GO'

41-årig vil ikke sætte børn i verden på grund af klimakrisen

Bekymringer for klimaforandringerne bliver mere og mere udbredt, lyder det fra psykolog.

Bjørk og Storm.

Det var de navne, 41-årige Andreas Engholm ville kalde sine børn, når han en dag blev far. Men det bliver han ikke.

Andreas Engholm har nemlig besluttet, at han ikke vil sætte børn i verden. Ikke fordi han ikke gerne vil have børn – tværtimod – men fordi han frygter, hvad klimakrisen ville betyde for deres fremtid, fortæller han til Politiken.

Beslutningen traf han for fem år siden, da han for alvor blev klar over klimakrisens omfang.

- Jeg tænkte, okay, nu parkerer jeg denne her drøm, indtil prognosen ser bedre ud, velvidende at det kommer den nok ikke til, siger han i ’Go' aften LIVE’.

Den 41-årige er ikke den eneste, der er bekymret for den fremtid, der venter de kommende generationer.

I forbindelse med et opslag på Go’ aften LIVEs Instagramprofil møder Andreas Engholms beslutning kritik, men derudover også kommentarer fra flere danskere, der skriver, at de har haft de samme overvejelser.

Klimaforsker: Jorden går ikke under

Denne sommer har oversvømmelser, hedebølge og skovbrande været nogle af de eksempler på en udvikling, som bekymrer forskere verden over.

Senest har over 10.000 forskere i juli underskrevet en fælles erklæring, hvori de kræver "øjeblikkelige forandringer" og advarer om den globale klimakrise.

Men trods de dystre meldinger er det ikke vores egne børn, vi skal være bekymrede for.

Sådan lyder det fra Jens Hesselbjerg Christensen, som er en af verdens førende forskere, når det kommer til at lave beregninger, der skal forudsige fremtidens klima.

- Virkeligheden i Danmark de næste 30 år vil minde meget om den virkelighed, vi lever i nu. Vi vil se en masse problemer blusse op, som vil være klimarelaterede – men vi taler ikke om, at jorden går under, siger han.

Ifølge Jens Hesselbjerg Christensen, der er professor ved Niels Bohr Instituttet, vil jorden også være beboelig i år 2100 – bare ikke alle steder i verden.

Derfor er det børn i andre dele af verden, som vil opleve de store konsekvenser af klimaforandringerne, forklarer han.

- Klimaflygtninge er kommet for at blive, fordi der vil være mange mennesker, der ikke længere vil være i stand til at bo, hvor de bor, siger forskeren.

Der er mange, der føler, at de personligt skal tage ansvar

Melissa Elveberg, psykolog

Psykolog: Mange føler sig magtesløse

Selvom den akutte fare ikke er lige om hjørnet herhjemme, bliver bekymringen for klimaforandringerne dog mere og mere udbredt.

Det forklarer psykolog Melissa Elveberg.

- På samfundsplan er der en stor bekymring blandt især unge mennesker. Der er mange, der føler, at de personligt skal tage ansvar og føler sig magtesløse, siger hun.

Afstemning

Bekymrer du dig også for, hvad klimakrisen vil betyde for børns fremtid?

For nogle udvikler frygten sig til en decideret klimaangst.

Hvis man oplever dette, er psykologens råd, at man prøver at fokusere på det, man kan handle på.

Det kan eksempelvis være at leve mere bæredygtigt, lære sine børn om bæredygtighed eller aktivt gå ind i klimakampen. Man skal forsøge at slippe tankerne om at kontrollere de ting, man ikke kan kontrollere som enkeltperson, anbefaler Melissa Elveberg.

Hvis alle havde den samme pessimisme som mig, så ville der jo ikke blive lavet nogen børn

Andreas Engholm, lærer

Aktivisme frem for kernefamilie

Hele sit voksenliv har Andreas Engholm arbejdet hen imod, at han en dag skulle være far. Selvom han ikke længere er gift, og spørgsmålet om børn derfor ikke længere er lige så nærliggende, så er beskeden til potentielle partnere, at han ikke ønsker børn i fremtiden.

I dag bruger han i stedet sin energi og sin tid på at kæmpe for forandring på klimaområdet.

Selvom han selv frygter, hvordan fremtiden ser ud, mener han ikke, at andre bør følge hans fodspor og fravælge børn.

Tværtimod tror han, at familielivet for nogle kan motivere dem til at blive mere klimabevidste og ikke mindst skabe liv i verden.

- Hvis alle havde den samme pessimisme som mig, så ville der jo ikke blive lavet nogen børn – og det er jo heller ikke godt, siger han.

Se hele interviewet med Andreas Engholm i 'Go' aften LIVE' på TV 2 PLAY.