De lovløse piger

Natasja havde tit fået bank – men ingen overgik fyren, der tog hende med i mosen

Voldelige forhold føltes engang trygt. Men efter et farligt møde med en fyr besluttede Natasja sig for at ændre radikalt på sit liv.

Det var mørkt, da bilen drejede fra vejen og ned ad den lille grusvej. Natasja nåede kun lige at skimte et skilt med teksten Tinglev Mose. Hun var netop vågnet fra en dyb søvn, som nogle sovepiller havde sendt hende i.

På førersædet sad en fyr, som hun kun havde kendt i kort tid. Han havde virket sød, interesseret og som en fyr, der havde styr på sine ting. En stabil fyr.

Men nu var han alt andet end stabil.

Det virkede til, at han kendte området godt, da han navigerede bilen rundt på de små stier længere og længere ind i mosen.

Kun bilens lygter lyste vejen op, og der var ingen mennesker. Alle alarmklokker ringede hos Natasja. Hun troede, at hun skulle dø.

Kun få meter fra mosevandet parkerede han bilen, steg ud og stillede sig foran bilen. Lygterne lyste på ham, og Natasja kunne se ham gå frem og tilbage.

Han vendte ryggen til hende i noget, der føltes som en evighed, men i virkeligheden måske kun få minutter. Pludselig vendte han sig og kiggede på Natasja.

Han gik rundt om bilen og åbnede passagerdøren ind til hende.

- Det her må du sgu undskylde, Natasja, sagde han.

Det var det sidste, hun huskede, at han sagde, inden han greb fat i kraven på hendes jakke og hev hende ud på jorden. Herefter begyndte han at slå løs på hende med knytnæver og albuer. Han slog hende primært i øjnene og tindingerne.

Natasja var lammet. Hun mærkede ingen tanker. Ingen smerte. Hun følte sig bare tom. Pludselig var der ingenting, der gav mening.

Få det nu overstået i stedet for at 'lege' med mig, tænkte Natasja modløst.

Hun anede ikke, at det bare var starten på det, der skulle ende med at stå på i dagevis.

Farlige forhold

Natasja er en af de tre unge kvinder, som TV 2 PLAY-serien 'De lovløse piger' har fulgt gennem ni måneder. Fælles for dem alle er, at de lever eller har levet et liv på kanten, men de forsøger også at slippe fri fra vold og kriminalitet.

Natasja har været i et par voldelige forhold. De gav hende tryghed og krævede ikke en dyb følelsesmæssig relation. Derfor føltes svigtet og sorgen heller ikke så voldsom, når forholdet endte.

Men forholdene var ikke kun overfladiske, de var også farlige.

Og især mødet med fyren fra mosen var farligt. Meget farligt.

Men hvordan ændrer man livsbane og mønster, når man længe har fundet tryghed i de overfladiske, men voldelige forhold?

Mødet med fyren i mosen var så voldsomt, at det blev et vendepunkt for Natasja.

Morens død var også en lettelse

Natasja er ikke født ind i en traditionel kernefamilie. Hendes mor og far var henholdsvis 18 og 20 år, da hun kom til verden.

Fordi hendes mor i perioder var stofmisbruger og prostitueret, blev det hurtigt hendes far, der var den primære omsorgsperson. Med hjælp fra hans forældre fik hun den stabilitet, som hun havde brug for.

Faren gjorde, hvad han kunne, men måtte i perioder arbejde meget for at betale den gæld, som moren gang på gang satte familien i.

Natasja husker, at hendes mor havde det svært psykisk og derfor ikke altid kunne tage sig af hende.

Men moren havde også perioder, hvor hun kunne være der for Natasja. Her husker Natasja blandt andet, at hun tog hende med ud at ride. Det var moren, der lagde grundstenen til Natasjas interesse for heste.

- Man kan ikke rigtig mangle noget, man aldrig har haft. Men jeg har aldrig bebrejdet min mor noget. Hun endte, hvor hun gjorde, fordi hun selv havde en rigtig skidt barndom med mange svigt, siger Natasja.

Hun oplevede, at hendes mor gjorde, hvad hun kunne for at være så god en mor, og hvad der var muligt i forhold til hendes sygdom og misbrug.

