møder, kampagner og nogle gange tv-programmer.

I dag har hun nemlig fundet ud af, hvad frihed er for hende.

- Nogle gange er frihed også at vide, hvad man skal, og hvornår man skal det. For det kan faktisk være lidt stressende ikke at vide det, siger hun.

Usikkerheden er dog ikke helt væk. Og Sarah Bro er stadigvæk i gang med at finde ud af, hvem hun selv er.

Den nye drøm

Folk ser hende stadigvæk som den tidligere OL-svømmer Sarah Bro, og der er stadigvæk dem, der spørger, hvorfor hun stoppede.

- Fordi jeg ikke havde lyst til at svømme mere, siger hun.

Men hun kan se, at folk stadigvæk har svært ved at forstå hendes valg.

- Det er det letteste svar at give og alligevel det sværeste for folk at forstå, siger hun.

Selv ser hun sig som en pensioneret atlet.

- Jeg føler mig lidt som en 25-årig pensionist, der har lagt en lang karriere bag mig og skal skabe et helt nyt liv, siger hun og griner.

Hun føler, at verden ligger foran hende. Det er både fantastisk og angstprovokerende at skulle skabe nye drømme.

Når OL igen bliver afholdt, regner hun med, at hun kommer til at få det værtsjob, hun oprindeligt sagde ja til. Og det er den vej, hun drømmer om at gå.

Det har ikke været helt nemt for hende at sige højt. Slet ikke da hendes selvtillid var på sit laveste. En gang imellem har hun følt, at hun skulle forsvare sin nye drøm over for folk, der undrende har spurgt, hvorfor hun ikke tager sig en universitetsuddannelse i stedet. Men nu hviler hun mere i sig selv og tør sige drømmen højt.

Før var hun elitesvømmeren Sarah Bro.

- Men nu drømmer jeg om en dag at være tv-vært Sarah Bro. Det er drømmen, siger hun.

Du kan se 'Korpset' mandag klokken 20.00 på TV 2 eller allerede nu på TV 2 PLAY.