Ungt par med hjerneskader har fundet kærligheden – den største sejr er, at de har fundet hinanden

Peter Bau Lyng Clausen har svært ved at huske flere ting, mens Stine Bau Lyng Clausen bytter om på ord som 'skraldespand' og 'fryser'.

Lægerne troede i første omgang, at det var migræne, der gav Stine Bau Lyng Clausen en voldsom hovedpine, da hun blev indlagt på hospitalet.

Men det skulle vise sig at være langt mere alvorligt.

Stine Bau Lyng Clausen havde nemlig fået en blodprop i hjernen som en bivirkning af de p-piller, hun tog, og det har betydet, at hun i dag må leve med en hjerneskade.

- Undskyld... Min hjerne, lød det i 'Go' morgen Danmark', da hun gik i stå, mens hun forsøgte at sætte ord på sin hjerneskade.

Stine Bau Lyng Clausen, der er tidligere folkeskolelærer, har nemlig ofte svært ved at finde ordene eller bytter om på ord, når hun skal forklare noget.

Det var så slemt, at jeg stort set aldrig kom i bad, fordi det var så svært for mig

Stine Bau Lyng Clausen, førtidspensionist og tidligere folkeskolelærer

Men Stine Bau Lyng Clausen er ikke den eneste i huset i Ølstykke, der har en hjerneskade. Hendes mand, Peter Bau Lyng Clausen, har det også.

Sammen lever de et liv på andre præmisser end de fleste, men det, at de har fundet hinanden gennem foreningen Unge Hjerner, en ungdomsenhed hos Hjerneskadeforeningen, har gjort en stor forskel for dem begge, fortæller de i 'Go' morgen Danmark'.

Badeopskrifter og udenomsforklaringer

Ægteskabet i huset i Ølstykke kan udefra se normalt ud, da man ikke kan se på parret, at de begge har en hjerneskade.

Men hverdagen er bygget op om en stram struktur, som de har fået hjælp til af forskellige fagpersoner – herunder en "badeopskrift" til Stine Bau Lyng Clausen.

- Jeg har fået hjælp til at få mit bad op at køre. Det var så slemt, at jeg stort set aldrig kom i bad, fordi det var så svært for mig. Den hjælper mig til, at jeg ikke får vasket mit hår flere gange, og at jeg faktisk bliver vasket, forklarer hun.

Peter Bau Lyng Clausen har lidt af hjernebetændelse, også kaldet 'Brain on fire', men selvom parret ikke har de helt samme mén, så har de en gengældt forståelse for hinandens udfordringer i hverdagen.

Jeg troede ikke, at jeg kunne finde en, der kunne rumme mig og min hjerneskade

Stine Bau Lyng Clausen, førtidspensionist og tidligere folkeskolelærer

- Det er irriterende, når man møder det samme problem flere gange, og man bliver ved med at lave den samme fejl, så er det nogle gange godt at have en løsning fra en anden person, forklarer Peter Bau Lyng Clausen.

Og når han ikke forstår, hvad Stine Bau Lyng Clausen mener, når hun eksempelvis roder rundt i ord som 'skraldespand' og 'fryser', så har parret en anden metode, nemlig at "forklare uden om", som de kalder det.

- Så må jeg i gang med mine fagter og alle de andre ord, jeg kan komme på, for at finde ordet for emballage: "Den der ting, som kyllingen har ligget i, som du står med i hånden", forklarer hun.

Fejrer de små sejre

Stine og Peter Bau Lyng Clausen har måttet give afkald på mange drømme om fremtiden.

- Jeg havde verdens bedste uddannelse. Jeg er uddannet folkeskolelærer. Jeg havde otte måneder i himlen, og den dag i dag er jeg førtidspensionist, fortæller Stine Bau Lyng Clausen.

For begge har det været og er stadig en hård kamp hver dag at leve med deres hjerneskader.

- Jeg er nok verdens mest stædige, så når jeg sætter mig noget for, så skal jeg nok nå det. Til tider må jeg give op, men så står jeg op igen dagen efter og siger: "Jeg prøvede i går, nu prøver jeg igen", forklarer Stine Bau Lyng Clausen.

En ting er de dog enige om. Den største sejr er, at de har fundet hinanden midt i deres livs hårdeste tid.

- Jeg troede ikke, at jeg kunne finde en, der kunne rumme mig og min hjerneskade, fordi det er svært for andre at håndtere, lyder det fra Stine Bau Lyng Clausen.

Se interviewet med Stine og Peter Bau Lyng Clausen i 'Go' morgen Danmark' på TV 2 PLAY.