Rikke Hørlykke, David Owe og Sophie Fjellvang-Sølling.
Korpset

De gennemførte 'Korpset', men hvornår var de allermest pressede undervejs?

Tre aspiranter gik hele vejen i 'Korpset'. Her kommer du bagom deres oplevelser af de barske døgn.

Tre ud af 12 aspiranter klarede sig gennem de otte døgn i årets sæson af 'Korpset'.

Det var den tidligere håndboldspiller Rikke Hørlykke, skuespilleren David Owe og tidligere skiløber Sophie Fjellvang-Sølling.

Men hvad var det første, de gjorde efter otte døgn i instruktørernes vold? Hvornår var de mest pressede undervejs, og hvad har det givet dem at være med i 'Korpset'?

Rikke Hørlykke: - Det er jeg en lille smule stolt af

Hvad var det første, du gjorde, da du havde gennemført 'Korpset'?

Mine behov var ret simple. Der var planlagt middag og psykologsessions for os, men man var lidt tom indvendig, så jeg havde egentlig bare behov for at ringe hjem til mine unger og min mand for at sige, at jeg var kommet igennem det. Og så skulle jeg bare have et bad, være helt ren og ligge på en seng uden at skulle noget andet end at lukke øjnene. Da jeg så først slappede af, kunne jeg mærke, hvor træt jeg var. Hvis jeg havde kunnet, havde jeg sovet i to dage.

Hvad overraskede dig mest ved dig selv under forløbet?

Jeg er overrasket over, at jeg som 44-årig kvinde kunne klare det, vi blev udsat for. At min krop ikke gik i stykker, og at den ikke på noget tidspunkt var en hindring for mig.

For det var jo en helt vanvittig belastning over tid, og med de samme kilo og tidsramme som mændene. Så at kroppen faktisk holdt og at min psyke også holdt, ikke mindst. Det er jeg faktisk en lille smule stolt af.

Hvornår var du mest presset?

Jeg var presset på højder og i det kolde vand over tid. Hver gang de sagde, at vi skulle hoppe i det kolde vand, tænkte jeg: "Fuck fuck fuck, ikke igen". Hvis jeg kunne vinde tre sekunder mere på land end de andre, så gjorde jeg det. Jeg var helt ude i marginalerne.

Men jeg hang også virkelig med røven i vandskorpen på den sidste ilmarch. På det tidspunkt havde vi nok 50-60 kilometer i benene med rygsæk på, og så skulle vi gå 10 kilometer mere på en halvanden time.

Jeg er blevet bekræftet i, at de værktøjer, jeg har både mentalt og fysisk, virker

Rikke Hørlykke

Jeg formåede at komme i mål 10-20 sekunder før tidsgrænsen. Men undervejs så jeg bare fatamorgana. Jeg troede, jeg var tæt på lastbilen flere gange, og til sidst måtte jeg bare prøve at løbe. For jeg kiggede på uret, og der var kun tre minutter tilbage. Så jeg løb bare for fuld power.

Det føltes som om, det var ret stærkt. Men jeg kunne forestille mig, at det så ret ynkeligt ud. Jeg var virkelig presset i bund og landede bare som en skildpadde på skjoldet, da jeg kom over målstregen.

Har 'Korpset' ændret noget for dig?

Jeg er blevet bekræftet i, at måden jeg lever på til daglig, er rigtig for mig. Jeg tager mange bevidste valg i min hverdag om, hvad jeg vil spise, og hvor meget jeg vil træne. Nogle gange synes folk, jeg er lidt skør og lidt sær, fordi de tænker, at jeg undværer en masse.

Men det gør jeg slet ikke. Så jeg er blevet bekræftet i, at de værktøjer, jeg har både mentalt og fysisk, virker. Og at det er derfor, jeg synes, at alt andet i livet bare er "nemt, nemt, nemt".

Rathsack: Derfor gik Rikke Hørlykke hele vejen

- Aspirant nummer 10 holdt et jævnt, højt niveau. De fysiske kropsøvelser var hun også sindssygt god til, og vi havde ikke nogen problemer med at lade hende bestå, fordi hun var så stærk, siger chefinstruktør i 'Korpset' Thomas Rathsack. 

- Det kan godt være, at der kom nogle bump på vejen på grund af hendes attitude, der engang imellem var lidt konfronterende og havde en flig af negativitet. Men heller ikke mere end en flig.

For når det er sagt, så var hun jo altså så stærk, at hun formåede at løfte sine teamkammerater med frem. Samtidig er hun god til at lave en hurtig plan og gennemføre, lyder det fra instruktøren.

David Owe: - Det var rystende at se mig selv i spejlet

Hvad var det første, du gjorde, da du havde gennemført 'Korpset'?