Natasja flyttede hjem til sin far og hans kone, da Natasja gik i 2. klasse. Her boede også hendes to stedsøskende. Her føler Natasja selv, at hun boede i en kernefamilie, og hun fandt en enorm støtte i stedmoren, som fungerede langt bedre som mor for hende end hendes biologiske mor.

Da Natasja var 11 år, blev hendes mor fundet død bag Hovedbanegården i København. Obduktionen viste, at hun var død af en blanding af en overdosis og kulde.

Det efterlod familien i stor sorg, men gav også en vis lettelse. Også hos Natasja. Nu havde moren fået fred fra det hårde liv, hun havde levet. Og Natasja kunne langt om længe være barn ligesom alle de andre.

Nu skulle hun ikke længere gå med den enorme frygt for, hvad der skete med hendes mor, om hun ville aflyse deres næste aftale, eller om hun forsvandt i perioder, som hun plejede.

- Det lyder måske hårdt, men det er lidt ligesom at være pårørende til en kræftsyg person, der bare bliver svagere og svagere og til sidst slet ikke er den person, man kendte, siger Natasja.

Tiltrukket af voldelige fyre

Natasja beskriver sig selv som en meget normal teenager, der havde venner og festede, men egentligt ikke drak så meget.

Hun brugte meget af sin fritid på sine to heste, som stod opstaldet hos hendes farmor.

Hun flyttede allerede hjemmefra som 16-17-årig, og her mødte hun nogle, der var et par år ældre end hende.

Det var her omkring, at hun fik sin første kæreste. Det var også her, at hun fik sine første erfaringer med vold.

Natasja husker, at forholdet til at starte med var rigtig godt:

- Han behandlede mig som en prinsesse, var overdrevet sød og kærlig og god til at få mig til at føle mig som den eneste ene.

Men efter et års tid ændrede det sig. Natasja husker og følte, at han begyndte at nedgøre alt fra hendes udseende til hendes madlavning. Og når han blev sur, var han også voldelig.

Oplever du partnervold?

Oplever du også partnervold? Du kan ringe til Lev Uden Volds hotline og få gratis hjælp og rådgivning døgnet rundt på 1888. Læs mere her.

Hun begyndte stille og roligt at ændre på sig selv, fordi hun blev i tvivl om, om hun egentlig var god nok.

Hun begyndte også at give sig selv skylden for volden og for, at forholdet gik så dårligt.

- Jeg endte med at være så nedbrudt, at jeg ikke troede, at nogen ville have mig, siger Natasja.

Natasja turde ikke forlade fyren, og forholdet endte med at vare i flere år.

Men da hun endelig forlod ham, var hun bange. Bange for at være alene og bange for mørket.

Hun vidste ikke længere, hvem hun var, og hvad hun skulle gøre af sig selv, når han ikke var der til at bestemme.

Det mest naturlige ville måske være at gå en lang bue uden om sådan nogle fyre fremover, men det var lige det modsatte, der skete for Natasja.

Hun fortsatte gang på gang med at falde for de forkerte fyre. For det var det, hun kendte til.

Det resulterede i en række forhold med vold, der var så slemme, at hun blandt andet har været på sygehuset efter at være blevet slået og skubbet ned af en trappe.

Men det mest voldelige bekendtskab var tilbage i starten af 2019.

Natasja havde efter flere år med voldelige kærester endelig fået nok. Og hun var nu fast besluttet på at prøve at finde en anden type.

Derudover gik hun i gang med at uddanne sig som advokatsekretær og var generelt på vej mod at få et mere stabilt liv.

Men så skrev en fyr til hende på Facebook.

Et farligt stævnemøde

Fyren virkede sød og som en fyr, der levede et liv langt fra det kaotiske og kriminelle, som hendes tidligere kærester havde levet.

Natasja havde i et stykke tid gerne villet væk fra den type forhold, der altid endte ud i vold. Og derfor blev hun interesseret i fyren på Facebook.

Han ringede nytårsaften i 2018 og fortalte, at han spontant var på vej til Vestsjælland, hvor hun boede.

Den type ihærdighed var Natasja ikke vant til, og hun syntes, at det var sødt. Ved deres første møde var der ingen tegn på, at det var et farligt bekendtskab, som hun var godt i gang med at indlede.

