Livsstil

Mandlig rapper indtog rød løber i kjole, men tendensen kan du også finde i gadebilledet

På samme måde som jakkesættet i 80'erne blev taget i brug af kvinder, ses nu en modetrend, hvor flere mænd flirter med kjoler.

Er kjoler og nederdele den næste modetrend for den almene mand?

Kjoler båret af mænd er i de seneste år blevet set på scenen og modeblade – blandt andet har internationale stjerner som Harry Styles og Young Thug krydret sixpacken med tyl.

Der er ikke tale om mænd i dametøj, men personer i kjoler

Frederik Lentz Andersen, modeekspert

Senest har den 22-årige rapper og Grammy-vinder Lil Nas X vist en internetbrydende stil, da han ved søndagens prisuddeling BET Awards indtog den røde løber i en ekstravagant overdimensioneret kjole.

Et valg, som ifølge Frederik Lentz Andersen, der er kreativ direktør og tidligere moderedaktør for Euroman, taler ind i en modetendens, som har vundet større og større indpas.

- Særligt rappere vil provokere med deres tøj, men netop kjolevalget taler ind i en modetrend, som vi begynder at se flere steder, siger han.

Forældet at tale om mænd "i dametøj"

Ud over mandlige artister har flere store modehuse som blandt andre Gucci og Stella McCartney også lanceret tøjkollektioner, hvor de løse feminine gevandter ikke længere kun tiltænkes kvinder.

Og den mere kønsløse modetrend kan appellere til alle – også den gængse mand, vurderer Frederik Lentz Andersen.

- Både kjoler og nederdele er blevet mere tilgængelige beklædningsdele for mænd, og det er noget, som man er begyndt at se flere gå i herhjemme, siger modeeksperten og forstætter:

- Der er ikke tale om mænd i dametøj, men personer i kjoler.

Forklaringen på dette skal ifølge Frederik Lentz Andersen blandt andet ses i en større tendens, hvor særligt de yngre generationer ønsker at bryde med de normative forståelser af køn.

- De vil gøre op med de her klassiske kønsforståelser. Og det gør de blandt andet gennem tøjet, siger han.

Tøjmærker blåstempler tendens

Netop denne forståelse af modeudviklingen optræder også hos New York Times, hvor man tidligere i juni kunne læse, hvordan kønsudtrykket i modebranchen den seneste tid er blevet mere flydende og nu bevæger sig ind i et nyt stadie, hvor blandt andre mænd vil kunne lege mere med deres stiludtryk.

Når flere brands vil holde op med at definere alt tøj som enten herre eller dame, vil det også være med til, at den mere gængse forbruger vil opleve flere valgmuligheder og måske i sidste ende vælge noget, som de ikke tidligere ville have valgt.

- En ting er, at der er nogle kendte opinionsdannere, som gøre det. En anden ting er, når det er tøjmærkerne og modebladene. Det er en helt anden blåstempling, mener Frederik Lentz Andersen.

Kønsopfattelse er blevet mere flydende, og at kønsidentitet har fået en ny betydning, er også smittet af på Instagram, hvor det nu er muligt for brugere at tilføje deres pronominer såsom "han", "hun" og "dem".

To af dem, der også optræder i det mere kjoleinspirerede look på Instagram, er stjernerne Young Thug og Jared Leto.

Opgør kan afspejles i mode

Brydninger med køn og hertil hørende stereotyper er et kendt fænomen inden for mode.

Blandt eksemplerne er 80'erne, hvor kvinder trak i såkaldte powersuits med skulderpuder, slips og skjorte, hvilket ifølge Frederik Lentz Andersen også har haft betydningen for, hvordan jakkesættet i dag kan bæres mere kønsneutralt.

- Kvinderne gjorde oprør med mandeidealet, og i dag er jakkesættet også i langt højere grad noget, vi ser kvinder i, forklarer han.

Når mænd i dag vælger beklædningsdele, som kan defineres som værende mere feminine, er det også for at gøre op med med forståelsen af, hvad det maskuline er.

- Det er på sin vis også en videreudvikling af det metroseksuelle begreb, som slog igennem i 90'erne, siger Frederik Lentz Andersen.

Her var det blandt andre stjerner som David Beckham, der var med til ændre billedet på, hvad en mand kunne være. Fodboldstjernen blev på mange måder et billede på den metroseksuelle mand med diamanter i ørerne, en modekollektion og endda også ved at kunne bære en sarong.

Ikke for alle

Selvom det mere kønsneutrale modeudtryk ifølge Frederik Lentz Andersen kommer til at præge den næste tids tendenser, er det ikke, fordi nederdelen eller kjolen vil komme til at hænge på mandens bøjler i alle hjem.

- Der er ingen tvivl om, at hvad der sker på en rød løber, for nogle kan være meget fjernt, siger han.

Derfor skal man ifølge eksperten også en del år frem i tiden, før åbne underdele til mænd for alvor bliver almindeligt, på samme måde som habitbuksen er for kvinder i dag.

- Men kønsneutraliseringen er kommet for at blive og kommer til at komme til udtryk de næste mange sæsoner.