Vi kom tilbage på det hotel, vi havde boet på, inden det hele gik i gang. Og det var så rystende at se mig selv i spejlet. Jeg tror, jeg havde tabt mig fem kilo. Jeg var helt afpillet.

Noget af det første, jeg gjorde, var at ringe til Søren Vejby, som gik ud af 'Korpset' efter dag syv. Han havde lagt en seddel til mig på værelset, hvor der stod: "Tak buddy, det har været en fed tur".

Vi har gået på teaterskolen sammen, så jeg kender Søren rigtig godt. Og den uge på Bornholm havde vi næsten alle vores nattevagter sammen, og vi talte om alt muligt. Så det var ham, jeg havde mest lyst til at ringe til.

Han vidste ikke, hvem der havde gennemført. Og vi måtte egentlig ikke sige noget til nogen. Men selvfølgelig fortalte jeg ham, at jeg klarede den hele vejen.

Hvornår var du mest presset?

Jeg har set ét sted i løbet af sæsonen, hvor jeg er så presset, at jeg ikke har overskud til at hjælpe andre. Det sker efter en øvelse i afsnit fem, hvor vi skulle lave svømmetræning i 40 minutter i vand på 12 grader.

Her ser jeg mig selv gå forbi Rikke Hørlykke, mens hun prøver at hive fat i min uniform for at få noget at støtte sig til. Og jeg går bare videre. Jeg kan ikke engang huske det. Men der kan jeg bare se, at jeg er så presset, at hvis hun havde spurgt om hjælp, så ville jeg ikke kunne hjælpe hende.

Bagefter overvejede jeg at lave en protestudgang, men jeg er glad for, at jeg ikke gjorde det

David Owe

Men nu kan jeg godt tilgive mig selv. Hvis man ikke kan hjælpe, så kan man bare ikke. Jeg havde selv brug for hjælp. Jeg var så færdig. Hvis jeg blev spurgt, hvad to plus to var, kunne jeg måske godt regne det ud, men jeg ville ikke kunne svare.

Var du på noget tidspunkt tæt på at melde fra?

Jeg havde overvejelserne, da vi var blevet lydtortureret i otte timer. Jeg tænkte, mens jeg gjorde det, at det her ville jeg stå igennem. Men jeg var en lille smule vred på konceptet bagefter. At sætte os i så ydmygende en position i så lang tid var enormt voldsomt.

Bagefter overvejede jeg at lave en protestudgang, men jeg er glad for, at jeg ikke gjorde det. Det ville have været ærgerligt. Jeg kunne ikke have brugt det statement til noget.

Øvelsen havde den effekt, der var tiltænkt – pointen var, at vi skulle føle afmagt og vrede.

Hvad overraskede dig mest ved dig selv under forløbet?

Jeg blev helt oprigtigt overrasket over, at jeg kunne præstere så meget fysisk, også selvom jeg ikke havde fået noget at spise og ret meget søvn.

Jeg har til gengæld også været meget overrasket over, hvor sårbar jeg var over for kulde. Jeg lukkede ned før nogle af de andre, og jeg kunne simpelthen ikke få mit åndedræt under kontrol, hvis vi bare skulle sidde stille eller ligge i vandet. Det var udelukkende min stædighed, der holdt mig fast. Det var ikke overskud.

Har 'Korpset' ændret noget for dig?

Jeg blev fascineret af at se, at de andre kunne modstå kulden. Derfor er jeg også begyndt at vinterbade og arbejde med åndedrætstræning og kuldetilpasning af kroppen. Og det har været en gave.

For hvis du kan være i så stressende et miljø, som koldt vand er, og stadig holde styr på dit åndedræt, så bliver du mere modstandsdygtig over for stress. Det er noget jeg har ledt efter i mit arbejde som psykolog, hvor jeg hjælper mine klienter med at bekæmpe stress.

Det er nemlig sundt at udsætte kroppen for kortvarigt, kontrolleret stress, som koldt vand er. Kroppen lærer, at det ikke er farligt og kan falde til ro igen. Hvis der så for eksempel er en, der råber af dig på arbejdet, så har du lettere ved at håndtere det, og dit nervesystem kommer hurtigere i balance.

Det kommer jeg helt sikkert til at arbejde videre med. Også personligt

Rathsack: Derfor gik David Owe hele vejen

- Han overraskede mig i den grad med sin fysik. Han var jo brølstærk, i virkelig god form og havde stort set overskud hele tiden, rent fysisk. Han var også en god kammerat og havde højt humør, også når det var tungt, siger chefkinstruktør i 'Korpset' Thomas Rathsack.

- Hans svaghed var, at han var lidt forbeholden. Han kunne stoppe op engang imellem og forholdte sig til nogle ting rent moralsk fremfor bare at holde snuden i sporet. Det var hans akilleshæl. Men vi var på intet tidspunkt på nippet til at smide Owe ud. 