- Når jeg ser tilbage på det, var det vel super naivt. Men det var jo nok bare et ønske om noget andet, end hvad jeg var vant til, fortæller Natasja.

Hun kørte med fyren tilbage til Jylland, hvor de holdt nytårsaften sammen med hans venner.

De virkede også søde og fornuftige, tænkte Natasja. Og det var med en god mavefornemmelse, at hun tog tilbage til Vestsjælland med aftalen om at ses weekenden efter.

Her var det meningen, at hun skulle hjem igen om mandagen. Men det kom hun ikke.

Stemningen advarede om tæsk

Om søndagen oplevede hun en velkendt stemning i fyrens lejlighed. Hendes alarmberedskab gik straks i gang.

Det mindede hende om de tidligere forhold, hvor netop den stemning ofte var et signal om, at hun om kort tid ville få tæsk.

Forsigtigt spurgte Natasja fyren, hvad der var galt, og han svarede, at han skyldte 50.000 kroner væk. Og hun skulle hjælpe med at skaffe dem.

Natasja vidste med det samme, at hun skulle væk fra fyren, og hun bad om at blive kørt til stationen. Det indvilgede han i.

De satte sig ud i bilen, men Natasja kom aldrig med toget.

Da de nåede frem til stationen i den jyske by, kørte han videre. Og herfra truede han sig til en total kontrol over Natasja.

Natasja forklarer, at hun kørte med fyren hen til en parkeringsplads, hvor han mødte en taxachauffør. Hvad der præcist skete den aften, er der stadig uenighed omkring. Men mødet endte med, at både fyren og Natasja blev tiltalt for røveri, overfald og frihedsberøvelse.

I første omgang blev det til en dom til Natasja på seks måneders betinget fængsel, et års prøvetid, 120 timers samfundstjeneste og en erstatning til taxachaufføren.

Efterfølgende er sagen blevet anket, men endnu ikke berammet. Fyren fra mosen hævder, at han ikke var til stede under episoden.

Fra voldelig til omsorgsfuld

Få dage efter kørte fyren Natasja ud i mosen. Hun havde i dagene op til forsøgt at komme med idéer til løsninger. Hun var bange, for hun kunne mærke, at han virkede til ikke at have noget at miste længere.

Derfor var hun også sikker på, at han ville slå hende ihjel, da han rev hende ud af bilen i mosen og begyndte at slå og sparke hende.

Og det var på dette tidspunkt, at hun var sikker på, at hun ikke ville slippe levende fra mosen.

Men pludselig stoppede fyren op og trak sig tilbage.

Natasja kunne næsten ingenting se på grund af slagene.

- Jeg er nødt til at beholde dig, indtil du er helet, husker Natasja, at han sagde, inden han kørte hende tilbage til sin lejlighed.

Flere gange spurgte Natasja, om hun ikke kunne komme til en læge, men fyren nægtede, fordi han frygtede, hvad det ville få af konsekvenser for ham.

I stedet husker Natasja, at han skiftede fra at være aggressiv og voldelig til at være omsorgsfuld.

Han gav hende smertestillende og rensede hendes sår og øjne, der var blodsprængte og så hævede, at hun slet ikke kunne åbne dem.

- Han åbnede munden på mig og tjekkede, om mine tænder var intakte, og pakkede mine øjne ind i forbinding, husker Natasja.

Og den pludselige omsorg forvirrede hende fuldstændig. Hvordan kunne en fyr, hun lige troede var ved at slå hende ihjel, pludselig passe og pleje hende?

- Jeg udviklede nok på en måde en form for stockholmsyndrom. Jeg var så ødelagt indeni, at jeg ikke længere huskede ham for de smerter, han havde forvoldt mig, men mere for den smertelindring han gav, forklarer Natasja.

Befriet efter flere dages fangenskab

Dagene flød sammen, men perioden, hvor hun blev holdt fanget, endte med at vare i dagevis. Den sidste dag hørte Natasja endelig en sirene og så blå blink uden for lejligheden.

Hun havde aftenen inden været uden opsyn i få minutter, og her havde hun nået at skrive til sin far, at han skulle kontakte politiet.

Natasja blev taget med på politistationen og sigtet for medvirken til tyveri af nogle koster, som politiet fandt i fyrens lejlighed. Hun blev dog løsladt nogle timer efter og kunne vende hjem til sin familie på Vestsjælland.

