Livsstil

Sådan gik det, da hypnotisør forsøgte at få 23.000 danskere til at stoppe med at ryge

En af deltagerne mærkede ikke den 'wow'-effekt, som han havde håbet, men alligevel har han ikke røget siden.

Årtusindets største rygestopevent.

Det var temaet i et Facebookopslag, som den psykologiske manipulator Jan Hellesøe skrev i starten af april.

Jan Hellesøe er kendt fra blandt andet DR-programmet 'Fuckr med dn hjrne' (sådan staves programmets titel, red.), hvor han er vært og laver psykologiske forsøg og tankeeksperimenter med forskellige danskere.

Tusinder af rygetrængende danskere meldte sig til eventet, og i lørdags blev det afholdt. Knap 23.000 danskere lod sig hypnotisere, og de havde alle det samme mål; at stoppe med at ryge.

TV 2 var med, da Jan Hellesøe satte det kollektive rygestop i søen.

- Jeg er glad, hvis bare én holder op

Før eventet havde Jan Hellesøe aldrig før prøvet at give rygestopterapi online. Han har ikke længere klienter, men har før hypnotiseret mennesker med henblik på at få dem til at stoppe med at ryge.

- Normalt ville folk komme herhen og sætte sig i en god stol, og så ville vi få en lille snak. Og så ville jeg putte dem i trance, og derfra ligger man med lukkede øjne, og så er det ligesom en dialog. De snakker stadigvæk, så de er ikke fuldstændig væk, når de er i hypnose. Og så finder man ud af årsagen til problemet, fortalte han inden eventet.

Dialog var af gode grunde ikke muligt under onlineeventet, og derfor benyttede Jan Hellesøe sig af andre teknikker.

Blandt andet brugte han et billedligt sprog, som skulle få folk til at indse, hvor "vanvittigt" det rent faktisk er at ryge.

- Hvor mange der rent faktisk holder op med at ryge, har jeg ingen anelse om.

- Jeg håber så meget på, at der er rigtig, rigtig mange, men er der bare én, der holder op, så er jeg glad, sagde han.

Høje forventninger

Klokken 20 lørdag satte Jan Hellesøe sig foran sin computer. I den anden ende sad næsten 23.000 danskere foran deres computer, klar til at lade sig hypnotisere.

Én af dem var Søren Mackeprang Poulsen.

Han har mange gange forgæves forsøgt at stoppe med at ryge, og da hans kæreste taggede ham i Jan Hellesøes Facebook-opslag, besluttede han, at nu skulle det være.

- Jeg er simpelthen så træt af at ryge, så jeg tænkte, at det var en stor mulighed for at komme rygning til livs. Og jeg havde overvejet hypnose, men syntes, det var lidt dyrt, fortæller Søren Mackeprang Poulsen.

Han havde høje forventninger til eventet og Jan Hellesøe og håbede, at det én gang for alle ville fjerne rygetrangen.

- Jeg håbede virkelig, at det var det, som ville hjælpe mig igennem rygestoppet på en måde, som er til at holde ud. Fordi jeg synes ikke, det har været særlig sjovt at forsøge at holde op.

Forestille sig noget ulækkert

Under selve eventet lagde Jan Hellesøe ud med at få deltagerne i trance. Det var dog ikke noget, som Søren Mackeprang Poulsen følte rigtigt ramte, selvom han følte sig afslappet.

- For der var nogle tidspunkter, hvor jeg syntes, det gik lidt for stærkt, siger han og tilføjer, at han godt kunne have tænkt sig at være i samme rum som Jan Hellesøe, fordi det formentlig havde gjort oplevelsen anderledes.

Som en del af den 20 minutter lange hypnose skulle deltagerne udvælge det mest ulækre, de overhovedet kunne forestille sig. Derefter skulle de forestille sig, at de røg det ulækre som en cigaret.

- Og dér nåede jeg ikke at beslutte mig for, hvad det ulækre skulle være, fortæller Søren Mackeprang Poulsen.

Mærkede ikke 'wow-effekt'

Og han er tilsyneladende ikke den eneste, som synes, det gik lidt for stærkt.

På Jan Hellesøes Facebook-side skriver flere, at de havde svært ved at følge med. Der er også flere, som skriver, at de ikke har haft lyst til en cigaret siden.

Netop kommentarerne om tempoet er Jan Hellesøe opmærksom på.

- Jeg har også selv lært noget af det. Jeg skal trække lidt tempo ud af det. Man bliver også lidt stresset over at se, at 23.000 mennesker ser med, sagde han, da han mandag aften gæstede 'Go' Aften LIVE' på TV 2.

Under terapien tror Søren Mackeprang Poulsen, at han faldt i søvn. Han følte sig meget afslappet, da Jan Hellesøe "vækkede" deltagerne.

Afstemning

Hvis du har været på et rygestop, hvordan har du så gjort?

- Jeg havde en fed fornemmelse, da han fik os tilbage. Jeg var rigtig dejligt afslappet, havde det godt og kunne mærke på min vejrtrækning, at det føltes rart.

Han mærkede dog ikke den 'wow-effekt', som han havde håbet på.

- Der gik ikke lang tid, før jeg fik lyst til en cigaret. Efterfølgende skulle jeg snakke i telefon, og der plejer jeg altid at gå ud i køkkenet og tænde en cigaret, fortæller han.

Alligevel synes han ikke, at det har været helt forgæves, for Søren Mackeprang Poulsen har ikke røget siden.

Eventet har hjulpet ham med at træffe beslutningen om at stoppe med at ryge, og det har hjulpet ham med at kunne betragte sig selv som ikkeryger.

Håber, det kan inspirere

Der er dog én ting, det ikke har fjernet: rygetrangen.

- Nu har jeg taget en kold tyrker og render rundt som en løve i et bur. Men jeg er fast besluttet på, at nu skal det være.

Beslutninger som Søren Mackeprang Poulsens er netop det, som Kræftens Bekæmpelse håber, der kan komme ud af et event som Jan Hellesøes.

Niels Them Kjær er projektchef for tobaksforebyggelse hos Kræftens Bekæmpelse, og han fortæller, at hypnose ikke er noget, som de anbefaler til et rygestop, fordi der ikke er nogen dokumentation for, at det virker.

- Men eventet er med til at skabe opmærksomhed omkring rygestop, og det, synes jeg, er positivt, siger han.

Han pointerer, at der var en stor tilslutning til eventet, og at det viser, at der er en stor efterspørgsel efter at blive røgfri.

- Jeg tænker, at det kan inspirere nogen, og det kan være, at nogle af dem, som det ikke lykkes for, måske prøver igen.