Sophie Fjellvang-Sølling: - Der var så meget på spil

Hvad var det første du gjorde, da du havde gennemført 'Korpset'?

Jeg havde det faktisk lidt dårligt lige bagefter, fordi jeg havde spist så meget slik og chokolade på vej hjem i bilen.

Så jeg husker bare, at jeg lagde mig ned på sengen på mit hotelværelse. Og vi kom jo tilbage til en dyne, det var luksusforhold i forhold til det, vi havde boet i. Men jeg havde sådan en tomhedsfornemmelse, fordi jeg havde været sammen med nogen konstant i ni dage. Og pludselig var jeg bare helt alene. Det var surrealistisk. Jeg husker, at jeg tænkte: "Nå, var det bare det?".

Jeg mistede faktisk også mit nummer efter det sidste spring ud fra færgen. Det blev flået af min arm, da jeg ramte vandet. Og jeg havde haft det på gennem tykt og tyndt, så vi cirklede og cirklede rundt for at finde det.

Men det ligger stadig på Bornholm et eller andet sted. I stedet fik jeg et helt nyt og pænt nummer, som ikke havde været med i felten. Og det er bare ikke det samme. Men der er jo ingen, der kan tage oplevelsen fra os. Den har vi for evigt på vores egen mentale harddisk.

Hvornår var du tættest på at sige stop?

Det var jeg aldrig. Men jeg var megapresset under torturøvelsen. Det, synes jeg bare, var virkelig ubehageligt. Og så havde jeg en frygt for ikke at klare den sidste stopprøve på ottende døgn.

Vi skulle gå 10 kilometer på 90 minutter, med en 20 kilo tung rygsæk og vand, og hvis vi ikke nåede det inden for tidsgrænsen, så tog de vores nummer af. Det var ret heavy tur. Der var så meget på spil. Det var sådan lidt: "Okay, det er nu eller aldrig".

Jeg havde set sæson tre, så jeg troede, vi skulle hoppe ud fra en helikopter bagefter, ligesom de gjorde. Derfor havde jeg det bare sådan: "Jeg SKAL hoppe ud fra den helikopter, koste hvad det vil". Og så gjaldt det om at sætte ild under fødderne.

Hvad overraskede dig mest om dig selv under forløbet?

Jeg troede faktisk, at jeg ville blive lidt mere irriteret eller få en lavere tolerancetærskel over for andre, hvis jeg ikke fik noget mad. For jeg er meget glad for mad og spiser alt muligt hele tiden.

Derfor troede jeg, at jeg ville blive en lidt mere sur version af mig selv. Men jeg følte, at jeg langt hen ad vejen holdt mig menneskelig, selvom vi var under umenneskelige forhold.

Hvis man har en positiv holdning til tingene og bringer det i spil, så kan det virkelig bringe én langt

Sophie Fjellvang-Sølling

Og så er jeg meget overrasket over, at mine skader ikke brød ud mere, end de gjorde. Jeg har jo brækket alting alle vegne, så jeg er lidt en lappeløsning. Det kunne godt have endt i en exit, men det gjorde det heldigvis ikke.

Har 'Korpset' ændret noget for dig?

Jeg har fået bekræftet, at hvis man har en positiv holdning til tingene og bringer det i spil, så kan det virkelig bringe én langt. For når ens basale behov ikke er dækket, og ens fysiske kapacitet er maxet fuldstændig ud, kan man hente en energireserve der.

Men den største gave for mig har virkelig været at møde de andre aspiranter. Det har været inspirerende, at de andre deltagere har været så modige, at de lige fra starten har turdet være åbne og ærlige og givet så meget af sig selv. Det skabte et helt unikt sammenhold på meget kort tid. "You get what you give", som man siger.

På tv kunne man ikke se, hvor hårdt det var. Det er kun os, der har været med, der ved det. Så det er dem, der har været med min største personlige bonus.

Rathsack: Derfor gik Sophie Fjellvang-Sølling hele vejen

- Fjellvang er en teflon-kvinde, der - uanset hvad man byder hende - møder modstanden og modgangen med et stort, bredt smil. Og ikke nok med det. Hun har også evnen til at kanalisere den positive attitude ud i sin fysik, siger chefinstruktør i 'Korpset' Thomas Rathsack.

- Hun formåede jo faktisk at demonstrere den helt rigtige attitude og så samtidig bakke det op med handling. For hun er den støbning, der tager en beslutning og så kører hun for 100 kilometer i timen og  eksekverer konsekvent og uden tøven. Jeg synes faktisk, hun var den stærkeste på holdet. 

Se eller genså 'Korpset'-finalen på TV 2 PLAY.