Livsstil

Skyller du dit plastaffald, før det smides ud? Se her, hvad du skal og absolut ikke skal gøre med dit affald

Lad være med at skylle dit affald fri fra madrester, men skrab det grundigt rent.

Der er god grund til at sortere sit affald. Men det kan også være en jungle at finde ud af, hvad der er do's & don'ts, når mælkekartonen, de hullede sokker eller ketchupflasken skal smides ud.

Vidste du for eksempel, at du ikke skal skylle dit plastaffald, inden du smider det ud. For selvom det ikke kræver store mængder vand, er det unødvendige ressourcer, man bruger.

- Du skal i stedet skrabe resterne ud. Huskereglen er "tøm eller resten i håret". Hvis der ikke kommer noget ud, er den tom nok, men at bruge vand er unødvendigt, siger Nana Winkler, der er specialkonsulent hos Dansk Affaldsforening.

Man kan med fordel skære sin ketchupflaske eller bodylotion op for at få det sidste ud. På den måde undgår man også spild.

Bare ved at sortere otte alufoliebakker fra for eksempel leverpostej spares miljøet for en CO2-udledning svarende til én tøjvask.

Og der er mange flere gode råd at komme efter. Nana Winkler og Linda Rebien, der er projektleder hos ARC, giver dig alle de gode huskeregler og guider dig til, hvad du absolut ikke skal gøre.

Plast

Hvad er det? Emballage fra shampoo, sulfo, ketchupflasker, plastikdunke, -bøtter, -spande, -folie og så videre.

Hvad skal jeg undgå? Tandbørster og toiletbørster skal sorteres som restaffald af hygiejniske grunde. Skåle fremstillet af melamin som margretheskålen skal ikke sorteres som plastik, de skal på genbrugsstationen.

Er der andet? Husk at tømme beholderne ordentligt, for eksempel ved at skære dem op, så du kan få det hele ud. Og vær opmærksom på, at nogle kommuner differentierer mellem hård og blød plast.

Madaffald

Hvad er det? Al madaffald som æbleskrog, fiskeben og knogler. Du må også gerne komme snasket køkkenrulle – altså brugt køkkenrulle – i din biospand.

Hvad skal jeg undgå? Potteplanter og jord som skal på genbrugspladsen. Servietter, kattegrus og aske skal i restaffald.

Er der andet? Slå knude om din pose. Især om sommeren kan der opstå problemer med maddiker. Flere oplever, at de må bruge to poser, for at undgå at posen brister, og det er bedre, end ikke at sortere madaffald. Men for langt de fleste kommuners vedkommende er poserne blevet mere holdbare.

Restaffald

Hvad er det? Det er forhåbentlig den mindste af poserne. Her skal du smide dine støvsugerposer, servietter, chipsposer, bagerposen, tandpastatuber, pizzapakker og mel- og havregrynsposer ud.

Hvad skal jeg undgå? Det kan være et problem, at folk sorterer farligt affald som restaffald. Det gælder for eksempel emballage fra afløbsrens og neglelak. Mange smider også tekstiler i restaffald, men det skal du ikke. Fra 1. juli kommer der en ny sortering, hvor slidt tøj skal afleveres.

Farligt affald

Hvad er det? Neglelak, flødeskumsdispensere, spraydåser, malingrester, kemikalier, LED-pærer med videre.

Hvad skal jeg undgå? Stil kemikalierne op, når du smider dem ud, og pak spidser og skarpe genstande ind, så de ikke ødelægger emballagen på det farlige affald.

Er der andet? Flere sorterer medicinrester som farligt affald, men det skal retur på apoteket.

Pap

Hvad er det? Al tørt og rent pap. For eksempel æggebakker, pap fra morgenmadsprodukter og pap fra toiletruller.

Hvad skal jeg undgå? Pizzabakker og vådt pap. Fedt- og madrester fra pizzabakker kan potentielt tilføje grimme skjolder og dårlig lugt til det nye genbrugspap- og papir, og vådt pap kan skabe svampesporvækst.

Er der andet? Hvis et æg er gået i stykker i en æggebakke og har gjort den beskidt, skal bakken sorteres som restaffald.

Elektronik

Hvad er det? Alt der kan give lyd og blinke. Det kan være højttalere, cykellygter og fødselsdagskort med indbygget musik.

Hvad skal jeg undgå? Hvis du har gammel elektronik liggende i en skuffe, gør den selvfølgelig ikke skade, men den kan faktisk gavne, hvis du afleverer den.

Er der andet? Husk, at elektronik kan gemme sig flere steder, end du tror. For eksempel i blinkende sko og i legetøj i det hele taget.

Papir

Hvad er det? Aviser, reklamer og breve.

Hvad skal jeg undgå? Gavepapir med en glat overflade.

Glas

Hvad er det? Syltetøjsglas, vinflasker, glas fra instantkaffe med videre.

Hvad skal jeg undgå? Porcelæn og keramik skal afleveres på genbrugsstationer.

Er der andet? Undgå rester af muggent syltetøj og karrysild i dine glas.

Metal

Hvad er det? Konservesdåser, låget på syltetøjsglas, alufolier fra leverpostej og metallet fra fyrfadslysstearinlys.

Hvad skal jeg undgå? Det skal være skrabet rent. Husk, der er ingen grund til at bruge vand på at skylle.

Er der andet? Kaffekapsler skal ikke i metalaffald – indtil videre skal det i restaffald, medmindre man har lyst til at adskille kaffen fra kapslen, så det kan blive sorteret som henholdsvis madaffald og metal.

Haveaffald

Hvad er det? Alle planter, grene, græs med videre.

Hvad skal jeg undgå? Plastikposer. Nogle smider deres haveaffald i en plastikpose, og sorterer den fra, inden de smider haveaffaldet ud.

Er der andet? Invasive arter må ikke blive smidt ud sammen med almindeligt haveaffald. Man kan tjekke Miljøstyrelsens hjemmeside, om man har invasive arter i sin have. De skal sorteres som småt brandbart.

Øvrig

Fra 1. juli kommer der to nye sorteringer: én til tekstiler og én til kartoner.

Tekstil kan, når det genanvendes, bruges til kludetæpper og isolering, og derfor er det vigtigt at sortere det.

Mælkekartoner, yoghurtkartoner, flåede tomater i pap og så videre skal fra 1. juli sorteres som karton.

Hvis du er i tvivl om, hvordan dit affald skal sorteres, har mange emballager en beskrivelse af, hvad det skal sorteres som. Derudover kan du slå retningslinjerne op på Miljøstyrelsens hjemmeside.