Først efter nogle dage fandt hun modet til at anmelde fyren.

Retten fandt det efterfølgende bevist, at fyren udøvede vold mod Natasja den aften i mosen.

Derudover blev fyren dømt for at have tilbageholdt og frihedsberøvet Natasja. I dommen stod der, at det skete på "sådan en måde, at det under de foreliggende omstændigheder i praksis ikke kunne lade sig gøre for hende at forlade de steder, hvor hun opholdt sig" sammen med fyren.

Fyren blev idømt 15 måneders ubetinget fængsel for flere forhold – blandt andet for grov og rå vold samt kvalificeret frihedsberøvelse mod Natasja.

Trækker tråde til morens svigt

Natasja er meget bevidst om, at hun altid har haft en tendens til at finde voldelige fyre.

Siden mødet med fyren i starten af 2019 har hun reflekteret over, hvorfor det har været sådan.

Forholdene har udover at være voldelige også været overfladiske. Og det har passet Natasja godt.

- Når jeg har mistet en fyr, og forholdet er gået galt, så har det været nemmere for mig at give slip og komme videre, siger Natasja og forklarer, at det derfor sjældent har været et problem at komme videre fra et forhold, men nok mere et problem at binde sig følelsesmæssigt til et andet menneske.

Frygten for at binde sig til et menneske, som så forlader hende, føler Natasja har rødder tilbage til barndommen.

Hun føler, at morens vekslende nærvær og ikke mindst død har spillet en stor rolle i hendes efterfølgende relationer.

- Det at miste har været så tæt på mig en gang, og det har jeg nok taget med mig i mine forhold, uden at jeg har bidt mærke i, at der har været en sammenhæng.

Vendepunktet

Men mødet med fyren fra mosen blev et vendepunkt for Natasja.

Selvom hun mange gange havde fået tæsk af sine kærester, havde det aldrig været så voldsomt som med denne fyr.

- Her var jeg tæt på at dø, og det ændrede bare min psyke. Et eller andet i mig sagde bare stop derfra, fortæller Natasja, der i en lang periode efter ikke kunne genkende sig selv.

Alligevel forsøgte hun at finde noget smukt i alt det grimme, som hun blev udsat for. For mødet med fyren blev en hård, men vigtig lærestreg:

- Jeg vågnede ligesom op. Jeg vil aldrig ende i hænderne på sådan en type igen.

Det har fået hende til at se sit liv i et nyt lys. Pludselig var de her typer og det liv ikke så spændende mere. Det var ikke et liv, der var værd at leve.

Hun var fast besluttet på, at næste kæreste skulle være helt anderledes.

Og i sommeren 2019 mødte hun så Fredrik, som hun i dag er kærester og bor sammen med.

Et forhold med gensidig respekt

Selvom Fredrik også har store muskler og tatoveringer, er forholdet helt anderledes, end hvad Natasja tidligere har været i.

- Tonerne går ikke så højt.

For første gang føler Natasja, at hun er i et forhold, hvor der er den rigtige form for respekt mellem hende og hendes fyr.

- Der bliver ikke langet en flad, hvis man ikke er enige.

Færdig med det vilde liv

Natasja er i dag 28 år og et helt andet sted, end før hun mødte fyren fra mosen. Hun har fået ro på sit liv og gjort op med alt det drama, som tidligere har præget hendes liv.

- Jeg gider det bare ikke mere. Ikke noget gangster shit, ingen våben og ingen narko.

Før i tiden skulle der altid ske noget. Hvis hun kedede sig, mødtes hun med de forkerte og farlige typer.

I dag bruger hun tid på sin familie, arbejde og på at holde deres hus ordentligt.

- Jeg drømmer egentlig bare om at have et kedeligt og normalt liv.

TV 2 er bekendt med Natasjas fulde identitet. Men har valgt ikke at bringe hendes efternavn, da hun i dag bor på beskyttet adresse.

Fyren fra mosen har anket sagen om taxachaufføren. Han hævder, at han ikke var til stede under episoden.

Han hævder også, at han ikke har udsat Natasja for vold og frihedsberøvelse, hvilket han blev dømt for.

Du kan se sidste afsnit af 'De lovløse piger' på TV 2 PLAY torsdag morgen. De første fire afsnit kan ses her.